Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Błąd 40 i pętla recovery.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 19 marca 2013 - 15:44

Ok na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przed napisaniem tego tematu przeczytałem chyba cały internet szukając podobnych wątków i w zasadzie nic nie działa. Problem polega na tym, że pewnego dnia (jakieś 3 dni temu) mój 3GS na sofcie 6.0.1 bez JB (nigdy nie był JB) poprostu się wyłączył i tyle. Teraz tkwię na ekranie podłącz do iTunes (kabelek i logo iTunes). Po próbie odtworzenia przez iT na najnowszym sofcie pobranym przez iT nie powiodła się po raz pierwszy tkwiąc na 3194. To akurat dało się usunąć bez większych problemów. Teraz po próbie wrzucenia nowego softu tkwię na błędzie 40 ewentualnie czasem wyskoczy 11. (TU wykrywa iP w recowery mode) Nie ważne czy to najnowszy iOS pobrany przez iT czy wersja 6.0.1 która do tej pory chulała na iP czy to soft modyfikowany przez redsnowa - za każdym razem to samo. Wprowadzenie w DFU przed aktualizacja, zmiana USB, przeinstalowanie iT, antyvir wyłączony - nic nie przynosi skutku. Nie zależy mi na danych bo w zasadzie na tel nie było za wiele bo używam jako drugi. Zależy mi na tym by się poprostu postawił :) Będę wdzięczny za podpowiedzi... EDIT: Aha no i opcja z uszkodzoną płytą główną raczej mnie nie przekonuje (gdzieś o tym czytałem) jeszcze się nie spotkałem, żeby od nieruchomego leżenia na łóżku hardware się sypał... Ale może mało widziałem :]

#2 VanRave

VanRave
  • 380 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 marca 2013 - 15:55

Ugotuj 6.1.2 po przez sn0wbreeze i wgraj go.

#3 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 19 marca 2013 - 16:02

Ok snowbreeze działa pacman lata zobaczymy co się stanie... Dam znać gdy będzie gotowy. 6.0.1 zrobiony snowbreezem nie dał nic...

#4 VanRave

VanRave
  • 380 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 marca 2013 - 16:16

Ale jak chcesz wgrać 6.0.1,skoro apple już tego softu nie podpisuje ? a tym bardziej jak nie masz shsh do niego.

#5 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 19 marca 2013 - 16:26

Dlatego ma teraz problem-tak to jest jak na siłę próbuje się wgrac soft bez SHSH.

#6 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 19 marca 2013 - 16:30

Dlatego ma teraz problem-tak to jest jak na siłę próbuje się wgrac soft bez SHSH.

Co masz na myśli? pierwszy soft który próbowałem wgrać to "czysty" 6.1.2 pobrany przez iT poprzez opcję "odtwórz", po tej operacji wyświetliło błąd 40 więc o czym jest mowa?

#7 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 19 marca 2013 - 16:36

Miałem podobne objawy gdy tytułem experymentu wgralem soft bez SHSH. To miałem na myśli.

#8 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 19 marca 2013 - 17:00

Ale jak chcesz wgrać 6.0.1,skoro apple już tego softu nie podpisuje ? a tym bardziej jak nie masz shsh do niego.

(zapomniałem o tym wspomnieć - myślałem, że to raczej oczywiste)
Ok tak czy siak u mnie nie było takiego przypadku, próbowałem wrzucić 6.0.1 z SHSH zapisanym jakis czas temu z tego samego ip - efekt - brak efektów :) Snowbreeze kończy robote zobaczymy czy coś się zmieni... Dzięki za zainteresowanie, mam nadzieję, że razem do czegoś dojdziemy :)

#9 Conradez

Conradez
  • 199 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 marca 2013 - 17:11

Witajcie! u mnie jest identyczna sytuacja, a mianowicie przy próbie odtworzenia 3gsa wyskakuje błąd 40 jakoś po 2 minutach wgrywania oprogramowania, telefon jest w trybie awaryjnym, który uaktywnił sie tak po prostu, iP był uzywany sporadycznie więc dziwne, żeby tu płyta główna poszła..

#10 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 19 marca 2013 - 17:25

u Ciebie wgrywa u mnie nawet nie zaczynał... Zobaczymy co będzie po ugotowaniu 6.1.2 zostało około 5 min... Próbowałeś tego co napisałem w pierwszym poście? No i jeśli masz możliwość spróbuj na kompie innym niż ten na którym to się dzieje... Ja niestety nie mam dostępu do innego kompa więc nie mogę tego sprawdzić.

#11 Conradez

Conradez
  • 199 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 marca 2013 - 17:40

tak, mam możliwość sprawdzenia go na drugim komputerze w domu także zobaczę czy tam będzie ten sam błąd a i ja mam w swoim 3gs soft bodajze 4.3 albo ciut nowszy, też mam przez sn0wbreeze wgrywać jakis 6.x? za bardzo się w tym nie orientuję;)

#12 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 19 marca 2013 - 17:40

@Don es. Jesli nie masz dostepu do innego kompa-utwórz nowe konto użytkownika i zainstaluj na nim iTunes.

#13 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 19 marca 2013 - 17:49

Ok no to tak. Snowbreeze ugotował 6.1.2 pobrany przez siebie i zrobiłem to samo z ios pobranym przez iTunes. Po urochomieniu iT i próbie odtworzenia na customowym ios ze snowbreeze operacje do momentu przygotowania ip do odtworzenia idą poprawnie w momencie "oczekiwanie na ip" wywala error 40.

Any ideas?

@Amex

Ty popatrz, że na to nie wpadłem, zaraz przetestuje, choć powoli zaczynam sie tym denerwować...

tak, mam możliwość sprawdzenia go na drugim komputerze w domu także zobaczę czy tam będzie ten sam błąd
a i ja mam w swoim 3gs soft bodajze 4.3 albo ciut nowszy, też mam przez sn0wbreeze wgrywać jakis 6.x? za bardzo się w tym nie orientuję;)

tak

#14 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 19 marca 2013 - 17:53

Pamiętaj ze CF mozna wgrac tylko w trybie tzw. Pwned DFU.

#15 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 19 marca 2013 - 18:00

oczywiście próbowałem na DFU i bez... bez skutku... Operacje przebiegają poprawnie tak samo na moim jak i na nowym koncie iT. Do momentu pracy iT tzn. : sprawdzanie w apple przygotowywanie to odtworzenia itp wszystko idzie ok, dochodzi do "oczekiwanie na ip" i wyskakuje błąd 40. Spróbuje jeszcze ugotować 4.1 czyli iOS na którym huśtał się ip jak był nowy może coś pomoże... EDIT: oczywiście do 4.1 SHSH też mam zapisane z tego telefonu. :P EDIT: po kilku próbach wrzucenia ugotowanego 6.1.2 zamiast 40 pojawia się 1600... ręce opadają...

#16 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 19 marca 2013 - 18:11

By wyeliminować błąd 1600 musisz użyć Pwned DFU.

#17 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 19 marca 2013 - 18:30

Oczywiście, to był mój błąd już się z nim uporałem. Generalnie to stanęło na tym, że CF 4.1 CF 6.0.1 i CF 6.1.2 idą do momentu oczekiwania na iP. Z DFU (czarny ekran) przechodzi do jabłka i paska instalacji na dole no i kicha iT pokazuje błąd 40.

#18 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 19 marca 2013 - 18:42

1.odinstaluj kompletnie antywirus prog. 2.jakiej użyłeś wersji Snowbreeze?

#19 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 20 marca 2013 - 00:12

wersja snowbreeze najnowsza 2,9,13 - tylko taka wspiera 6.1.2 z antywirem pokombinuje bo też coś mi mówi, że to tu właśnie leży przyczyna...

#20 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 20 marca 2013 - 00:16

Wprowadź telefon w dfu irebem i spróbuj wgrać ORYGINALNY soft 4.1. Po za tym dwu cyfrowe błędy to bardzo często wina hardware.

#21 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 20 marca 2013 - 00:29

Od kiedy to jest potrzebny Pwned DFU by wgrac oryg 4.1? Wystarczy zwykła kombinacja Shift+Restore.

#22 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 20 marca 2013 - 00:33

Od kiedy to jest potrzebny Pwned DFU by wgrac oryg 4.1?
Wystarczy zwykła kombinacja Shift+Restore.

Wiesz to z doświadczenie czy z jakiegoś fanpage skopiowałeś ?

W przeciwieństwie do ciebie wiem co piszę, bo sam kiedyś bawiłem się w wgrywanie 4.1 gdy nie było ultrasnowa pod wyższe softy. I bez pwng dfu potrafiło sypać różnymi błędami specu.

#23 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 20 marca 2013 - 00:48

...wiem co piszę, bo sam kiedyś bawiłem się w wgrywanie 4.1...specu.

Dobrze to ująłeś: "bawiłem się".
Ty się "bawiłeś"-a ja sobie trochę dorabiałem w ten właśnie sposób.

#24 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 20 marca 2013 - 10:27

Dobrze to ująłeś: "bawiłem się".
Ty się "bawiłeś"-a ja sobie trochę dorabiałem w ten właśnie sposób.

Nie ośmieszaj się bardziej, koleś który przebarwienie ekranu pokazuje za pomocą SS wykonanego home + power dorobił się na wgrywaniu softów... hahahaha dobry żart ;)

#25 Don Es

Don Es
  • 12 postów
  • SkądUK

Napisano 20 marca 2013 - 15:26

Dobra to może ja przerwę Waszą sprzeczkę kto jest większym specem bo raczej nie o to idzie w temacie... @Paf próbowałem iRebem wprowadzić w DFU i wrzucić 4.1 jak i 6.0.1 jak i 6.1.2 - bez skutku @Amex Shift restore też nie radzi sobie z wrzuceniem czegokolwiek i staje na :oczekiwaniu na ip" W zasadzie to próbowałem już chyba wszystkiego co możliwe i sytuacja jest taka sama... Jutro ip leci na serwis jeśli serwis nic nie poradzi to oznacza, że ip przeżył swoje życie i leci w szufladę.. EDIT: Najświeższa opcja pojawiła się dziś czyli 6.1.3 - przez najnormalniejszy restore iT - efekt error 40. Jeszcze jutro spróbuje go odtworzyć przez kompa który nigdy nie miał iT. Jeśli to nie pomoże to śmierć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych