iPhone 4 - niedziałający mikrofon przy rozmowach na głośniku, nagrywaniu filmów i facetime
Posted 30 March 2013 - 09:00
nazywam się Patryk, rzadko zabieram głos na forach, ponieważ zazwyczaj wszystko udaje mi się wygooglować i znaleźć rozwiązania problemów. Niestety po przejrzeniu mnóstwa stron i tematów na polskich i zagranicznych forach nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi.
Kupiłem niedawno od kumpla iPhona 4 16GB. Wszystko działa dobrze z wyjątkiem mikrofonu. Normalne rozmowy mogę prowadzić i wszystko działa co sugeruje, że problemem jest ten drugi mikrofon (obok wejścia słuchawkowego). Nie mogę prowadzić rozmów w trybie głośnomówiącym, nie mogę nagrywać filmów - tzn mogę, ale nagrywają się one bez dźwięku, a raczej z szumem, no i nie mogę bez słuchawek korzystać z FaceTime co mnie najbardziej boli. Natomiast dyktafon działa bardzo dobrze.
Co powinienem zrobić? Macie jakieś pomysły? Czy mieliście podobny problem?
Zależy mi na jak najtańszym rozwiązaniu, najlepiej we własnym zakresie. Do serwisu w ostateczności.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam!
Posted 30 March 2013 - 11:12
Posted 30 March 2013 - 14:02
Poszukałem trochę na yt. Jak myślicie czy ten sposób rozwiązały by mój problem?
[url=http://www.youtube.com/watch?v=prSZ9yJnofY]Fixing the audio IC problem in iPhone 4 - The Computer Room Nottingham - YouTube[/url]
Posted 06 March 2014 - 13:57
Posted 06 March 2014 - 14:29
sory ze odgrzeje kotleta, ale czy problem zostal rozwiazany? jak tak to w jaki sposob?
mam taki sam problem w 4s. taśma z mikrofonem wymieniona na nową i nic nie pomogło.
Jeśli wymiana taśmy na SPRAWNĄ nie pomaga to uszkodzona jest płyta główna. Jeszcze takie pytanie mam czy wyczyściłeś otwór mikrofonu w korpusie?
Posted 06 March 2014 - 16:10
Posted 06 March 2014 - 16:26
Posted 06 March 2014 - 18:02
Posted 06 March 2014 - 18:56
Posted 19 March 2014 - 23:43
- gniazdo słuchawek robi zawre
- sterownik audio klęk [ i ta opcja najczęściej się udziela ] uszkodzeniu ulega układ multipleksera. Jest kilka sposobów na obejście problemu. W niektórych sytuacjach ludzie kładą jakiś element na tymże układzie i dociskają go klapką, wtedy ma lepszy styk z PCB i o dziwo często działa. Drugi sposób to wylutowanie i postawienie na nowych kulkach. Trzeci jak zawsze najdroższy wymiana układu.
- - - Połączono posty - - -
Podsyłam link z filmikiem gdzie ów [ byle co położyć ] żeby zadziałało [ [url][/url] ]
Posted 25 October 2014 - 19:18

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users