Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak usunąć konto użytkownika (gość)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 cornflakegirl

cornflakegirl
  • 15 postów

Napisano 27 marca 2013 - 11:15

Jak mogę usunąć konto Użytkownika Gościa - które zostało założona tylko na próbę. Teraz mogę wyłączyć go tak aby nie mógł się logować, ale jego "ikona" nadal jest na pulpicie przy logowaniu i starcie komputera. Jak go usunąć całkowicie? Pozdrawiam,

#2 adixx

adixx
  • 52 postów
  • SkądDziki Zachód

Napisano 27 marca 2013 - 11:32

Preferencje Systemowe /Użytkownicy ... kliknąć w kłódkę i wyłączyć Konto Gościa... jeśli było zakładane konto gościa to w odwrotny sposób można je wyłączyć .... nie jestem orłem ale Google nie gryzie będę linki nawet do rozwiązań na tym forum ...

#3 cornflakegirl

cornflakegirl
  • 15 postów

Napisano 27 marca 2013 - 11:39

Adixx - dzięki za "miłą" odpowiedź, niestety nie do końca na temat. Wyłączyć konto gościa jest łatwo, nie trzeba być orłem jak piszesz. Moja prośba pomocy była w kwestii jego usunięcia co robi drobną różnicę, gdyż wyłączone konto nadal widnieje na pulpicie logowania - tak jak pisałam wyżej. Warto, może na przyszłość, czytać dokładnie pytania.

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 marca 2013 - 11:58

W security wyłącz opcję "Disable restarting to Safari when screen is locked".

#5 cornflakegirl

cornflakegirl
  • 15 postów

Napisano 27 marca 2013 - 12:14

Dzięki, znalazłam to na amerykańskich forach z tymże nie mam takiej opcji... Dokładnie w tym samym miejscu takiego okna u mnie nie ma...Moj mac to 10.7.5

#6 adixx

adixx
  • 52 postów
  • SkądDziki Zachód

Napisano 27 marca 2013 - 12:49

W security wyłącz opcję "Disable restarting to Safari when screen is locked".

lub wyłączyć opcje "Find my Mac"

#7 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 27 marca 2013 - 13:44

Jeśli nie chcesz aby konto gościa było widoczne przy logowaniu włącz automatyczne logowanie. Konto gościa stworzone samemu można skasować minusikiem, konto gościa wygenerowane przez system usunąć się minusikiem nie da. Można je zlikwidować w terminalu ale nie jest to rekomendowane ze względu na stabilność i bezpieczeństwo systemu.

#8 cornflakegirl

cornflakegirl
  • 15 postów

Napisano 27 marca 2013 - 14:18

lub wyłączyć opcje "Find my Mac"

nie włączona :/

- - - Połączono posty - - -

Jeśli nie chcesz aby konto gościa było widoczne przy logowaniu włącz automatyczne logowanie.
Konto gościa stworzone samemu można skasować minusikiem, konto gościa wygenerowane przez system usunąć się minusikiem nie da.
Można je zlikwidować w terminalu ale nie jest to rekomendowane ze względu na stabilność i bezpieczeństwo systemu.

widocznie zostało wygenerowane przez system bo "minusik" jest nieaktywny.
Po włączenie automatycznego logowania - użytkownik nadal siedzi :/

Jakieś pomysły jeszcze? :)

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 marca 2013 - 15:51

W gościu wyłączasz wszystkie możliwe opcje, udostępnianie itp.

#10 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 27 marca 2013 - 17:00

/.../
Po włączenie automatycznego logowania - użytkownik nadal siedzi :/

/.../

Gdzie *siedzi*?

#11 cornflakegirl

cornflakegirl
  • 15 postów

Napisano 27 marca 2013 - 17:32

Gdzie *siedzi*?

Siedzi na pulpice logowania.

#12 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 27 marca 2013 - 17:51

Jeśli masz automatyczne logowanie to pulpit logowania się nie pojawia. Komputer automatycznie loguje się do konta wyznaczonego użytkownika.

#13 cornflakegirl

cornflakegirl
  • 15 postów

Napisano 27 marca 2013 - 18:10

Automatyczne logowanie nie załatwia mi problemu. Muszę mieć hasło do komputera a tym samym pojawia się i "gość".

#14 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 27 marca 2013 - 19:04

Automatyczne logowanie polega na tym, że komputer w czasie uruchamiania nie prosi o hasło (pisałaś 2 posty temu, że włączyłaś automatyczne logowanie).

#15 cornflakegirl

cornflakegirl
  • 15 postów

Napisano 27 marca 2013 - 19:40

Tak, wylaczylam ale to nie rozwiazalo problemu. Omijam tym sposobem logowanie rowniez do mojego konta a z tego nie chce rezygnowac.

#16 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 03 kwietnia 2013 - 07:50

Dziwne, że w 10.7.5 Ciebie nadal to występuje, bo podobno mieli usunąć tę niedogodność w 10.7.4. Może coś z updatem? Spróbuj combo do 10.7.5.

#17 xpress

xpress
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 czerwca 2013 - 23:26

Kiedyś sam szukałem opcji wyłączenia. Konto gościa jest na pulpicie logowania ponieważ masz odpalony Find My Mac w icloudzie. Jest to swego rodzaju brama dla potencjalnego złodzieja. Dzięki temu niepożądana osoba loguje się na konto gościa, a wtedy Find My Mac działa i komputer można namierzyć. Jeżeli tą opcję wyłączysz, konto gościa zniknie z pulpitu logowania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych