Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Fusion Drive - opinie, osiągi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 23 marca 2013 - 16:33

Witam!
Jak wypada Fusion Drive w waszych Mac'ach, jak go oceniacie, jak z jego wydajnością i osiągami?
Czy warto rozważyć włączenie Fusion Drive w Mac'u, w którym montujemy drugi dysk SSD obok HDD?

#2 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 23 marca 2013 - 16:43

Ja podepnę się do tematu. Otóż posiadam iMac 27'' 2011 z fabrycznym SSD 256GB oraz HDD 2TB. Orientuje się ktoś w jaki sposób sparować te dyski w fusion drive, słyszałem że jest taka możliwość ale chciałbym się upewnić. Jak się da to w jaki sposób.

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 23 marca 2013 - 18:56

U mnie jak na razie średnio, ponieważ po miesiącu użytkowania padł SSD... Wcześniej (po wymianie komputer miałem zaledwie 1 dzień - teraz znowu w serwisie) ciekawie to działało. Faktycznie aplikacje często używane po pewnym czasie włączały się znacznie szybciej.

#4 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 23 marca 2013 - 22:10

Szczerze mówiąc, niestety nie umiem zaobserwować, które programy się włączają szybciej a ktore wolniej - moze FD jeszcze sie u mnie nie uaktywnil pełną para bo iMaca mam dopiero od miesiąca :) Pozdrawiam

#5 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 23 marca 2013 - 22:52

Znalazłem poradnik jak włączyć Fusion Drive w Mac'ach które go nie posiadają fabrycznie. Może się przyda :-)
Projekt: Fusion Drive - montaż dysku SSD w Mac mini Mid 2011 oraz utworzenie Fusion Drive [PL] - YouTube
Autor: Don Maxavelli

#6 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 23 marca 2013 - 23:47

Fusion drive w imacu jest realizowany za pomoca "linuxowego" LVM'a .
Tu troche o konfiguracji FD

DIY Fusion Drive: an attempt to retrofit a pre-fall 2012 Mac with an SSD and a traditional hard disk | Technical doodles and other nonsense

A tu o samym LVM w OSX

macosx - How to access LVM partitions on OS X? - Server Fault

U mnie FD spsuje sie rewelacyjnie, przy zakupie 27 warto zastanowic sie dwa razy, gdyz jesli nie kupuje sie FD to w srodku jest plyta pozbawiona gniazda. Fakt pasuja tam tylko dyski od Apple (te same co w retinie) ale OWC sprzedaje takie dyski.

#7 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 24 marca 2013 - 08:07

Znalazłem poradnik jak włączyć Fusion Drive w Mac'ach które go nie posiadają fabrycznie. Może się przyda :-)
Projekt: Fusion Drive - montaż dysku SSD w Mac mini Mid 2011 oraz utworzenie Fusion Drive [PL] - YouTube
Autor: Don Maxavelli

Mile, ze YT zaczyna pozycjonowac mnie wysoko ;-)...

#8 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 24 marca 2013 - 08:42

@Maxavelli
Jak spisuje się u Ciebie Fusion Drive. Może napiszesz kilka słów?

#9 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 24 marca 2013 - 08:52

OK, choc nie wiem co chcielibyscie wiedziec - wiekszosc informacji jest w filmie. Na poczatek dodam, jak widac w filmie, jest to Fusion Drive stworzony "domowymi sposobami", a nie oficjalny od Apple. Nim kupilem dysk SSD pytalem jeden z forumowych autorytetow o opinie na temat FD co zdecydowanie mi odradzal. Z racji ze jestem czlowiekiem wygodnym i wole by to system myslal o zognlowaniu danymi pomiedzy dyskami za mnie - podjalem sie projektu. Wyniki w BlackMagic DST jak i czasy uruchamiania widac na filmie. Czasami sila rzeczy musimy poczuc ze pracujemy na grupie woluminow logicznych, a nie "czystym" SSD, ale sa to aspekty ktore nie wplywaja na predkosc samego systemu (przykladowo w moim Airze natychmiast widze wszystkie okladki w iTunes, na FD ich cache trwa okolo sekundy). System uruchamia sie piorunem, dziala jak zloto. Osobiscie polecam to rozwiazanie dla ludzi wygodnych, tak jak ja.

#10 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 24 marca 2013 - 09:11

Dzięki za odpwiedź. Właściwie to takiej odpowiedzi potrzebowałem. Też lubię wygodę i niech Mac myśli o tym co na którym dysku przechowywać.

#11 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 24 marca 2013 - 15:14

Trudno za pomocą cyferek przedstawić wydajność FD z wiadomych powodów. Moja subiektywna ocena jest raczej pozytywna. Gdzieś na tym forum zamieściłem benchmark dla mojego FD 1TB w nowym iMac'u 27 oczywiście osobno dla SSD i zwykłago dysku plus dyski zewnętrzne. Wydaje mi się, że to połączenie dysków spisuje się nieźle. Oczywiście, lepsza jest sucha kiełbasa od suchego chleba i nie ma to jak szybki SSD. ;)

#12 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 24 marca 2013 - 20:57

Czy da się zrobić FD w MBP 13 2009? Mam na myśli wymontowanie napędu i wsadzenie drugiego dysku w optibay. Druga sprawa to czy da się zainstalować Windowsa przez Bootcamp mając FD? Miejsce na Windowsa byłoby wydzielone jedynie z dysku HDD.

#13 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 25 marca 2013 - 07:24

Druga sprawa to czy da się zainstalować Windowsa przez Bootcamp mając FD? Miejsce na Windowsa byłoby wydzielone jedynie z dysku HDD.

Da się bez problemu. FD to jeden logiczny volumen z 2 dysków. Trudno powiedzieć gdzie będzie zaalokowane miejsce na Windows. System zarządza tym tak że często używane pliki umieszcza na dysku SSD.

#14 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 marca 2013 - 08:58

To jest zdecydowanie rozwiązanie dla wygodnych. Osoby, które wolą sobie samemu posadzić rzeczy na dysku, instalka OSX na SSD i dane na HDD są przyspieszeniem programów.

#15 Hypvent

Hypvent
  • 99 postów
  • SkądStaszów

Napisano 07 maja 2013 - 07:19

Nie polecam rozwiązania z Fusion Drive osobom, które cenią sobie ciszę. Przy wykorzystaniu przestrzeni dyskowej większej niż pojemność napędu SSD, system zaczyna przenosić dane w tle z jednego nośnika na drugi. Nawet gdy nic nie robimy, to dane są przenoszone. Oczywiście słychać wtedy "rzeźbienie" dysku HDD, co może z czasem stać się dla niektórych denerwujące. Dlatego wg mnie lepsze jest zastosowanie standardowego rozwiązania i decydowanie samemu, gdzie mają być przechowywane nasze dane.

#16 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 14:28

Witam, Ja do ostatniej wypowiedzi: czy wszyscy posiadający Fusion Drive potwierdzą to, jest powyżej napisane o tym, że komputer zaczyna hałasować pracując dyskiem? Dziękuję z góry za konkretne wypowiedzi Druga sprawa: jaki dysk (128GB) polecacie jako SSD do Fusion Drive. Pozdrawiam

#17 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 czerwca 2013 - 15:29

Ja polecam Plextora ogólnie. Nie ma znaczenia jaki dysk, pod warunkiem, że nie na kontrolerze sandforce.

#18 maxjazz

maxjazz
  • 39 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 19:57

Fusion drive w imacu jest realizowany za pomoca "linuxowego" LVM'a .

To nie jest zaden LINUKSOWY LVM, tylko taki najzwyklejszy, Applowy. Kazdy moze napisac swojego.

#19 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 czerwca 2013 - 07:49

Chodziło bardziej o wytłumaczenie, że jest to LVM, taki jak można spotkać w linuksach.

#20 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 06 czerwca 2013 - 09:22

Ja polecam Plextora ogólnie. Nie ma znaczenia jaki dysk, pod warunkiem, że nie na kontrolerze sandforce.

A możesz wylistować, które to: marki, typy, itd?

Dziękuję z góry, jestem w tym zielony...

#21 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 06 czerwca 2013 - 17:10

Mam Vertexa 4 od kolegi virgin71 spietego w FD i dziala jak natura chciala.

#22 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 czerwca 2013 - 07:30

Dyski można kupować Samsung, Crucial, Plextor i OCZ generalnie.

#23 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2013 - 14:58

Fusion Drive to niestety porażka, sam się o tym przekonałem i już nie chcę więcej tego wspaniałego wynalazku. 5 lat pracowałem na zwykłym talerzowym dysku w PC i wszystko hulało jak trzeba, a tu w pół roku padły 2 Fusion Drive w iMaku.

#24 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 lipca 2013 - 15:04

Fusion Drive to niestety porażka, sam się o tym przekonałem i już nie chcę więcej tego wspaniałego wynalazku. 5 lat pracowałem na zwykłym talerzowym dysku w PC i wszystko hulało jak trzeba, a tu w pół roku padły 2 Fusion Drive w iMaku.

Nie żartuj że kolejna wymiana. Mi kilka dni temu padł talerzowy HDD w iMacu z 3TB Fusion Drive.

Zastanawiam się czy nie lepiej odkleić szybę i wsadzić własny SSD jak @kucyk.

#25 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2013 - 15:05

Poczytaj wątek o iMakach 2012, tam wszystko opisałem :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych