Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmiana rozszerzeń wielu plików jednocześnie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 28 września 2007 - 21:45

Jeżeli temat już był, strasznie przepraszam. Niestety wyszukiwarka mnie widocznie nie lubi, bo nie otrzymałem satysfakcjonujących mnie wyników. A może po prostu nie umiem jej używać ;) Ale do rzeczy: posiadam ja sporo plików, które w istocie są jpg-ami, jednak nie wiedzieć czemu mają rozszerzenie .bmp - i w Finderze widoczna jest ikonka BMP. Wygląda to tak - nazwapliku.jpg.bmp. To znaczy - część jest normalna. Ale sporo jest też takich. I teraz tak - czy przy pomocy terminala, automatora, czy innej ciekawej aplikacji mogę zmienić tym plikom, które mają .bmp na końcu, to rozszerzenie, albo je usunąć? Pliki owe pogrupowane są w teczkach i nie chciałbym ich zbierać w jednym mejscu. Ostatecznie mogę operację powtarzać przy każdej teczce, ale fajnie by było, gdyby dało się puścić to raz, żeby przesiało wszystkie podkatalogi. O ile Prewiev nie ma z takimi plikami problemów i je otwiera, o tyle już Photoshop tak. Nie chce ich wczytać, dopóki nie zmienię rozszerzenia na poprawne, co przy dużej ich ilości jest irytujące - nawet, jeżeli otwieram je wszystkie w Prewiev i klikam japco+shift+s i return, aż wszystkie będą jpg-ami ;)

#2 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 28 września 2007 - 21:55

Najłatwiej będzie to chyba załatwić za pomocą Automatora, przy użyciu czynności ,,Rename Finder Items''.
O, tak: http://tinyurl.com/25u2ec.

Kolejka czynności z tego obrazka zamienia ,,bmp'' na ,,jpg''. Jeżeli masz pliki o nazwach kończących się
na ,,.jpg.bmp'', to możesz usuwać to ,,.bmp'' poprzez zamianę na pusty ciąg znaków (zostaw puste
pole ,,Replace'').

Czynność ,,Copy Finder Items'' jest po to, żeby nie nadpisywać oryginałów. Jeśli lubisz mocne wrażenia,
możesz sobie ją darować ;)

Po utworzeniu kolejki czynności w Automatorze zachowaj ją jako program (Plik > Zachowaj jako,
z menu ,,Format pliku'' wybierz ,,Program''), po czym zaznacz wszystkie pliki do zmiany i przeciągnij
je hurtowo do ikonki właśnie stworzonego programu.
  • Hazreth lubi to

#3 rafalz

rafalz
  • 343 postów

Napisano 28 września 2007 - 22:05

I teraz tak - czy przy pomocy terminala, automatora, czy innej ciekawej aplikacji mogę zmienić tym plikom, które mają .bmp na końcu, to rozszerzenie, albo je usunąć?

Proponuje użycie programu Graphic Convecter a następnie użycie w nim opcji File -> Convert&Modify. Po co odkrywać coś co jest odkryte, chyba że dla własnej satysfakcji :-)

pozdr.
  • Hazreth lubi to

#4 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 28 września 2007 - 22:06

Gregory -> Wielkie dzięki! Działa :D Będę pamiętał już, jak to działa, dzięki raz jeszcze ;) rafalz -> wyznaję zasadę, że jeżeli coś da się bez specjalnych problemów zrobić narzędziami, które już mam, to nie będę szukał kolejnych.

#5 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 29 września 2007 - 09:19

Możesz też zrobić to szybko w terminalu:

for i in *.jpg.bmp; do mv $i `basename $i .bmp`; done

ewentualnie najpierw na wszelki wypadek dodaj w środku echo, żeby zobaczyć co zostanie zmienione:
for i in *.jpg.bmp; do [B]echo[/B] mv $i `basename $i .bmp`; done

#6 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 29 września 2007 - 10:11

Gregory -> po sprawdzeniu okazuje się, że nie działa :/

voitek -> nie wiem dlaczego, także nie działa. Terminal pokazuje:
mv nazwa_pliku.jpg.bmp nazwa_pliku.jpg
[gdzie nazwa_pliku to nazwy kolejnych plików w teczce], ale gdy wchodzę do teczki przez Findera [albo wpisuję w terminal 'ls'] to wszystkie pliki mają znowu: nazwa_pliku.jpg.bmp. :/

Sprawdzę jeszcze tego Graphic Convertera i dam znać, czy to coś dało.

#7 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 29 września 2007 - 10:30

Gregory -> po sprawdzeniu okazuje się, że nie działa :/

Spróbuj tej gotowej czynności Automatora: http://pym.uce.pl/Usun_bmp.zip - po wrzuceniu
do jej ikony pliku ,,nazwa_pliku.jpg.bmp'' zmienia się on w ,,nazwa_pliku.jpg''. Przynajmniej u mnie ;)

#8 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 29 września 2007 - 10:37

No cóż, Graphic Converter zdaje się działać. Przekonwertowane pliki nie mają niestety nadanych im wcześniej labels i niezbyt mi się ten program podoba, ale skoro nic innego nie działa... Dzięki w każdym razie.

---- Dodano 29-09-2007 o godzinie 11:38 ----
Gregory -> sprawdzę :)

Powiedz mi tylko, jak wskazać mu odpowiednią ścieżkę do teczki? Bo ja jakiś głupi chyba i nie umiem :/

#9 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 29 września 2007 - 11:09

Powiedz mi tylko, jak wskazać mu odpowiednią ścieżkę do teczki? Bo ja jakiś głupi chyba i nie umiem :/

Złap ikonę jakiegoś pliku z obrazkiem, przeciągnij do ikony ,,Usuń_bmp'' i upuść. Jeżeli zadziała
i nazwa się zmieni z cośtam.jpg.bmp na cośtam.jpg, to zaznacz wszystkie pliki z obrazkami
w danym katalogu i przeciągnij je hurtem.

#10 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 29 września 2007 - 11:22

Ok, już rozumiem. Działa :D Dzięki ;)

#11 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 29 września 2007 - 12:40

voitek -> nie wiem dlaczego, także nie działa. Terminal pokazuje:

mv nazwa_pliku.jpg.bmp nazwa_pliku.jpg

Działa działa tylko zbyt optymistycznie przyjąłem, że wiesz co to jest mv i echo. Użyłeś zapewne drugiego z podanych poleceń, a powinieneś pierwszego. Drugie jest tylko po to, aby sprawdzić, jakie nazwy zostaną nadane poszczególnym plikom bez rzeczywistej zmiany tych nazw -- ot tylko kontrolna czynność, aby czegoś nie popsuć nieodwracalnie i pozwolić sobie na wcześniejsze modyfikacje. Dzieje się tak z powodu polecenia 'echo', które sprawia, że następujący po nim ciąg znaków nie zostaje zinterpretowany przez shell tylko wypisany na ekranie.

#12 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 29 września 2007 - 14:00

Cześć. Od dawna używam programu (freeware) Renamer4Mac. Zmienia co chcesz i jak chcesz.

Strona developera:
http://www.power4mac.com/renamer/

Screenshot:
Dołączona grafika

#13 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 29 września 2007 - 14:13

voitek -> istotnie. Terminala chciałbym się nauczyć, ale znalazłem gdzieś w sieci jedynie podstawy podstaw. Ale to swoją drogą ;) I btw, czy to polecenie w terminalu zmienia pliki tylko w jednym katalogu, czy w podkatalogach też? ;) Anyway, automator działa jak trzeba, zmienia co trzeba wybranym plikom nie robiąc szkody labels i nic nie przenosząc/nie kopiując - cieszy mnie to.

#14 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 29 września 2007 - 16:43

Tak, to polecenie zmienia pliki w bieżącym katalogu. Żeby zrobić rekurencyjne polecenie, trzeba trochę pokombinować np. z awk. Może się tu znajdzie bardziej biegły zawodnik ode mnie.

#15 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 29 września 2007 - 16:56

voitek -> skoro już na ten temat zeszło, nie będę zakładał nowego wątku. Wiesz może [ty, albo ktokolwiek inny ;) ] gdzie znaleźć jakieś fajne materiały tego, żeby nauczyć się posługiwać Terminalem? Byłbym niezwykle zobowiązany, gdyby ktoś podsunął [tylko coś innego niż http://www.macdevcen...terminal1.html'>to ;) ].

#16 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 29 września 2007 - 20:04

W gruncie rzeczy należy się tak naprawdę uczyć konkretnego shella, więc można korzystać z materiałów dla Linuxa i w ogóle wszelkich unixów. A najfajniejsze są po prostu man pages bezpośrednio w terminalu. Ale nie będę się wymądrzał, sam się uczę, najczęściej próbując pisać ułatwiające życie skrypty..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych