Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad jako źródło/odtwarzacz plików audio

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 ygrene

ygrene
  • 35 posts

Posted 13 April 2013 - 18:21

Witam, Zamierzam kupić iPad z retiną. Niestety nie mam wiedzy czy będę mógł wykorzystać to urządzenie jako odtwarzacz plików audio w formacie bezstratnym. Tor miałby wyglądać następująco: iPad - usb dac (arcam rDac) - wzmacniacz ... I teraz pytanie czy można podłączyć rDaca poprzez kabel usb/transmiter wifi rWave do iPada? W sumie podłączyć zawsze można, bo są przejściówki, ale czy będzie iPad "widział" daca? nie mam jak sprawdzic. Jeśli ma ktoś potrzebną mi wiedzę, to proszę o wpisy ;) Pozdrawiam

#2 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 April 2013 - 21:48

Nie podłączałem iPad ani iPhone do DAC (mój DAC nie ma wejścia USB), ale co do samego iPad'a to wbudowany odtwarzacz obsługuje wav/alac a w AppStore sa odtwarzacze wv/flac itp.

#3 ygrene

ygrene
  • 35 posts

Posted 13 April 2013 - 22:12

dzieki, poszukam w app store, bo wszystkie pliki mam .flac.

I chyba znalazlem rozwiazanie mojego problemu Arcam - rWand+ - iPhone / iPod / iPad dongle for rCube and rDAC-kw ,
tylko będę potrzebował przejścia z lightning na 30-stykowe. Liczę, że będzie działało poprawnie.

#4 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 06 August 2013 - 15:52

Mam pytanie w podobnym temacie. Chciałbym pozbyć się dobrej klasy odtwarzacza i zamienic go na Ipada podłaczonego do wzmacniacza (powód to wygoda, wachlowanie płytami zaczyna być irytujące). I tu powstaje pytanie. Czy zwykłe podłaczenie poprzed docka (standardowy dock Apple do Ipada, wyjście line-out) jest w stanie "wyprodukować" dźwięk przyzwoitej jakości (pliki 256kbs aac) ? Myślałem też o kupnie Arcam DrDock (ma wbudowany własny DAC i pomija ten ipadowski) - czy z takim połączeniem audio brzmiało by lepiej? Arcam swoje kosztuje (ok 1tys) i zastanawiam się czy rożnica byłaby warta tych pieniędzy..

#5 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 August 2013 - 16:40

Może pomyśl nad jakimś AirPlayem, albo np. AppleTV, do muzyki u mnie się sprawdza.

#6 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 06 August 2013 - 17:10

Mam atv lecz wolałbym sie pozbyć włączania tv w tym systemie. Poza tym niestety bezposrednie testy uwypukliły niedoskonałości w audio generowanym przez atv (słyszalna różnica między odtwarzaniem CD a atv a uszy mam czułe niewiele ponad przeciętną)

#7 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 August 2013 - 17:13

Mam atv lecz wolałbym sie pozbyć włączania tv w tym systemie. Poza tym niestety bezposrednie testy uwypukliły niedoskonałości w audio generowanym przez atv (słyszalna różnica między odtwarzaniem CD a atv a uszy mam czułe niewiele ponad przeciętną)

Akurat do używania ATV nie trzeba wcale włączać TV. Ja mam Audio z ATV wypuszczone po HDMI i jakość jest całkiem przyzwoita, pamiętaj, że nie możesz porównywać kompresji stratnej z mp3 do bezstratnego dźwięku z CD...

#8 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 06 August 2013 - 18:05

To prawda..tak naprawde wszystko jest ok dopóki sie bezpośrednio nie porówna płyty cd i transmisji przez airplay. Aczkolwiek musze napomknąć że streamowałem też ALACi bezstratne i też różnica była słyszalna. Podobno na tych nowych atv bitperfect jest nie do uzyskania.. Niestety wzmacniacz mam bez wejść cyfrowych (nie mam też zewn. DACa by podać przed spdifa) zatem dżwięk podawany przez atv musi iść przez hdmi przez tv..

#9 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 August 2013 - 20:46

Bitperfect da się uzyskać z tego co pamiętam na AirportExpress. Poza tym jeżeli dźwięk idzie przez TV a później na wzmacniacz to kiepsko może TV robić konwersją na analog, stąd słyszalna różnica.

#10 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 06 August 2013 - 20:56

Otóż to. Rozbija sie wszsytko o DACa. Ten w TV jest marny. Innego obecnie nie posiadam. Stąd moje pytanie czy DAC w Ipadzie wysyłajacy sygnał audio poprzez docka i jego line-out jest jakis sensowny czy lepiej zainwestować w urządzenie typu DrDock Arcama który ma w środku własny DAC podobno całkiem przyzwoity i omija ten Ipadowski. Czy warto dopłacać? Ktoś miał jakies doświadczenie w temacie dock appla/DAC Ipada vs Ipad z podłaczonym innym DACiem ? Przy czym materiał źródłowy to pliczki 256kbs ewentualnie 320kbs

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users