Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

FileVault - co to jest?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 01 października 2007 - 19:18

FileVault - no właśnie do czego to służy? czy to jakieś szyfrowanie plików na dysku? jeśli tak to co się dzieję gdy zainstaluje na laptopie Leoparda za kilka tygodni, czy będę miał nadal do nich dostęp? Ok już doczytałem w internecie, jednak nie uzyskałem jednej podstawowej odpowiedzi,czy wpływa to jakoś na ogólne działanie systemu? czy przez to staje się on wolniejszy, dłuższe otwieranie plików itp bo z tego co wyczytałem szyfruje i dekoduje pliki w locie. Jakie ma to przełożenie na wydajność systemu? Jak działają pliki mp3 i filmy po takiej operacji?

#2 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 01 października 2007 - 20:13

jeśli przechowujesz bardzo duże pliki w katalogu domowym to ma wpływ spory problem z maszynami wirtualnymi znajdujacymi sie na takim dysku jest wtedy. przy zastosowaniach bardzo domowych bez roznicy - tylko czy przy zastosowaniach bardzo domowych potrzebna jest taka ochrona? (tak a propos 128 bitów to żadna ochrona jeśli _naprawdę_ ktoś będzie zdeterminowany (mafia, rząd). do ochrony listów do kochanki wystarczy)

#3 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 01 października 2007 - 21:24

Nie do zastosowań domowych, lecz do pracy. Na laptopie mam sporo projektów firmy w której pracuje, plany architektoniczne, moje projekty dotyczące tras ewakuacyjnych w nowo powstających gmachach itp setki godzin przed komputerem i efekt pracy 8 osobowego zespołu ludzi :/ wiec stracić jest co.

#4 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 01 października 2007 - 21:32

Wydaje mi się, że w takiej sytuacji powinieneś robić kopie zapasowe i trzymać je w bezpiecznym miejscu. W przypadku "utraty" maka mizerna to pociecha, że nowy "user" nie będzie mógł się dostać do danych - wszak ty też... backup, backup i jeszcze raz backup - parafrazując jeden z kabaretów

#5 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 01 października 2007 - 21:34

Jak już mówiłem - to nie jest za wielka ochrona. Zwłaszcza że ten plik jest szyfrowany hasłem do profilu które przeważnie nie spałnia wymogów podstawowego bezpieczeństwa. Wiadomo - pierwszy lepszy dres który Ci ukradnie (a tfu, wypluć) laptopa tego nie zrobi ale jakby Ci ktoś miał go dmuchnąć na życzenie konkurencji to... Cóż, sam się musisz zastanowić ile to wszystko na kompie jest warte i ile oni mogłi by dać za złamanie tego. Lepiej już darmowe fuse + encfs + mocny (>256bit) klucz użyć. Można skonfigurować aby było prawie nie zauważalne dla użytkownika (może prócz wpisania hasła). A co do tego tracenia - to oczywiście te dane o których wspomiałeś prócz Twojego lapa są jeszcze gdzieś indziej? Jakiś backup? Inny zbezpieczony komp?

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 01 października 2007 - 22:03

A co do tego tracenia - to oczywiście te dane o których wspomiałeś prócz Twojego lapa są jeszcze gdzieś indziej? Jakiś backup? Inny zbezpieczony komp?

Oczywiście na serwerze w robocie, jak to działa i jak jest zabezpieczone to nawet najstarsi Indianie nie wiedzą, informatyk pewnie mi nie powie poza tym podobno pracuje u nas podobno bo nigdy go nie widziałem :P

#7 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 02 października 2007 - 07:28

Jak działają pliki mp3 i filmy po takiej operacji?

Jak mają cie na mp3 i filmach złapać to i tak złapią :)
A jeśłi chodzi o naprawde delikatne dane to np PGP i kluczyk RSA 2048 bit.

---- Dodano 02-10-2007 o godzinie 09:04 ----
Nie martw sie, bez względu na to czym zaszyfrujesz to jeśli ktoś naprawde będzie chciał zdobyć te dane to będzie Cie torturował tak długo aż sam hasło podasz :)

#8 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2007 - 08:59

FileVault to, mówiąc skrótowo, katalog domowy zachowany na dysku jako szyfrowany obraz dysku (plik .dmg). Jego ochrona jest na tyle mocna, że tylko ktoś naprawdę zdeterminowany i posiadający duże środki będzie mógł ją złamać. To co warto zrobić to ustawienie hasła głównego w komputerze, przed włączeniem funkcji FileVault. Pozwoli to odzyskać dostęp do danych w razie zgubienia hasła do konta.

#9 michal21

michal21
  • 47 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 17:04

A jest możliwość zaszyfrowania tylko wybranych plików,a nie całego katalogu domowego? Czy łatwo jest złamać hasło do komputera,jak ono chroni?Mówie tu o tym zwykłym haśle do logowania.

#10 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 29 stycznia 2008 - 19:36

Czy łatwo jest złamać hasło do komputera,jak ono chroni?Mówie tu o tym zwykłym haśle do logowania.

Zwykle haslo uzytkownika mozesz "zlamac" za pomoca plyty systemowej :)

#11 michal21

michal21
  • 47 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 20:25

ale wtedy przepadaja dane czy wszystko zostaje i kazdy moze przegladac? dzieki.

#12 hubs

hubs
  • 102 postów
  • SkądBerlin

Napisano 30 stycznia 2008 - 12:00

"Złamanie hasła" z pomocą płyty systemowej oznacza jego zmianę na inne hasło (znane osobie je zmieniającej) lub wymazanie hasła (puste hasło do systemu). Ta operacja nie niesie ze sobą nic poza tym. Żadne dane nie zostają utracone.

#13 gtx

gtx
  • 237 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 06 lutego 2008 - 12:48

Jeżeli robię np wymianę ftp z serwerem czy pliki zostają odszyfrowane ? Jeżeli wysyłam załącznik pocztą też zostaje odszyfrowany ? Nie wiem czy po właczeniu co chwilę bedzie mnie o hasło pytał, może ktoś tego używa to będę wdzięczny za napisanie jak w praktyce to wygląda. Katalog domowy to ten co ma moją nazwę ?

#14 hop

hop
  • 66 postów
  • SkądMińsk Maz

Napisano 04 sierpnia 2014 - 19:47

Dobra, OK. Ja to rozumiem tak: Jest szyfrowanie i programy które ja autoryzuję mają dostęp do plików. A co się stanie gdy kliknę jakiś wirus i on będzie mógł odczytać też (no bo ja mu udzieliłem tej możliwości czyli FileVault nic tu nie ma do gadania -niestety).Więc moje pytanie kiedy to szyfrowanie rzeczywiście jest potrzebne i sprawdza się? Bo w ww przypadku ochrony nie ma przynajmniej ja tak to rozumiem. Oczywiście jest też pewien narzut i spowolnienie. Reasumując dla mnie to nie robi nic. No bo jak użytkownik sam (nieopatrznie) uruchomi coś wstrętnego, to Mac posłusznie to wykona (oczywiście jeśli GateKeeper jest tak ustawiony żeby uru chamiać wszystkie programy, no ale GateKeeper to jest inna sprawa rozumiecie a ja tu pytam po co FileVault).Proszę o wyrozumiałość ponieważ nie jestem obeznany w sprawach bezpieczeństwa systemów operacyjnych.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 599 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 22:08

Więc moje pytanie kiedy to szyfrowanie rzeczywiście jest potrzebne
i sprawdza się?

Jak Ci ukradną komputer.

Ale to jest dział o 10.4, to dyskusje o Gatekeeperze kontynuuj gdzie indziej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych