Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AppleCare dla iPada - ze sklepu Apple czy z Allegro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 przemeknorsk

przemeknorsk
  • 3 postów

Napisano 21 marca 2013 - 17:57

Cześć Jako że niestety gwarancja na iPada kończy się już po 12 miesiącach, planuję dokupić przedłużenie gwarancji, tym bardziej, że podobno jest ona uznawana również za granicą. Czy AppleCare z Allegro niczym nie różni się od tego z oficjalnego sklepu Apple (o 150 zł droższego)? Swoją drogą, skąd aż tak duża różnica w cenach?

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 marca 2013 - 18:06

Cena oficjalna względem Allegro to 350 vs. 275zł. Jeśli product code jest np. MC593D/A lub MC593B/A, to AC jest z Niemiec lub Anglii, a tam leży na wystawie i sprzedają to później taniej (z wystawy, czy nie, żadna różnica). Dodatkowo, jak sprzedawca nie wystawia faktury, to pochodzenie może być też "nieco inne". Z resztą jak ktoś nie wystawia faktury, to tak jakby sprzedał bez VAT.

#3 przemeknorsk

przemeknorsk
  • 3 postów

Napisano 21 marca 2013 - 18:58

Wyszukaj "applecare" bez spacji - jest za 199,99 plus wysyłka. Kod produktu: MC593D/A, MC593K/A. Firma dołącza rachunek. Czyli mogę bezpiecznie kupić. Dzięki za info :)

#4 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 22 marca 2013 - 08:28

Zapytam z ciekawości, czy takie przedłużenie gwarancji dla innego regionu, kupione na Allegro daje mi takie same uprawnienia jak zakupione w kraju np. w Cortlandzie?

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2013 - 14:12

Osobiście unikam takich cen, a wątek o oszustach, mnie w tym upewnia.

- - - Połączono posty - - -

Zapytam z ciekawości, czy takie przedłużenie gwarancji dla innego regionu, kupione na Allegro daje mi takie same uprawnienia jak zakupione w kraju np. w Cortlandzie?

Tak, o ile instrukcja nie stanowi inaczej.

#6 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 marca 2013 - 17:48

Niedługo i Jan Vincent będzie dbał o to byśmy takich "gwarancji" unikali. I odpowiadając na pytanie @Jackpe, tak o ile sprzedawca da Ci paragon / FV którą dostał w sklepie. Bez niej może Ci się nie udać aktywować gwarancji.

#7 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 22 marca 2013 - 18:38

Wojtkow, dzięki bardzo za informację. Mniej więcej tyle też doczytałem na stronie Apple. Ponieważ i tak mi został tylko miesiąc do zakupu AppleCare, to chyba skorzystam z Allegro. Opiszę jaki będzie efekt. Edit. Jednak przy zakupie na Allegro mogę otrzymać jedynie dokument zakupu wydany na moje nazwisko przez sprzedającego. Tak jak myślałem, nie uzyskam dokumentu zakupu gwarancji przez sprzedającego poza granicami kraju. Czy w takim wypadku jest szansa na poprawną aktywację? Niby w razie problemów mogę zwrócić gwarancję i odzyskać pieniądze, ale wolałbym uniknąć niepotrzebnych kłopotów. W ogólnych warunkach gwarancji Apple pisze o wymaganym dokumencie zakupu ApplCare potrzebnym przy rejestracji, jednak nie przewidywali odkupienia gwarancji od firmy, która kupiła ją w innym kraju.

#8 ina

ina
  • 8 postów

Napisano 25 marca 2013 - 14:27

Oszczędny dwa razy traci:)Pamiętaj o tym.

#9 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 14 maja 2013 - 15:38

Kupiłem Applecare na Allegro. Nie podaje linka, natomiast sprzedająca jest z Wrocławia i była to najtańsza oferta, dokładnie 169.99zł. W porównaniu do oficjalnej ceny jest to co najmniej o połowę taniej. Gwarancję otrzymałem dzień dwa dni później zapakowaną w oryginalnym, zafoliowanym pudełku. Wraz z nią rachunek zakupu wydany na moje nazwisko i z pełnymi danymi firmy osoby sprzedającej. Telefon na infolinię do Irlandii. Z sieci Play połączenie bezpłatne. Zostałem poproszony jedynie o nr seryjny mojego iPada i nr z naklejki znajdującej się w środku pudełka z gwarancją. Dodatkowo mój adres zamieszkania na który ma przyjść potwierdzenie przedłużenia gwarancji i adres email do korespondencji. Po kilku minutach dostałem informację o przedłużeniu gwarancji o kolejne 12 miesięcy. Rozmowa krótka i bardzo sympatyczna. Piszę to po to aby uspokoić wahających się przed zakupem gwarancji z innych źródeł niż oficjalna dystrybucja. Wojtkow dzięki za wcześniejsze informacje i miejmy nadzieję, że następca Vincenta będzie łaskawszym panem dla poddanych.

#10 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 16 maja 2013 - 17:37

Kupiłem Applecare na Allegro. Nie podaje linka, natomiast sprzedająca jest z Wrocławia i była to najtańsza oferta, dokładnie 169.99zł.
W porównaniu do oficjalnej ceny jest to co najmniej o połowę taniej. Gwarancję otrzymałem dzień dwa dni później zapakowaną w oryginalnym, zafoliowanym pudełku. Wraz z nią rachunek zakupu wydany na moje nazwisko i z pełnymi danymi firmy osoby sprzedającej.
Telefon na infolinię do Irlandii. Z sieci Play połączenie bezpłatne. Zostałem poproszony jedynie o nr seryjny mojego iPada i nr z naklejki znajdującej się w środku pudełka z gwarancją. Dodatkowo mój adres zamieszkania na który ma przyjść potwierdzenie przedłużenia gwarancji i adres email do korespondencji. Po kilku minutach dostałem informację o przedłużeniu gwarancji o kolejne 12 miesięcy. Rozmowa krótka i bardzo sympatyczna.
Piszę to po to aby uspokoić wahających się przed zakupem gwarancji z innych źródeł niż oficjalna dystrybucja.
Wojtkow dzięki za wcześniejsze informacje i miejmy nadzieję, że następca Vincenta będzie łaskawszym panem dla poddanych.

To kupilismy od tej samej osoby tylko, ze ja wzialem do Macbook Pro 15 Retina za kwote 650zl a nie 1499zl. W niemczech kosztuje do Retiny 15 juz 1000zl wiec cena 650 jak ktos ma dojscia nie jest wcale dziwna… Sklepy musza zarabiac na czyms. Dla przykladu Airport Extreme wszedzie jest powyzej 700zl dzisiaj wynegocjowalem w Cortlandzie za 680zl z czego w Redcoon.pl mozna nabyc za 604zl a jak sie poszuka na zachodzie i taniej sie znajdzie...

#11 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 16 maja 2013 - 19:02

Mozecie podeslac na PM kontakt do sprzedawcy?

#12 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 17 maja 2013 - 09:10

Poszło.

#13 Paweł Nowaczyk

Paweł Nowaczyk
  • 11 postów
  • SkądTargówek, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 18 maja 2013 - 07:03

ja też poproszę namiar na sprzedawcę i z góry dziękuję

#14 wojtkow