Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook A1181 Zewnętrzny napęd USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 graffiti333

graffiti333
  • 9 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 10:27

Witam Wpadł mi w ręce właśnie takowy sprzęt, z uszkodzonym dyskiem i napędem CD/DVD, dysk wymieniłem na sprawny. Próbowałem odpalić instalke (MAC OS Tiger, Windows XP) z zewnętrznego napędu ( DVD-ROM + przejściówka IDE-USB) , i teraz pytanie czy ten model w ogóle ma możliwość zbootowania z USB? Czy można od razu instalować Windows-a bez instalacji MAC OS-a? Objawy są takie że wyświetla się znak zapytania, a jak wcisnę alt-a podczas uruchamiania, pokazuje się tylko strzałka, nie ma do wyboru żadnej opcji. Czy to może oznaczać, że płyta główna jest uszkodzona? Nigdy nie używałem Apple, nie mam doświadczenia. Resetowałem SMC, PRAM i to samo. Może ktoś ma jakieś sugestie? Pozdrawiam

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 02 kwietnia 2013 - 12:50

Raczej uszkodzony dysk lub po prostu sformatowany. Boot z USB pójdzie, ale z pendrive, nie z DVD przez IDE.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 13:18

Co to za instalka Tigera ? Były dedykowane (działające wyłacznie z wybranym modelem ) i Retail (działająca z każdym modelem), oraz wersje PPC & Intel.

Znak zapytania = brak systemu http://support.apple...PL&locale=pl_PL . Z kolei format dysku robi się podczas jego instalacji. Dla Mac OS X = HFS+ który nie jest kompatybilny z windzianym NTFS.

#4 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 kwietnia 2013 - 13:45

Komputer wystartuje z praktycznie każdego urządzenia USB. Napęd PATA również zadziała.

Wystartuj komputer z Altem, poczekaj aż pokaże się kursor. Dopiero po tym włóż płytę do napędu. Jeśli jest bootowalna, powinna się pojawić ikona płyty. Po kliknięciu w płytę powinien się pojawić czarny ekran, który w wypadku pierwszych A1181 (tych z procesorami Core Duo) może wisieć nawet dobre 2-3 minuty.

Podaj numer seryjny komputera jak masz, sprawdzimy czy ma w ogole prawo działać z Tigerem.

Jeśli masz wersję Tigera dedykowaną do innego sprzętu, instalator ALBO wywali panic error i każe zrestartować komputer ALBO uruchomi się i poinformuje Cię ładnym okienkiem że instalacja nie jest możliwa na tej maszynie.

#5 graffiti333

graffiti333
  • 9 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 14:00

A czy powinien w jakiś sposób pokazać pendrive po wciśnięciu alt-a, nawet jak nie ma na nim systemu? Najlepsze jest to ze nie widać z czego on próbuje bootować ;)

Tiger hmm, nie mam pojęcia jaka to wersja, ale myślę ze i tak powinien cokolwiek wyświetlić nawet jeżeli nie chciał by się zainstalować, chyba ze ta bestia jest taka wybredna.

Ten MacBook to wielka zagadka, poszukam jeszcze jakiegoś innego napędu, PC et nie ma problemu z taką przelotką;)

- - - Połączono posty - - -

pmoo, a można gdzieś odczytać sn w środku, bo z zewnątrz wszystko powycierane ledwo napisy widać?
Płyta nieoryginalna wypalana z iso pod windą, nie mam dostępu do mac-a, a czy powinien zobaczyć instalkę Windowsa tu mam pewność ze jest bootujaca.

#6 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 kwietnia 2013 - 14:04

Nośnika bez systemu komputer Ci nie pokaże. Po naciśnięciu Alt dostajesz listę tylko bootowalnych woluminów. Numer seryjny masz (a przynajmniej powinieneś mieć) pod baterią, na szarej naklejce.

#7 graffiti333

graffiti333
  • 9 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 14:10

Jest s/n : W8712127WGL Sprzęt to 2.0/2x512/80/SD -DL:WHITE

#8 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 kwietnia 2013 - 14:19

Apple info

Jest to MacBook2,1 Core 2 Duo 2.0Ghz a więc pociągnie wszystko od 10.4.8 do 10.7.5

Możliwe że masz wcześniejszego tigera (10.4.3 były w MacBookach1,1)

Poszukaj Mac OS X 10.4.8 Intel - na niego masz licencję

#9 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 02 kwietnia 2013 - 14:35

MacBook "Core 2 Duo" 2.0 13" (White/06) Specs (Late 2006, MA700LL/A, MacBook2,1, A1181, 2121) @ EveryMac.com

Przysługuje Ci OSX 10.4.8,ale jeśli będziesz w stanie zakup Snow Leoparda,naprawde dobrze działa,nawet na starych Makach.Powinien bootować z każdego zewnętrznego DVD ROM pod USB.jedynie trzymasz Alt albo C po włączeniu lapka.

#10 graffiti333

graffiti333
  • 9 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 14:55

No widziałem za 69 złotych można kupić, ale najpierw chciałbym się upewnić czy sam MacBook nie jest "uwalony" chce go zbotować z czegokolwiek żeby sie upewnić ze jest OK.

- - - Połączono posty - - -

Ale nikt mi nie odpowiedział, czy bootujaca płyta z Windowsem powinna tez zadziałać, czy tylko z MAC OS?

#11 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 kwietnia 2013 - 15:19

Zadziała płyta z Windows. Historia będzie identyczna jak przy płytce z Mac OS. Po wciśnięciu ALT, pojawi się kursor, następnie napęd powinien zamieliś i pojawi się ikonka z płytą Windowsa

#12 graffiti333

graffiti333
  • 9 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 18:34

No niestety nie odpala z win 7 na DVD przez przejściówkę IDE-USB, Słychać jak napęd się rozkręca czyta przez chwile, i koniec, czekałem z 4 minuty i nic - rożne kombinacje robiłem z altem C, i bez . Jeszcze jedno zauważyłem ze po jakimś czasie wentylator zwiększa swoje obroty i śmiga na max-a. Obstawiam ze coś jest albo z portami USB, albo z płytą główną. Na razie sie jeszcze nie poddaje ...

#13 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 02 kwietnia 2013 - 18:40

Niepokojące jest przyśpieszenie wentylatorów.Próbowałeś przy najzwyklejszym napędzie zewnętrznym przez USB?

#14 graffiti333

graffiti333
  • 9 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 20:08

No nie mam, tylko przez przejsciówkę;( Jeszcze mam kilka patentów w zanadrzu - instalacja win 7 na innym PC-cie i podłaczenie dysku do Macbooka - sformatowanie dysku botujacego z NFS+ (nie wiem czy da rade, coś czytałem o jakimś programie TransMac) - kupienie napędu zewnętrznego lub oryginalnego. możne coś jeszcze wpadnie do głowy;)

#15 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 kwietnia 2013 - 20:18

Nie wiem czy na pewno się da, ale możesz spróbować zrobić bootowalnego pendrive.

#16 graffiti333

graffiti333
  • 9 postów

Napisano 03 kwietnia 2013 - 11:33

Słuchajcie a nie ma jakiejś zworki, lub pinów do zwarcia co mogło by go zresetować na "twardo"?

#17 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 kwietnia 2013 - 17:42

Wiesz co, potrzebujesz kogoś kto ma sprawnego MacBooka w Twojej okolicy i kto pomoże Ci to ogarnąć. Z całym szacunkiem, ale nie masz niestety zielonego pojęcia o tych maszynach i jest tyle drobnych błędów które być może popełniasz, że to głowa mała. Jest to raczej nie do ogarnięcia na łamach forum. Najłatwiej, najtaniej, najszybciej będzie włożyć w Twój komputer dysk z zainstalowanym Mac OS X między 10.4.8 a 10.7.5 i zobaczyć czy się uruchomi, czy nie. Udaj się ewentualnie do jakiegoś serwisu w swoim mieście, w niektórych diagnoza jest darmowa, od biedy zapłacisz 50-100zł ale będziesz wiedział co masz. Takie moje zdanie.

#18 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 kwietnia 2013 - 20:01

Z mojego doświadczenia wynika, że nie da się zainstalować windowsa z napędu USB, bo Apple taką możliwość zablokowało. Inne systemy się da.

#19 graffiti333

graffiti333
  • 9 postów

Napisano 03 kwietnia 2013 - 22:28

Wygląda ze to prawda Windows nie pójdzie z USB czy to będzie z CD/DVD czy pendrive. Ale udało mi się pozyskać napęd wewnętrzny i tu Windows poszedł odpalił się zainstalował czyli macbook będzie żył. Porty USB są sprawne. pmoo masz racje nie mam zielonego pojęcia, to moje pierwsze zetkniecie z "jabłkiem";)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych