Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uszkodzony plik video (mov) - zerwana synchronizacja?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 mirzaw

mirzaw
  • 18 postów

Napisano 21 marca 2013 - 13:31

Witam serdecznie wszystkich specjalistów od Video Mam istotny problem z plikami zaimportowanymi z kamery. Otóż, zaimportowane pliki są prawidłowo wyświetlane w iMovie (zaimportowane jakiś czas temu wprost z kamery). Jednak odtwarzane z katalogu "wydarzenia iMovie" czy po wyeksportowaniu z iMovie do jakiegokolwiek formatu dalej zrywa się synchronizacja (niestety nie potrafię nawet wrzucić pliku na youtube - po wysłaniu pisze że nie da się go przetworzyć. Postaram się dodać link jak będę w domu. Niestety kiedy wrzucam te pliki do FCPX (właśnie nowo nabyty) nadal są "skopane". To samo się dzieje jak je wezmę na innego iMaca..... Próbowałem je konwertować na różne sposoby, w różnych aplikacjach (pracuję tylko na oryginalnych nie crackowanych) Proszę o wskazówki, jak można (czy w ogóle) je naprawić. Niestety plików źródłowych już nie posiadam - i w tym jest największy problem. W razie jakichkolwiek pytań - postaram się uzupełnić informację.

#2 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2013 - 22:05

Wrzuć ten plik na ftp lub inny filesharing. Mogę użyczyć swojego ftp. Sprawdzę co się z nim dzieje. Czy podobnu jest problem jak importujesz pliki za pomocą FCP X. Oczywiście mam na myśli import z karty/kamery.

#3 mirzaw

mirzaw
  • 18 postów

Napisano 23 marca 2013 - 10:36

Witam ponownie.

Serdecznie dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pliku źródłowego niestety już nie posiadam, kamerki z której importowałem też niestety nie, jednak wcześniej importowałem z niej pliki i wszystko działało. Sprawa wyglądała tak że ktoś inny tylko wrzucił pliki z kamerki na maka (do iMovie) i nic z nimi nie robił.
W iMovie podgląd plików jest OK, jednak jak się już wejdzie do pliku źródłowego - klapa.
To samo się dzieje jeśli z tego pliku zrobię film i go wyeksportuje do nowego gotowego filmu. Na podlądzie gotowego projektu w iMovie wszystko jest OK, jak odtworzę gotowy film wyeksportowany z iMovie np. w QT - film jest skopany.
Niestety import pliku źródłowego do FCPX nic nie daje, importuje się plik i niestety w FCPX już w podglądzie film jest uszkodzony.

Podaję linki do plików:
[url]https://docs.google.com/file/d/0B_xS46hwg7CWQXJEQmxydG1HQVk/edit?usp=sharing[/url]
[url]https://docs.google.com/file/d/0B_xS46hwg7CWeVVyaGVWd242YUk/edit?usp=sharing[/url]

bardzo proszę o pomoc.
Mirek

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 23 marca 2013 - 10:52

1. Trochę źle że nie ma już pliku źródłowego. Czy oryginał był w full HD, czy też było to już zmieniane ?
2. Zrób więc kopie tych plików wideo i na nich na początek zmniejsz liczbę klatek z 50 do 25 fps.

#5 mirzaw

mirzaw
  • 18 postów

Napisano 23 marca 2013 - 15:15

Witam Oryginalny był HD. I niestety zmiana ilości klatek nic nie daje. Próbowałem już konwertować na różne roździelczości i częstotliwości ramek - cały czas zrywa synchronizację jak na załączonych filmach.:mad:

#6 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 24 marca 2013 - 15:39

Mpeg streamclip naprawia video.

#7 mirzaw

mirzaw
  • 18 postów

Napisano 01 kwietnia 2013 - 19:39

Witam ponownie. Trochę nie miałem czasu, jednak już prawie po świętach, więc dopadłem komputer. Niestety w mpeg stremclip nic nie da się wyciągnąć z filmików. Nadal skacze jak wariat. Próbowałem na różne sposoby, z deinterlace i interlace, z różną częstotliwością ramki itp. Może ktoś wpadnie na jeszcze jakiś pomysł? Proszę!! Akurat rowalone mam filmy z dwóch ważnych okoliczności..... Mirek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych