Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zalana matryca w MacBook - co zrobić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 września 2007 - 20:58

Witam!!
Nosz już skandal, niedość, że plastiki się rozpadają to dziś zauważyłem jakieś dziwne coś na matrycy mojego macbooka. Z kąd to się wzieło?
Przyjmą mi na gwarancję? Mimo, że wymieniłem dysk i ram?
Dołączona grafika

#2 Obecny

Obecny
  • 489 postów
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Napisano 29 września 2007 - 21:00

Wyglada na delikatne zalanie/zaparowanie hmm :( pianka ? :)

#3 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 września 2007 - 21:01

zejdzie? O co chodzi z tą pianką?

#4 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 29 września 2007 - 21:01

Dysk i ram można wymieniać w MB samemu. Ja też mam wymieniony dysk i ram i mój MB był 2 razy w serwisie w związku z matrycą. Nikt nie robił z tego problemu.

#5 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 września 2007 - 21:05

wcześniej czysciłem mojego MB. Umylem matryce itp. Zrobiłem to delikatnie i normalnie, tak jak zawsze, a teraz raptem... Zrobilem to wczoraj wieczorem i dzis w dopiero zauwazylem.

#6 jmk

jmk
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 21:36

wcześniej czysciłem mojego MB. Umylem matryce itp. Zrobiłem to delikatnie i normalnie, tak jak zawsze, a teraz raptem... Zrobilem to wczoraj wieczorem i dzis w dopiero zauwazylem.

No to masz odpowiedź, co się stało. Woda/ wilgoć poszła pod ekran. Na gwarancję bym raczej nie liczył.

PS. Z ciekawości - "psikałeś" bezpośrednio na ekran, czy najpierw na ściereczkę, później rozcierałeś to na ściereczce i dopiero to na ekran? Coś mi mówi, że albo bezpośrednio na ekran albo na ściereczkę, ale bez rozprowadzenia preparatu... No i poszło. Tak sobie załatwiłem wyświetlacz jakiś czas temu w Toshibie

#7 Obecny

Obecny
  • 489 postów
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Napisano 29 września 2007 - 22:31

wlasnie ta pianka :) mialem na mysli to ze pewnie pianka do mycia ekranow spryskales ekran a ta dostala sie gdzies pod krawedzie lcd no i poszla na calosc

#8 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 29 września 2007 - 22:51

No to wyschnie kiedys :) EOT

#9 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 września 2007 - 23:20

fotkę wysłalem na maila serwisu apple w pl. Zobaczymy co odpowiedzą.

#10 jmk

jmk
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 23:37

No to wyschnie kiedys :)

EOT

Wyschnąć - może i wyschnie, ale ślad ma szanse pozostać.

#11 iWP

iWP
  • 336 postów
  • SkądGliwice

Napisano 29 września 2007 - 23:55

A tak btw. fajny dock :)

#12 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 września 2007 - 07:21

no już minimalnie się cofnął, ale już widzę, że nie pójdzie do końca.. ;/

#13 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 30 września 2007 - 07:57

Miałem do czynienia z takim samym przypadkiem. Oczywiście chodzi o zalanie matrycy. Zostaw na noc komputer z otwartą matrycą - wyschnie, wyparuje i nie będzie śladu. Na przyszłość radzę mniej lać płynu na matrycę. W ogóle to zamiast lać na nią cokolwiek lepiej jest zwilżyć szmatkę i w ten sposób wycierać.

#14 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 30 września 2007 - 07:59

Zmień temat i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Sam uszkodziłeś matrycę a masz pretensje do Apple, że robi słaby sprzęt. I na dodatek pewnie nie przeczytałeś instrukcji obsługi środka do czyszczenia ekranów LCD, podejrzewam, że jest w niej jasno napisane "Nanieść środek na szmatkę." a nie "Spryskaj bezpośrednio matrycę LCD" Pozdro... O.K. Juz widzę, że temat zmieniony... :)

#15 Buszmen

Buszmen
  • 107 postów

Napisano 30 września 2007 - 18:31

Witam w klubie, jeden z naszych rodzinnych macbooków po umyciu pianką matrycy ma podobną plamę, tyle że 5 razy większą. SAD nie przyjął reklamacji, laptop zapewne za 2 tygodnie poleci do USA.

#16 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 30 września 2007 - 18:38

A nie wysechło Wam to?

#17 Buszmen

Buszmen
  • 107 postów

Napisano 30 września 2007 - 18:40

Pół roku już się trzyma, raczej nie wyschnie.

#18 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 30 września 2007 - 18:41

W sumie na większej powierzchni to możliwe, że pozostało. Obawiam się, że w US(i)A też nic nie pomogą (jeśli chodzi o naprawę gwarancyjną).

#19 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 września 2007 - 18:45

masz pretensje do Apple, że robi słaby sprzęt.

aaaaa robi dobry? Jakoś lepszy od innych producentów? Jak dla mnie macbook obstaje poniżej średniej jakością wykonania w porównaniu do innych notebooków.

Co do matrycy.. Wyschło, jakaś połowa zniknęła, ale nie wszystko.

#20 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 30 września 2007 - 18:48

aaaaa robi dobry? Jakoś lepszy od innych producentów? Jak dla mnie macbook obstaje poniżej średniej jakością wykonania w porównaniu do innych notebooków.

Robi dobry sprzęt, z tym, że czasem wkładają dość słabe podzespoły. Czasami mają też "wpadki" które są eliminowane w kolejnych rev'ach oraz wymieniane w aktualnych modelach.

Co do matrycy.. Wyschło, jakaś połowa zniknęła, ale nie wszystko.

Podociskaj lekko matrycę palcami. Oczywiście przy wyłączonym komputerze. Masaż powinien rozwiązać sprawę.

#21 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 30 września 2007 - 20:40

Jak dla mnie macbook obstaje poniżej średniej jakością wykonania w porównaniu do innych notebooków.

Z tym można polemizować.

---- Dodano 01-10-2007 o godzinie 08:04 ----
Warto się z tym zapoznać pewne wątpliwości miną.

http://www.pcmag.com...,2182832,00.asp

#22 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 02 października 2007 - 17:18

Cóż, ja też odwaliłem coś takiego dzisiaj. W sumie to nie ja, ale to nie jest ważne. Mam zalaną do niemal połowy matrycę, jutro jadę do serwisu, może jednak przyjmą mi go na gwarancję. Nowa matryca ponad 1kzł! Trochę boję się, że się przyplują o RAM, że wymieniłem i że to z mojej winy :/ echhhh...

---- Dodano 03-10-2007 o godzinie 16:47 ----
Niestety piękna pani powiedziała mi nie... i powiedziała, że można coś zrobić za ok. 1500 PLN! (nowa matryca)
Megaserwis(.com.pl) przyjął mojego maczka i postarają się naprawić (odwodnić) matrycę, niestety glossy podobno sie łamią, a nową będę miał za 1350 PLN, nieco taniej!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych