Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 7.1 - hasło EFI

• This topic is locked This topic is locked
21 replies to this topic

#1 androl

androl
  • 2 posts

Posted 20 March 2013 - 18:59

Wiam Panowie mam następujący problem wczoraj podczas wgrywania aktualizacji Itunes wyłączyli mi na chwile prąd i niestety system padł i wyskoczyło to co w załączonym pliku i teraz pojawia się problem bo przy naciśnięci przycisku alt Imac wchodzi do menu ale jest kłódka i niestety za wszystkie skarby świata nie pamiętam hasła. Proszę bardzo co mogę zrobić mieszkam ok 350km o najbliższego serwisu CO MOŻNA ZROBIĆ POMÓŻCIE PROSZĘ !!! Imac 24'' z połowy 2007

#2 klaus

klaus
  • 422 posts
  • SkądM-G miasto anioła

Posted 21 March 2013 - 15:08

A jak wyłączysz i zaraz po włączeniu przytrzymasz Shift jest to samo?

#3 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 23 March 2013 - 21:59

To co pokazałeś na screenie, to klasyczny Kernel Panic :) Myślę, ze padł system, bo hardware to jednak chyba nie. Możesz próbować naprawić, albo DiscWarriorem, albo w najgorszym przypadku nadpisać system. Nadpisać - bez formatu, żeby nie utracić danych. Może pomoc - nie musi.

#4 michał1985

michał1985
  • 229 posts
  • SkądKraków

Posted 23 March 2013 - 22:08

A Ty Kolego doczytałeś na czym polega problem:

przy naciśnięci przycisku alt Imac wchodzi do menu ale jest kłódka i niestety za wszystkie skarby świata nie pamiętam hasła.

#5 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 23 March 2013 - 22:26

Ależ przeczytałem - i na obrazku jest Kernel Panic.
Co do hasła, to zerowanie hasła, jest jedna z najprostszych rzeczy w systemie, jak posiada się płytę z systemem.
Lub pena,
a ponieważ jest to 10.8 - partycje recovery.

#6 michał1985

michał1985
  • 229 posts
  • SkądKraków

Posted 23 March 2013 - 22:33

Tutaj nie chodzi o hasło do systemu, które można wyzerować np. przy użyciu płyty instalacyjnej ale o hasło EFI, które uniemożliwia uruchomienie systemu z innego dysku. Autor tematu dokładnie opisał problem, który polega na tym, ze kiedy uruchomi komputer z wciśniętym przyciskiem ALT to nie pojawia się menu wyboru dysku, z którego ma się bootować. W tej sytuacji nie da się nawet uruchomić instalacji systemu z płyty. Androl jeśli nie poradziłeś sobie jeszcze z tym hasłem to odezwij się do mnie na PW.

#7 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 23 March 2013 - 22:49

@michal1985 - jeżeli nie jest to czyste hakerstwo :) to tez chętnie poznam ten trik.

#8 michał1985

michał1985
  • 229 posts
  • SkądKraków

Posted 23 March 2013 - 23:44

Nie jest to żadne hakerstwo ani też trik, jest to normalna procedura serwisowa przewidziana przez Apple, ale uważam, że nie powinno się takich spraw opisywać ogólnie na forum, bo może to zostać kiedyś wykorzystane np. przez kogoś kto chce odblokować skradziony komputer.

#9 Michał Mika

Michał Mika
  • 2 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 16 December 2013 - 11:33

Mam ten sam problem co androl...:/ michał1985 czy jesteś w stanie mi pomóc?

#10 Zenon1870

Zenon1870
  • 1 posts

Posted 06 August 2014 - 11:11

Blokada efi Dzien dobry Mam problem Po 2 latach użytkowania Mac air zrobiłem aktualizacje do maverick i .... Blokoda efi Czy moge liczyć na jakieś wskazówki ????

#11 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 06 August 2014 - 11:45

Zgłoś się do właściciela po hasło.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24538 posts

Posted 06 August 2014 - 11:45

Czemu piszesz o tym zatem w dziale o 10.8?

#13 sadowski

sadowski
  • 90 posts

Posted 22 October 2014 - 21:35

jeśli dalej macie problem z hasłem to na allegro jest oferta przypomnienia hasła.

#14 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 22 October 2014 - 21:37

Oferta przypomnienia hasła? Możesz dać link? Bo dość "ciekawie" to brzmi.

#15 sadowski

sadowski
  • 90 posts

Posted 22 October 2014 - 21:48

Nie wiem czy mogę najwyżej moderator usunie ale trzymaj APPLE Macbook Air Pro iMac - EFI iCloud HASŁO PIN (4727339413) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

#16 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 22 October 2014 - 21:50

Znalazłem już sam. Generalnie to temat dla prokuratury. Usuwanie zabezpieczeń antykradzieżowych to jak przebijanie numerów w samochodzie.

#17 sadowski

sadowski
  • 90 posts

Posted 22 October 2014 - 21:59

jak dla mnie z tym przebijaniem numerów się rozpędziłeś, zresztą pisze tam ze nie usuwa hasła. Po za tym zdarzają się sytuacje ze się ustawi hasło sprzętowe a później coś się stanie z systemem albo dyskiem i się chce przeinstalować i widzimy komunikat by podać hasło a które zapomnieliśmy bo nie używa sie tego hasła na co dzień, i pisze to z czystego doświadczenia bo sam miałem mila niespodziankę z IBM ze po zmianie dysku na SSD wolał o hasło a nie pamiętałem go bo na początku ustawiłem a po 2 latach nie pamiętałem. Różne sytuacje się trafiają w życiu po za tym pełno takich aukcji z usuwaniem hasła z innych laptopów.

#18 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 22 October 2014 - 22:10

Prawda jest taka, że aukcja ta służy do odblokowania kradzionego/znalezionego sprzętu i żadne opowieści o zapomnianym haśle nie są mnie w stanie przekonać. Jeśli ktoś zapomina zakładane przez siebie hasła to nie powinien ich zakładać albo notować je w kajecie. Poza tym jeśli w MacBooku po uruchomieniu systemu pojawia się ekran z prośbą o podanie pinu zabezpieczającego to nie ma mowy o zapomnieniu hasła sprzed lat, bo to znaczy, ze komputer został zablokowany w iCloud przez właściciela. Do tego właściciela powinien zatem wrócić, no ale przecież można sobie wykupić usługę przypomnienia hasła ( :D ) i używać skradziony lub znaleziony sprzęt.

#19 sadowski

sadowski
  • 90 posts

Posted 22 October 2014 - 22:15

Tylko powiedziałem ze zdarzają się takie przypadki i ze mi osobiście się przytrafił, człowiek uczy się na błędach i teraz wszystkie hasła notuje i mam bezpieczne w domu schowane w zeszycie i na iCloud zapisuje je w notatkach by mieć je zawsze przy sobie. Też pewnie choć raz kiedyś zapomniałeś jakiegoś hasła przyznaj się :P Nie wiem co znaczy ten ekran z pinem co piszesz, posiadam jedynie iPhone 5S na którego odkładałem trochę czasu a MacBooka kupie sobie gdy wygram w LOTTO :)

#20 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 22 October 2014 - 22:18

Ja mam takie samo hasło wszędzie od 10-15 lat dlatego nie mogę go zapomnieć. Tak, wiem, że to głupota jedno hasło na wszystkim.

#21 sadowski

sadowski
  • 90 posts

Posted 22 October 2014 - 22:27

a ja od zawsze stosuje inne hasła i okazało się to mało przydatne bo ktoś się mi włamał na FB ;/, nie wiem jak nie wchodzę na podejrzane strony ani nic z tych rzeczy. Od tamtej pory mam silne długie hasło tak wciąż używam jednego ale jestem pewien ze gdyby ktoś chciał je złamać to ze zajęło by to kilka lat, w końcu 20 znaków duże male litery cyfry i znaki specjalne robią swoje ;]

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24538 posts

Posted 23 October 2014 - 11:04

Zeszliście trochę z tematu, w dodatku na nieco niebezpieczne wody.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users