Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak uprawnień - kopiowanie Mac -> Pendrive

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 22 marca 2013 - 18:41

Witam Pacjent z systemem 10.6.8 Próbuje zgrać coś z macbooka na pendrive/dysk przenośny - nie da się. w folderze mam ikonę przekreślonego ołówka - wnioskuję, że to brak jakichś uprawnień. Jak to zmienić? Jestem jedynym użytkownikiem macbooka (administratorem). Będę wdzięczny za pomoc bo już się trochę poirytowałem sytuacją pozdrawiam cake

#2 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 23 marca 2013 - 02:25

Jeżeli na pendrivie jest system plików NTFS, to gołym systemem możesz z niego tylko czytać. Musisz sformatować pendrive'a w (do wyboru): FAT32 (ograniczenie pojedynczego pliku do 4 GB) lub exFAT (wspierany na windowsach od chyba visty dopiero, jeśli nie 7). No chyba, że pendrive nie musi być używany z PC, to wtedy możesz sformatować na HFS+ i zapomnieć o problemach :P Jest jeszcze opcja instalacji czegoś, co kiedyś się ntfs3g nazywało, nie wiem, jak teraz, ale to z tego co pamiętam nie było takie proste i przyjemne, wolałbym sformatować pendrive'a.

#3 tila11

tila11
  • 29 postów
  • SkądWolbrom

Napisano 28 maja 2013 - 11:11

Ja zainstalowałem sobie program o nazwie Tuxera NTFS i po sprawie. Można zapisywać i odczytywać pliki z pendrive'a oraz zewnętrznych dysków HDD sformatowanych na NTFS.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych