Poradnik dotyczy iPhonów 3gs oraz 4 (i iPoda Touch 4).
Co nam będzie potrzebne ?
1. Pliki SHSH (Przykładowa nazwa : 3332509650349-iPhone3,1-6.1.2 <- Plik SHSH z iPhone 4)
Jak je zdobyć ?
Programem TinnyUmbrella (Można pobrać z : The Firmware Umbrella - TinyUmbrella w prawym rogu są linki do pobrania ) lub tez programem iFaith ( można pobrać z : iH8sn0w.com klikamy na :iFaith v1.5.6 (For iOS 3.x.x to 6.1.3)) lub z poziomu urządzenia jeżeli mamy JB programem iSHSHit dostępnym w Cydii).
Nie będę opisywał każdego programu po kolei bo wg. mnie ich obsługa jest intuicyjna. Skupię się na TinnyUmbrelli.
Jak pobrać pliki SHSH za jego pomocą :
1. Włączamy program (program wymaga JAVY).
2. Gdy program się włączy klikamy Connected Device (Nazwa naszego iUrządzenia) które znajduję się w lewym górnym rogu.
3. Klikamy na "Save SHSH" (prawy górny róg).
4. Czekamy chwilę aż cały proces się skończy.
5. Klikamy zakładkę "Log" która znajduje się na środku okna programu, aby sprawdzić jakie pliki SHSH na się zapisały.
6. Pliki SHSH znajdują się zawsze w : C:/ Użytkownicy/Nazwa naszego użytkownika/.shsh
7. Kopiujemy interesujący nas plik na pulpit (tak aby było nam wygodniej)
Uwaga !!!!!!!!!!!
Jeżeli żadne z wyżej wymienionych programów nie zapisał wam plików SHSH tzn. że ich nie ma oraz nie ma ŻADNEGO sposobu aby je zdobyć, a te od innych telefonów/tabletów/iPodów nie nadają się, muszą to być pliki z waszego urządzenia.
Ok więc tak mamy już SHSH co teraz ?
Potrzebujemy jeszcze 2 rzeczy.
1. Plik .ipsw ( można pobrać stąd : iPhone, iPod, iPad and Firmware/Software Download lub z forum http://myapple.pl/ip...dla-iphone.html )
2. Program który scalimy SHSH z plikiem .ipsw
Mamy w sumie 2 do wyboru (tak naprawdę 3 ale nie wiem czy redsnow obsługuję nowsze softy) Snowbrezze i iFaith (oba dostępne pod adresem : iH8sn0w.com . Ja skupię się na Snowbrezze.
Zaczynamy
Po kolei :
1. Odpalamy Snowa.
2. Klikamy ok następnie strzałkę w prawy dolnym rogu.
3. Wybieramy czy chcemy użyć pobranego wcześniej .ipsw czy chcemy go dopiero pobrać. Wskazujemy plik .ipsw.
4. Następnie wybieramy "iFaith mode" i wskazujemy nasze pliki SHSH.
5. Wybieramy "General" i klikamy na strzałkę w prawym dolnym rogu, na następnym ekranie zaznaczamy "Activate the iPhone (Hactivate)" następnie 2x na strzałkę w prawym dolnym rogu i wtedy na "Bulid ipsw" i po raz kolejny na strzałkę.
6. Czekamy aż soft się zrobi.
7. Dzięki iRebowi wbudowanemu w Snowbrezza wprowadzamy telefon w pwng dfu.
8. Odpalamy iTunes, trzymając "Shift" klikamy "odtwórz" i wskazujemy soft zrobiony Snowbrezzem.
9. Czekamy aż soft się odtworzy.
10. Koniec. Mamy świeży 6.1.2.
I tyle

W sprawie simlocka polecam temat : http://myapple.pl/ip...ominiecia_.html
Mam nadzieje że poradnik jest czytelny,zrozumiały i przejrzysty.
Poradnik stworzony prze zemnie dla forum Myapple.pl.
Zabraniam kopiowania i powielania

Pozdrawiam Paf.