Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad3 ładuje się 10h

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2013 - 15:08

Czy jeśli iPad3 4G 6.1.3 z zera do 100% ładuje się równe 10h to jest to podstawa żeby udać się do serwisu? NIe mam porównania z innymi iPadami ale patrząc na jakieś testy na portalach to powinien się ładować około 6h. Wychodzi na to, że dłużej się ładuje niż działa (gdy się z niego korzysta).

#2 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 13 kwietnia 2013 - 15:20

Ładujesz oryginalna ładowarką od iPada czy tez używasz zastępczej od iPhone? Ładowanie iPada przy użyciu ładowarki z iPhone, trwa wieczność +7 h.

#3 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2013 - 15:44

Tak, zapomniałem dodać, że nie ładuję z PC ani zamiennikami. Ładowałem oryginalną z iPada a także oryginalną z iPhone5 tylko kabel zmieniony na stary. I to samo cały czas. Więc jest to podstawa do wymiany gwarancyjnej? Bo zapewne tak chętnie nie będa chcieli przyjąć tłumacząc się, że iPady 4 są już spoko ale iPady3 tak mają itp :P

#4 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 13 kwietnia 2013 - 16:09

Sam posiadam iPada 3 generacji, i u mnie czas ładowania jest o polowe krótszy. Jak dla mnie, iPad klasyfikuje się do oddania na gwarancje. Ładowarką od iPhone 5 nie ładuj, bo tutaj czas będzie będzie się zgadzał (ładowałem osobiście kilka razy- 8h).

#5 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2013 - 16:25

A ładowarka nie jest ta sama? Chyba i jedna i druga daje 10W do ładowania. Dlatego ładując z PC gdzie USB daje standardowo 5W ląduje parę godzin IP5 a z ładowarki 90min

#6 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 13 kwietnia 2013 - 16:48

Nie nie. Ładowarka standardowa Apple do iPhone 5 ma 5W. Do ładowania iPada potrzebujesz ładowarkę sieciowa o mocy 12W, która (standardowo) jest dołączona wraz z iPadem. Można ładować iPada ładowarką od iPhone, choć osobiście nie polecam. Czas ładowania wzrasta dwukrotnie.

#7 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 13 kwietnia 2013 - 16:50

Witam, ładowarki od ipada i iphone mają różne parametry (popatrz na wtyczki mają inne prądy ładowania, napięcie to samo), stąd np. ładowanie ipada3, ładowarką od iphone znacznie wydłuży czas ładowania( u mnie też ok 10h), z punktu fizycznego jak akumulator ładujesz mniejszym prądem to jest dla akumulatora korzystniej....natomiast gdy użyjesz ładowarki od ipada do ładowania iphone, to czas ładowania (większy prąd), będzie krótszy niż gdybyś ładował ładowarką od iphona....obie ładowarki można dowolnie używać przemiennie do urządzeń Apple.

#8 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2013 - 17:08

Spoko, tak tylko pytałem bo myślałem, że łądowarki do sprzetów "i" są te same tylko co najwyżej róznią się samymi kablami. Tak czy owak ładowałem ją oryginalną z iPada. A łądując tą z iPhone5 łądowało tak samo długo. @landr Czyli jeśli oryginalną z IP5 ładuję 90min to z iPada4 bym ładował jeszcze szybciej? I po co dają łądowarki dające przysłowiowo więcej prądu skoro obie są wymiennie kompatybilne ze sobą?

#9 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 13 kwietnia 2013 - 17:28

Spoko, tak tylko pytałem bo myślałem, że łądowarki do sprzetów "i" są te same tylko co najwyżej róznią się samymi kablami. Tak czy owak ładowałem ją oryginalną z iPada. A łądując tą z iPhone5 łądowało tak samo długo.

@landr
Czyli jeśli oryginalną z IP5 ładuję 90min to z iPada4 bym ładował jeszcze szybciej? I po co dają łądowarki dające przysłowiowo więcej prądu skoro obie są wymiennie kompatybilne ze sobą?

"Wiecej pradu"... Nie slyszalem o takim czyms. (Chyba miał na myśli napiecie elektryczne)

Nic bys nie ladowal szybciej. Lepiej więcej niż mniej. Choc w tym przypadku więcej nie oznacza szybciej. Jeśli być podlaczyl 20 W do iPada, nie naladowal bys go w 20 min:) Nie wiem jak to dokładnie działa, ale wydaje mi się iż w sprzętach tego typu, jest jakiś transformator który dostarcza taka ilość energii, jaka iPad potrzebuje.

#10 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 13 kwietnia 2013 - 17:34

Baterie w iphone i ipada (dużo większa pojemność) stąd różne ładowarki....ładująć ładowarką od ipada "silniejszą" skracasz czas ładowania....

#11 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 13 kwietnia 2013 - 17:35

Nie zauważyłem różnicy a ładuje już od 30 min. Wciąż ładuje mi podobnie jak ładowarką iPhone. What now?

#12 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 13 kwietnia 2013 - 17:40

"Więcej prądu" wynika z praw fizyki....przy stałym napęciu, a różnej mocy ładowarek, automatycznie zmnienia się wartośc prądu (prawo Ohma), to tak ogólnie rzecz przedastawiając....

- - - Połączono posty - - -

jeśli niw widzisz róznicy to używaj ładowarki jaka Ci pasuje i już....

#13 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2013 - 17:41

No dobra chłopaki dzięki. Rozumiem iż wniosek taki, że jak ładuję oryginalną ładowarka do iPada i ładuje 10h to udać się do serwisu i tyle.

#14 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 13 kwietnia 2013 - 17:46

No dobra chłopaki dzięki. Rozumiem iż wniosek taki, że jak ładuję oryginalną ładowarka do iPada i ładuje 10h to udać się do serwisu i tyle.

Tak jest. Przynajmniej (jak dla mnie), powinieneś udać się z tym do serwisu, bo to raczej nie jest normalne iż iPad ładuje się 10h, przy użyciu oryginalnej ładowarki od Apple.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych