Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 - niedziałający mikrofon przy rozmowach na głośniku, nagrywaniu filmów i facetime

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 bos21

bos21
  • 2 postów

Napisano 30 marca 2013 - 09:00

Witajcie,
nazywam się Patryk, rzadko zabieram głos na forach, ponieważ zazwyczaj wszystko udaje mi się wygooglować i znaleźć rozwiązania problemów. Niestety po przejrzeniu mnóstwa stron i tematów na polskich i zagranicznych forach nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi.

Kupiłem niedawno od kumpla iPhona 4 16GB. Wszystko działa dobrze z wyjątkiem mikrofonu. Normalne rozmowy mogę prowadzić i wszystko działa co sugeruje, że problemem jest ten drugi mikrofon (obok wejścia słuchawkowego). Nie mogę prowadzić rozmów w trybie głośnomówiącym, nie mogę nagrywać filmów - tzn mogę, ale nagrywają się one bez dźwięku, a raczej z szumem, no i nie mogę bez słuchawek korzystać z FaceTime co mnie najbardziej boli. Natomiast dyktafon działa bardzo dobrze.

Co powinienem zrobić? Macie jakieś pomysły? Czy mieliście podobny problem?
Zależy mi na jak najtańszym rozwiązaniu, najlepiej we własnym zakresie. Do serwisu w ostateczności.
Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam!

#2 marek_glabala

marek_glabala
  • 19 postów

Napisano 30 marca 2013 - 11:12

Miałem bardzo podobny problem do Twojego, nagle nie mogłem prowadzić rozmów (druga osoba słyszała tylko szum ode mnie), podgłaszać dźwięku itp. Najciekawsze było to, że problem ustąpił problem ustąpił po restarcie telefonu podłączonego do iTunes. Potem było już wszytko jak być powinno, dziwna sprawa, ale możesz spróbować. Jeśli nie to restore.

#3 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 30 marca 2013 - 11:27

Klik.

#4 bos21

bos21
  • 2 postów

Napisano 30 marca 2013 - 14:02

marek_glabala. Próbowałem obu sposób - bez sukcesu.
Poszukałem trochę na yt. Jak myślicie czy ten sposób rozwiązały by mój problem?
[url=http://www.youtube.com/watch?v=prSZ9yJnofY]Fixing the audio IC problem in iPhone 4 - The Computer Room Nottingham - YouTube[/url]

#5 kamilos88

kamilos88
  • 8 postów
  • SkądKielce

Napisano 06 marca 2014 - 13:57

sory ze odgrzeje kotleta, ale czy problem zostal rozwiazany? jak tak to w jaki sposob? mam taki sam problem w 4s. taśma z mikrofonem wymieniona na nową i nic nie pomogło.

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marca 2014 - 14:29

sory ze odgrzeje kotleta, ale czy problem zostal rozwiazany? jak tak to w jaki sposob?

mam taki sam problem w 4s. taśma z mikrofonem wymieniona na nową i nic nie pomogło.

Jeśli wymiana taśmy na SPRAWNĄ nie pomaga to uszkodzona jest płyta główna. Jeszcze takie pytanie mam czy wyczyściłeś otwór mikrofonu w korpusie?

#7 kamilos88

kamilos88
  • 8 postów
  • SkądKielce

Napisano 06 marca 2014 - 16:10

tak, czyściłem otwór. dodam ze miedzy tym "pierdzeniem" bardzo cicho przebija się nagrany głos.

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marca 2014 - 16:26

Możesz jeszcze spróbować na jakiejś lepszej taśmie niż taka za 1,5 pln z Allegro. Ale to prawdopodobnie układ audio na płycie głównej. Niestety to dość trudna naprawa, a jeśli ktoś nie wie co robi to przy lutowaniu ubije telefon na amen, bo w pobliżu tego układu jest procesor.

#9 kamilos88

kamilos88
  • 8 postów
  • SkądKielce

Napisano 06 marca 2014 - 18:02

taśma chyba nie najgorsza (25zl). naprawiacie taka usterkę? ile u was taka usługa może kosztować?

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marca 2014 - 18:56

My naprawiamy wszystko co tylko da się naprawić w sprzęcie Apple. Napiszę na PW.

#11 kamyk0007

kamyk0007
  • 1 postów

Napisano 19 marca 2014 - 23:43

Witam, ten sam problem - po instalacji softu pierwsza rozmowa ok potem tylko szumy i tak samo po zerowaniu - pierwsza rozmowa i potem cisza. Ruszyłem na serwis i na wymianę taśmy [ pierwsza za 20 z allegro ] i lipa; mistrz z serwisu zaproponował oryginał za 80 [ szaleństwo ;] aczkolwiek jego euforia przy drugiej rozmowie się skończyła gdy problem się powtórzył. Są jeszcze tylko 2 opcje sen-sej stwierdził:
- gniazdo słuchawek robi zawre
- sterownik audio klęk [ i ta opcja najczęściej się udziela ] uszkodzeniu ulega układ multipleksera. Jest kilka sposobów na obejście problemu. W niektórych sytuacjach ludzie kładą jakiś element na tymże układzie i dociskają go klapką, wtedy ma lepszy styk z PCB i o dziwo często działa. Drugi sposób to wylutowanie i postawienie na nowych kulkach. Trzeci jak zawsze najdroższy wymiana układu.

- - - Połączono posty - - -

Podsyłam link z filmikiem gdzie ów [ byle co położyć ] żeby zadziałało [ [url][/url] ]

#12 LuE

LuE
  • 1 postów

Napisano 25 października 2014 - 19:18

Męczyłem się z tym samym przez dwa miesiące do dzisiaj. Miałem zatkany mikrofon pojemnosciowy, to ta mała dziurka obok wejścia słuchawkowego. Pomogła zwykła szpilka :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych