Wymieniłem dysk w moim Mac Mini I5 (2012) na OCZ Vertex 4 128MB. Zasugerowano mi reset PRAM...no i tutaj pojawiają się problemy:
1. Instrukcja z internetu - cmd+option+P/R - wszystko wykonane jak napisano, ale reset nie nastąpił
2. Instrukcja ze strony Apple - odłączyć wszystkie przewody. 15 sekund później, podłączyć przewód zasilania trzymając wciśnięty przycisk POWER, puścić i ponownie wcisnąć POWER. Po tym zabiegu Mac uruchomił się, ale wiatraczek wskoczył na 100% obrotów. Nawet po uruchomieniu systemu dalej kręcił się z pełną mocą. Zestresowany wyłączyłem Mac'a. Kilka resetów i teoretycznie jest ok, ale...temperatura całego sytemu (CPU / Memory / Power ... etc) oscyluje w granicach 50 stopni C - nie działa w tle, nic nie obciąża systemu. Przed "zabawami" w resety PRAM i inne, temperatura utrzymywała się na poziomie 40 stopni C.
Dyskursywne pytania:
1. Reset PRAM jest konieczny (?) jeżeli tak w jakim celu. Wszystko działało świetnie po wymianie dysku.
2. Jeżeli tak - jak mam go zrobić skoro, patrz pkt.1 i 2
3. Dlaczego wiatrak wkręcił się na takie obroty i dopiero kilka resetów pomogło?
4. Czy temperatura nie jest za wysoka?
P.s.; czytałem kiedyś o obawach (to forum) związanych z utratą gwarancji ,po samodzielnej wymianie dysku. Ktoś napisał, że w przypadku konieczności serwisowania Maca, można, wsadzić stary dysk i nikt w serwisie się nie połapie.
Niestety nie do końca tak jest - w Mac Mini 2012 (może inne też tak mają , brak mi punktu odniesienia) dysk HDD dodatkowo połączony jest taśmą klejącą (czarna) z taśmą SATA. Rozłączenie dysku celem wpięcia SSD możliwe jest tylko po ówczesnym oderwaniu / naderwanie / częściowym odklejeniu, ów taśmy. Nawet umiejętne, delikatne wykonanie pozostawia ślad na taśmie klejącej - ugerujące , że ktoś tutaj grzebał. Dlatego wpięcie dysku HDD przed wizytą w serwisie niewiele pomoże - moja opinia.
Dla zainteresowanych - wymianę dysku dokładnie udokumentowałem fotograficznie, mogę udostępnić zdjęcia, wraz z dokładną instrukcją jeżeli ktoś potrzebuje.

Nie działa reset PRAM , wysokie obroty wiatraczka
Started by
merimel
, 14 Apr 2013 22:39
8 replies to this topic
Posted 14 April 2013 - 22:39
Posted 15 April 2013 - 09:09
Na jakiej podstawie twierdzisz że reset PRAM nie działa ?
Obroty wiatraczka prawdopodobnie są związane z nieorginalnym dyskiem. Dyski Apple posiadają dodatkowe wejście na czujnik temperatury, Wkładając inny dysk pozbawiasz system prawidłowego odczytu co doprowadza do rozkręcenia wentylatorów do maksimum w celu uniknięcia przegrzania (pomimo normalnych temperatór krórych system nie widzi).
Jest kilka sposobów na pozbycie się tego problemu. Ja osobiście wybrałem program HDD FAN CONTROL, koszt około 100 zł Program odczytuje temperatury z pozostałych czujników i z nich wylicza przybliżoną temperaturę dysku, dzięki temu wiatraki przestają wariować.
Posted 15 April 2013 - 10:42
Cyt.:
W pamięci NVRAM / PRAM są przechowywane następujące informacje:
Głośność głośników
Rozdzielczość ekranu
Kolejność uruchamiania z dysków startowych
Ostatnie informacje o błędach jądra, o ile takie wystąpiły
Na jakiej podstawie twierdzisz że reset PRAM nie działa ? - stwierdzam tak po braku drugiego sygnału, podczas (reset PRAM) uruchamiania komputera oraz braku konieczności ustawienia rozdzielczości ekranu. Oczywiście mogę się mylić.
obroty wiatraczka prawdopodobnie są związane z nieoryginalnym dyskiem. Dyski Apple (...) - tylko, że dysk OCZ pracował w MAC'u od tygodnia, a wiatraczek dopiero wczoraj po zabiegach w stylu : odłączyć przewody, 15 sekund, przytrzymać to i tamto etc. , zwariował i wkręcił się na takie obroty.
Swoja drogą nie uzyskałem odpowiedzi na pytania:
1. Reset PRAM jest konieczny (?) jeżeli tak w jakim celu. Wszystko działało świetnie po wymianie dysku.
3. Dlaczego wiatrak wkręcił się na takie obroty i dopiero kilka resetów pomogło?
Zwracam się więc ponownie do stałych obytych o pomoc.
W pamięci NVRAM / PRAM są przechowywane następujące informacje:
Głośność głośników
Rozdzielczość ekranu
Kolejność uruchamiania z dysków startowych
Ostatnie informacje o błędach jądra, o ile takie wystąpiły
Na jakiej podstawie twierdzisz że reset PRAM nie działa ? - stwierdzam tak po braku drugiego sygnału, podczas (reset PRAM) uruchamiania komputera oraz braku konieczności ustawienia rozdzielczości ekranu. Oczywiście mogę się mylić.
obroty wiatraczka prawdopodobnie są związane z nieoryginalnym dyskiem. Dyski Apple (...) - tylko, że dysk OCZ pracował w MAC'u od tygodnia, a wiatraczek dopiero wczoraj po zabiegach w stylu : odłączyć przewody, 15 sekund, przytrzymać to i tamto etc. , zwariował i wkręcił się na takie obroty.
Swoja drogą nie uzyskałem odpowiedzi na pytania:
Zwracam się więc ponownie do stałych obytych o pomoc.
Posted 15 April 2013 - 18:14
Możliwe że ci PRAM nie działa powinien być drugi sygnał ale nigdy nie musiałem ustawiać niczego po czyszczeniu PRAM.
Jeżeli chodzi o obroty mam ocz w 3 macach i na pewno nie mają czujników temperatury.Pomijając macbooka white, który nie posiada czujników temperatury dysku więc nie było problemu, IMac po około dniu wskoczył na najwyższe obroty Macbook pro pokazywał temperaturę 0 stopni i wiatrak cały czas na najniższych obrotach.
Nie ma możliwości aby wiatraki działały poprawnie jeżeli nie dostają danych o temperaturze poszczególnych podzespołów.
A swoją drogą można sciągnąć triala hdd fun control (działa przez 1 h) i sprawdzić, jeżeli wiatrak wróci do normy proponuję kupić.
Posted 15 April 2013 - 21:59
PRAM udało mi się prawidłowo wykonać - więc problem rozwiązany. Wiatrak też się uspokoił.
Posted 16 April 2013 - 05:34
Co nie zmienia faktu że nie masz prawidłowych odczytów temperatur wieć problem wróci, poza tym w ten sposób możesz uszkodzić maca (gdy dysk zacznie się grzać system tego nie zauważy).
Posted 16 April 2013 - 10:35
Rozumiem, więc jakie rozwiązanie proponujesz?
Zakup programu do monitorowania temperatury w dysku, jeżeli nie ma czujników temperatury nie bardzo wiem co ma pokazywać.
Jeszcze jedna sprawa. Od jakiegoś czasu "znikł" dziwię uruchamiania Maca - chodzi o tą charakterystyczną muzyczkę.
Wszystko mam ustawione na głośniki wewnętrzne Maca / uprzedzając Twoje pytanie
Posted 17 April 2013 - 05:47
Fan Control HDD nie korzysta z wewnętrznego czujnika temperatury firmy Apple, zamiast tego wykorzystuje interfejs SMART wbudowaną w większości HDD i SSD. Dodatkowo jeżeli SSD nie posiada SMART (podobno takie są) program odczytuje dane z pozostałych cujników wewnętrznych i na ich podztawie określa przybliżoną temperaturę SSD. Jeżeli chodzi o Vertex 4 to mam taki sam w macbooku pro i posiada on interfeis smart.
Odnośnie drugiego pytania to nie mialem takiego przypadku więc nie wiem.
Posted 17 April 2013 - 20:04
Rozumiem, czyli do kosztu zakupu dysku muszę doliczyć jeszcze prawie 100 zł na program do monitorowania jego temperatury...ach kochane Maci
Fajnie, że poświęciłeś mi swój czas - wielkie dzięki.

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users