Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Masowa zmiana nazw plikow - Jak?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 wolf

wolf
  • 165 postów
  • SkądShannon, Ireland

Napisano 30 września 2007 - 01:59

Mam okolo 400 fotek z jednej sesji, fotki wyselekcionowane, przez co ich nazwy to np 0002.jpg, a nastepna to 0008.jpg. Chcialbym aby fotki mialy nazwy przyklad_0001, a nastepnie przyklad_0002 itd... Jak to zrobic? Musze meczyc sie recznie, czy moze moge to zrobic za pomoca jakiegos programu lub narzedzia systemowego?

#2 magott

magott
  • 241 postów

Napisano 30 września 2007 - 08:01

Polecam A Better Finder Rename 7

#3 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 30 września 2007 - 08:02

Albo automator

#4 rafalz

rafalz
  • 343 postów

Napisano 30 września 2007 - 08:46

Mam okolo 400 fotek z jednej sesji, fotki wyselekcionowane, przez co ich nazwy to np 0002.jpg, a nastepna to 0008.jpg.
Chcialbym aby fotki mialy nazwy przyklad_0001, a nastepnie przyklad_0002 itd...
Jak to zrobic?
Musze meczyc sie recznie, czy moze moge to zrobic za pomoca jakiegos programu lub narzedzia systemowego?

W podobnym wątku poleciłem Graphic Conecter i użycie opacji File->Convert&Modify - to najszybsze i najłatwiejsze rozwiązanie...

pozdr.

#5 wolf

wolf
  • 165 postów
  • SkądShannon, Ireland

Napisano 30 września 2007 - 09:24

Albo automator

Moglbys mi podpowiedziec jak zabrac sie za to za pomoca automatora?

#6 Pe8er

Pe8er
  • 192 postów

Napisano 30 września 2007 - 09:58

http://dznr.org/azrg

Potem File > Save as Plug-in > Finder.

Następnie zaznaczasz te focie, klikasz prawym i Automator > tutaj będzie zapisana przez Ciebie właśnie akcja. Klikasz i możesz wybrać parametry zmian.

#7 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 30 września 2007 - 10:37

Ja bym to zrobił tak ;)

1. Tworzymy plik zamiana.pl jakimś dobrym edytorkiem.
2. Wklejamy w niego taki kod:

#!/usr/bin/perl
$ext=".jpg";
$ext2=".jpg";
$prename="franek";
$lp=1;

foreach my $name (`ls *.txt`){
chop($name);
system("cp $name $prename$lp$ext2");
$lp++;

}

3. Z terminal'a robimy go plikiem uruchamialnym (chmod +x zamiana.pl)
4. Umieszamy go w katalogu ze zdjęciami (mv, drag&drop ... jakkolwiek)
5 Uruchamiamy ... ( ./zamiana.pl itp) z terminala
I Tyle ;]

Skrypt skopjuje nam wszystkie pliki z rozszerzeniem .jpg na ponumerowane pliki z przedroskiem "franek" (franek1,franek2 ...) oczywiście można od razu je zamienić zamiast kopiować wówczas wystarczy zamienić "cp" na "mv" i tyle. Skrypt jest rozbudowywalny, można go modyfikować na własne potrzeby ... ;) Ogólnie miodzio ;P

#8 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 30 września 2007 - 11:00

No czekałem na jakiś skrypt perl, ale Chilon, myślę, że warto aby skrypt nadawał numery z poprzedzającymi zerami. Na razie pliki nie będą dobrze sortowane (bo alfabetycznie).

---- Dodano 30-09-2007 o godzinie 12:14 ----
Swoją drogą, to jest to już któryś z kolei wątek o masowych zmianach nazw plików. To prawda, że na Mac OS ostatecznie zawsze można znaleźć jakieś narzędzie. Mniejsze większe lepsze gorsze, napisać skrypt, zbudować coś w Automatorze. Ale ja osobiście w tym konktekście niezmiernie tęsknie za Total Commanderem na PC. Jego Multiple file rename w użyciu z Content pluginami to było narzędzie doskonałe. Dostępne natychmiast, intuicyjne i potężne. Bardzo żałuję, że żadna z imitacji TC na Maca tego nie ma. Nawet wspomniany tu A Better File Rename, w sumie niezły program, nie jest tak elastyczny.

#9 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 30 września 2007 - 11:17

dla tego konkretgo przypadku to akurat perla nie trzeba zaciągać
w bashu wpisujesz:
for i in `ls *.jpg`; do echo $i prefiks_$i; done

gdzie prefiks zamieniasz czym tam juz chcesz

---- Dodano 30-09-2007 o godzinie 12:18 ----
ach moj blad - nie zauwazylem ze chciales tez zmiane kolejnosci fotek

#10 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 30 września 2007 - 11:18

No czekałem na jakiś skrypt perl, ale Chilon, myślę, że warto aby skrypt nadawał numery z poprzedzającymi zerami. Na razie pliki nie będą dobrze sortowane (bo alfabetycznie).

Racja ale to trzeba przemyśleć bo dodawanie samych zer na podstawie wartości $lp to nie problem, sądze że trzeba pobrać ilość plików zaokrąglić do równa (1000,100000 itp) i dopiero dopisywać zera w zalśności od $lp ale mam niedzielnego niechcieja ... może wieczorem mi przejdzie ;>

#11 lexid

lexid
  • 46 postów
  • SkądGdańsk / Warszawa

Napisano 30 września 2007 - 13:10

Adobe Lightroom bardzo dobrze radzi z katalogowaniem.

#12 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 30 września 2007 - 16:43

Adobe Lightroom bardzo dobrze radzi z katalogowaniem.

Z pewnością. Tylko my tu nie do końca o katalogowaniu, a do masowej zmiany nazw wytaczać Lightroom to lekka przesada. No chyba, że się go ma i do tego cały czas uruchomionego. :)

#13 bast3k

bast3k
  • 90 postów
  • Skąd02-972

Napisano 14 października 2007 - 22:59

dla tego konkretgo przypadku to akurat perla nie trzeba zaciągać
w bashu wpisujesz:

for i in `ls *.jpg`; do echo $i prefiks_$i; done

gdzie prefiks zamieniasz czym tam juz chcesz

:) chyba zamiast echo mv :wink:

#14 neequo

neequo
  • 130 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 listopada 2007 - 04:18

Spodobało mi się grzebanie w Automatorze. Ktoś napisał, że to skomplikowane - nieprawda. Właśnie udało mi się opracować niezwykle prosty i równie skuteczny plugin utworzony dla Findera. Oto on:

Dołączona grafika

Jest on bardzo podobny do tego, który przedstawił wyżej Pe8er, jednak tamten niestety zmieniał nazwy w losowej kolejności, co bardzo przeszkadzało. Tu wszystko jest "cacy". I tu mam jeszcze jedno pytanie: po co właściwie komenda "Get Folder Contents"? Plugin działa i bez niej, w dodatku dużo szybciej! :)

#15 janpod

janpod
  • 77 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 06:46

Przychodzi mi jeszcze do głowy lamerski pomysł:

1. zrobić listę tych plików ls >lista.txt
2. otworzyć lista.txt w Excelu użyć formuł "złącz.teksty"

jak na zrzutach:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Potem wystarczy skopiować do schowka ostatnią kolumnę i wkleić do terminala.
Nie mam dostępu do maka, wiec nie mogę przetestować, ale powinno działać.

#16 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 11:13

Widzę, że pojechaliśmy w niezłą abstrakcję. To może dać ogłoszenie do gazety i zatrudnić 400 licealistów do zmiany nazw plików, po jednym dla każdego. Albo zorganizować flash-moba, pod domem ustawi się kolejka paru tysięcy ludzi, z których każdy będzie miał za zadanie dopisać jedną literkę do nowej nazwy pierwszego z pozostałych plików. Albo napisać aplikację, która będzie rozsyłała po jednym pliku do ludzi z myspace, z instrukcją zmiany nazwy pliku i prośbą o jego odesłanie i jeszcze zapłacenie dolca za udział w świetnej zabawie. Czy ktoś zna sposoby jeszcze większego skomplikowania sobie zadania wykonywanego przez jedno polecenie w terminalu? :)

#17 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 13 listopada 2007 - 11:20

To i ja dołożę propozycję od siebie:
Renamer4Mac (Freeware)

i screenshot:
Dołączona grafika

Dla mnie rewelacja, zmienia co chcemy jak chcemy. Używam od dawna i bardzo sobie chwalę prostotę i użyteczneść tej aplikacji.

#18 neequo

neequo
  • 130 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 listopada 2007 - 13:09

Renamer4Mac - owszem, mała i dobra aplikacja, używałem jej bardzo długo. Jednak "po co mnożyć byty w nieskończoność"? Plugin daje nam systemowe narzędzie, które uruchamiamy klikając prawym klawiszem myszy. Jaka z tego korzyść? Do szybkiego użycia jakiejkolwiek zewnętrznej aplikacji trzeba trzymać jej ikonę w docku, a tam liczba miejsc jest ograniczona przez szerokość ekranu... Po drugie, uruchamiając np. Renamer'a trzeba odszukać i zaznaczyć pliki korzystając z jego wewnętrznego menu. Plugin automatora daje nam bezpośredni dostęp z poziomu Findera. Tego mi właśnie brakowało!

#19 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 14 listopada 2007 - 14:57

Renamer4Mac - owszem, mała i dobra aplikacja, używałem jej bardzo długo. Jednak "po co mnożyć byty w nieskończoność"? Plugin daje nam systemowe narzędzie, które uruchamiamy klikając prawym klawiszem myszy. Jaka z tego korzyść? Do szybkiego użycia jakiejkolwiek zewnętrznej aplikacji trzeba trzymać jej ikonę w docku, a tam liczba miejsc jest ograniczona przez szerokość ekranu... Po drugie, uruchamiając np. Renamer'a trzeba odszukać i zaznaczyć pliki korzystając z jego wewnętrznego menu. Plugin automatora daje nam bezpośredni dostęp z poziomu Findera. Tego mi właśnie brakowało!

Przyglądam się Twojej propozycji, i rozumiem, że dzięki niej można dodać ciąg znaków przed lub po nazwie jaką modyfikujemy. Programik, który przedstawiłem zmienia dowony ciąg znaków bez względu na to czy jest w środku nazwy/rozszerzenia piku.

#20 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 21:19

Mylisz się Robbie, Neequo przedstawił akurat takie zrzuty z ekranu, ale taki plugin daje możliwość wyboru rodzaju operacji (tam w lewym rogu jest lista). Jest to całkiem fajne rozwiązanie -- do tego bardzo elastyczne, bo można dołączyć kilka tych modułów pod rząd. Albo przygotować kilka specjalistycznych wersji i wszystkie umieścić w menu findera.

#21 neequo

neequo
  • 130 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopada 2007 - 00:07

Tworząc plugin wystarczy zaznaczyć opcję "Show Action When Run" dla obu modułów, wówczas otrzymamy jeden plugin z wszystkimi kryteriami dotyczącymi zmiany nazw.

#22 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 00:09

Wadą tego rozwiązania jest to, że zmiana nazw jest bardzo wolna. Na niewielkim zbiorze się to sprawdza. Na dużych zbiorach plików wolę korzystać z terminala.

#23 laser

laser
  • 29 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marca 2008 - 12:32

Witam. Chcialem zmienic sobie nazwy plikow za pomoca programu automator ale wyskakuja mi dwa bledy i nie wiem co zrobic by dzialalo. W zalaczniku widac na dole te bledy. Bledy: Pobierz podane rzeczy Findera zakończone Czynność „Kopiuj rzeczy Findera” nie została dostarczona z wymaganymi danymi. Kopiuj rzeczy Findera zakończone Czynność „Uczyń nazwy rzeczy Findera sekwencyjnymi” nie została dostarczona z wymaganymi danymi. Dzieki za pomoc. Juz sobie poradzilem wiec sorki za zawracanie glowy :)

#24 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:34

Spodobało mi się grzebanie w Automatorze. Ktoś napisał, że to skomplikowane - nieprawda. Właśnie udało mi się opracować niezwykle prosty i równie skuteczny plugin utworzony dla Findera. Oto on:

Dołączona grafika

Jest on bardzo podobny do tego, który przedstawił wyżej Pe8er, jednak tamten niestety zmieniał nazwy w losowej kolejności, co bardzo przeszkadzało. Tu wszystko jest "cacy". I tu mam jeszcze jedno pytanie: po co właściwie komenda "Get Folder Contents"? Plugin działa i bez niej, w dodatku dużo szybciej! :)

Moglbys przedstawic od poczatku jak to zrobic? Nie moge ogarnac tego automatora a przyda mi sie cos do masowej zmiany nazw plikow.

Dziekuje z gory.

Pozdrawiam,
Kamil

#25 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 13:46

@sercabit - spójrz na datę posta który cytujesz "Wysłany 13-11-2007" ;)

Użyj darmowego programu "Name Mangler" który do tego służy, a nie męcz się z Automatorem.
Download Name Mangler for Mac - Rename files, generate playlists (was File List). MacUpdate Mac Software Downloads

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych