Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Mac Mini 2012] Dodatkowy dysk SSD i wolna praca.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 edyp

edyp
  • 121 postów
  • SkądDE / PL

Napisano 19 marca 2013 - 14:03

Witam, Po zakupie Mac'a Mini (i7, late 2012) wymieniłem dysk na SSD. Dysk z Mac'a używałem jako zewnętrzny na USB 3.0. Jednak postanowiłem obydwa dyski zamontować wewnątrz Mac'a. Zamówiłem na OWC - OWC 'Data Doubler' SSD/2.5" Hard Drive installation Kit. Wczoraj po miesiącu zestaw dotarł do mnie i za jego pomocą zamontowałem drugi dysk w komputerze. Niestety po włączeniu komputera zauważyłem dość duży spadek prędkości działania. Nawet włączanie i wyłączanie trwa 4x dłużej. Dodam, że system dalej pozostał na SSD a na nowym dysku są 4 puste partycje które poprawnie widzę na biurku. Pozdrawiam.

#2 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 marca 2013 - 14:21

Jest jakiś kłopot z niektórymi kabelkami i to może być przyczyna. SSD musi być na wierzchu (czyli w rzeczywistości na dole) - przyłączony do kabla, który jest orginalnie w Miniaczu. HD podłącz do tego dodatkowego kabelka i jego schowaj pod (w rzeczywistości nad) SSDekiem. Powinno pomóc.

#3 edyp

edyp
  • 121 postów
  • SkądDE / PL

Napisano 19 marca 2013 - 15:28

Jest jakiś kłopot z niektórymi kabelkami i to może być przyczyna.
SSD musi być na wierzchu (czyli w rzeczywistości na dole) - przyłączony do kabla, który jest orginalnie w Miniaczu. HD podłącz do tego dodatkowego kabelka i jego schowaj pod (w rzeczywistości nad) SSDekiem.
Powinno pomóc.

Ja zamontowałem dysk według instrukcji jaką dostałem od OWC:
OWC Data Doubler SSD/2.5″ Hard Drive Installation Kit for Mac mini 2011-2012 Models | Touch Screen Computer Store

Zdjęcie: jak zamontowałem dyski:

Dołączona grafika

Ze zmianą kabelków będzie chyba problem. Są one dość dokładnie wymierzone (co widać na video). Firma OWC jest firmą o dość dobrej opinii, ale niestety wadliwe kable się zdarzają. Muszę poczytać na zagranicznych forach czy ludzie mają problemy z kabelkami kupionymi na OWC.

#4 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 marca 2013 - 15:34

Nie chodzi o OWC i kable, tylko o wersję kabli i wersję komputera. A kabelki są dobrze odmierzone (przez Apple nie OWC) i zrób dokładnie jak Ci mówię (czyli odwrotnie), bo wiem co mówię.

#5 edyp

edyp
  • 121 postów
  • SkądDE / PL

Napisano 19 marca 2013 - 15:45

Czyli dyski zostawić, tylko zamienić kabelki?

#6 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 marca 2013 - 17:06

No nie. Właśnie ze względu na długość kabelków musisz dyski podmienić miejscami (no i kabelkami).

#7 edyp

edyp
  • 121 postów
  • SkądDE / PL

Napisano 19 marca 2013 - 17:58

No tak :) Wybacz, dziś ciężki dzień. Dam znać jak przełożę,.

#8 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 20 marca 2013 - 18:14

Nie chodzi o OWC i kable, tylko o wersję kabli i wersję komputera. A kabelki są dobrze odmierzone (przez Apple nie OWC) i zrób dokładnie jak Ci mówię (czyli odwrotnie), bo wiem co mówię.

U mnie jest na odwrot i wszystko smiga piorunem, wiec to nie to.

#9 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 20 marca 2013 - 18:29

U mnie było podobnie (chociaż i tak szybciej niż na zwykłym HDD). Wystarczył program Trim Eabler. Sprawdź ;)

#10 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 marca 2013 - 21:52

U mnie jest na odwrot i wszystko smiga piorunem, wiec to nie to.

Jakoś widzę że masz inną wersję komputera...
Nie mieszaj.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych