Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wibrowanie po przyciśnięciu obudowy - przycisk wyciszania. Problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 kichu93

kichu93
  • 27 postów

Napisano 15 marca 2013 - 08:05

WItam, mam taki problem, kupiłem wczoraj iPhone 3GS i po dociśnięsciu lewego górnego fragmentu przedniej obudowy, i jak tel jest w trybie wyciszonym, to wibruje i włącza się dźwięk i od razu wyłącza(na wyświetlaczu pojawia się animacja z dzwonkiem a następnie z przekreślonym) po tym przyciśnięciu obudowy. Jak jest włączony dźwięk to nic nie wibruje, nic się nie zmienia, wszystko ok. Mogę nagrać po południu filmik tego, ale wydaje mi się że łatwo to sobie wyobrazić. Drugie pytanie : Można jakoś sprawdzić czy w telefonie była zmieniana obudowa ? np po numerach FCC ID czy IC ID, czy to jest coś z patentami związane ? Trzecie : Ciężko działający przycisk home można próbować naprawić spirytusem jak jak w 3G się dało prawda ? Z góry dzięki za pomoc

#2 andrzejos012

andrzejos012
  • 150 postów

Napisano 15 marca 2013 - 08:27

Nigdy się nie leje spirytusu do urządzeń elektrycznych!!! To jakiś zryty pomysł!!! Jak chcesz naprawić home to idź do serwisu, i zleć im wymianę przycisku home. A co do obudowy to niewiem.

#3 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2013 - 09:08

Zamiennik obudowy łatwo rozpozna ktoś kto się na tym zna. Po numerach nic nie da się stwierdzić, bo chińczyk mógł tam napisać wszystko. Najlepiej porównać z innym iPhonem. Za przełączanie trybu wyciszenia po ściśnięciu obudowy odpowiedzialna jest uszkodzona taśma od przycisków bocznych - należy ją wymienić na nową. Przycisk home również do wymiany.

#4 kichu93

kichu93
  • 27 postów

Napisano 15 marca 2013 - 15:27

Mhm.. Ale ja nie mówię o wlewaniu całej zakrętki alkoholu wysokoprocentowego tylko dosłownie kropelki, robiłem tam z 3g, i różnymi innymi telefonami i raczej nic złego sięnie stało nigdy, a przyciski wracały do sprawności. A powiedzcie mi jeszcze, można jakoś całkowicie zdezaktywować programowo przycisku wyciszenia? I zmieniać jakimś programem między wyciszony/głośny Co do taśmy, te taśmy po 25zł na allegro to są zamienniki czy oryginały ? Macsupport, widzę że jesteś z Krakowa, nie wiesz ile mogą mnie tak mniej więcej policzyć za wymianę taśmy i przycisku jeśli zaniósłbym swoje części ? Wixzę że też masz jakiś serwis.

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 marca 2013 - 16:17

Po raz 15254455225222545 NIE MA ORYGINALNYCH CZĘŚCI ZAMIENNYCH!

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2013 - 16:24

Mhm..
Macsupport, widzę że jesteś z Krakowa, nie wiesz ile mogą mnie tak mniej więcej policzyć za wymianę taśmy i przycisku jeśli zaniósłbym swoje części ? Wixzę że też masz jakiś serwis.

Nie montujemy części klienta, bo zazwyczaj są to najtańsze zamienniki z allegro, które często już po zamontowaniu nie działają. Używamy swoich sprawdzonych części, co pozwala dać gwarancję na wykonaną usługę.

#7 mpk794

mpk794
  • 24 postów

Napisano 15 marca 2013 - 16:27

Co do przycisku home - spirytusu nie używaj, ale alkohol izopropylowy nadaje się do czyszczenia elektroniki idealnie. Sam też tak naprawiłem home button.

#8 kichu93

kichu93
  • 27 postów

Napisano 15 marca 2013 - 20:23

czy taki alkohol może być ? [ATTACH=CONFIG]14253[/ATTACH]

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2013 - 20:49

Taki kontakt nadaje się do naprawy wszelkich styków, ale na niedziałający home wiele nie pomoże. Taśma przestaje działać bo od wilgoci korodują styki w niej, poza tym styki są zaklejone, więc wiele tego płynu do nich nie dotrze. Jeśli nalejesz zbyt wiele to może podcieknąć pod LCD i można go w ten sposób uszkodzić. Jedynym skutecznym sposobem naprawy home jest wymiana taśmy, która odpowiada za jego działanie, niestety jest to czasochłonne i skomplikowane, bo konieczne jest odklejenie panelu dotykowego.

#10 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 15 marca 2013 - 21:33

Taki kontakt nadaje się do naprawy wszelkich styków, ale na niedziałający home wiele nie pomoże. Taśma przestaje działać bo od wilgoci korodują styki w niej, poza tym styki są zaklejone, więc wiele tego płynu do nich nie dotrze. Jeśli nalejesz zbyt wiele to może podcieknąć pod LCD i można go w ten sposób uszkodzić. Jedynym skutecznym sposobem naprawy home jest wymiana taśmy, która odpowiada za jego działanie, niestety jest to czasochłonne i skomplikowane, bo konieczne jest odklejenie panelu dotykowego.

Nie przesadzaj z faktem, że jest to czasochłonne.
Ściągasz przedni moduł dotyk+ekran+czujnik zbliżenia+głośnik - 1.5-2 minuty
Podgrzewasz na górze i na dole ten moduł od wierzchniej strony by klej puścił - 2 góra 3 minuty
Odklejenie dotyku - 10-30 sekund
Usunięcie taśmy z przyciskiem home i zamontowane nowej - 30-60 sekund
Jeśli chcemy możemy użyć nowej taśmy dwustronnej 3m czyli zdrapanie starej + nalepienie nowej - max 5 minut (można przecież użyć starej, naklejonej..)
Przyklejenie dotyku do ramki z lcd - 10-15 sekund
Podłączenie przedniego modułu + skręcenie dolnymi śrubkami - 2 minuty

Kocham jak ludzie piszą, że jest to niesamowicie trudne i czasochłonne by tylko znaleźć sobie klientów. Większość rzeczy związane z mechaniką Iphone możemy wykonać sami w domu zaoszczędzając pieniądze i zdobywając doświadczenie, które przydadzą się w przyszłości :)

#11 mpk794

mpk794
  • 24 postów

Napisano 15 marca 2013 - 22:03

Powiem tak - kiedy zdecydowałem się zabrać za naprawę home w swoim iphonie (dosłownie jakiś tydzień temu), też nastawiałem się na rozbieranie go na części pierwsze i wymianę taśmy, jednak samo czyszczenie alkoholem pomogło. Na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw tego, dużo łatwiejsze i tańsze ;) A jeśli chodzi o ten Kontakt, to nada się jak najbardziej.

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 marca 2013 - 08:39

Jeśli chcemy możemy użyć nowej taśmy dwustronnej 3m czyli zdrapanie starej + nalepienie nowej - max 5 minut (można przecież użyć starej, naklejonej..)

Jeśli Ty chcesz używać starej taśmy to powodzenia życzę, tylko nie pisz w innych tematach, że nigdy nie wyciągasz ekranu przyssawką, bo się lubią dotyki odklejać... (mogę zacytować jeśli nie pamiętasz).

Poza tym, tak jak napisałem wcześniej, uważam, że dla kogoś kto tego nigdy nie robił jest to trudne i czasochłonne. Do tego trzeba mieć kilka narzędzi, podgrzewacz, nowe taśmy do wklejenia dotyku, a po drodze można uszkodzić kilka części (dotyk, LCD, flex czujników, złącza) Nie jest to na pewno czynność, którą polecił bym osobie nie mającej żadnego doświadczenia.

Kocham jak ludzie piszą, że jest to niesamowicie trudne i czasochłonne by tylko znaleźć sobie klientów.

Na brak klientów nie narzekamy, a wręcz przeciwnie, nie musimy sobie szukać kolejnych na forum.

#13 kichu93

kichu93
  • 27 postów

Napisano 16 marca 2013 - 11:57

Ok wielkie dzięki, a tak w sumie pomyślałem sobie, że może wymiana tego przełącznika do zmiany dźwięku nie będzie potrzebna, jeśli byłaby jakaś aplikacja w cydii która by wyłączała ten przełącznik,całkowicie, żeby w ogóle nie reagował. Jest taka aplikacja ? Ściągnąłem ringer/silent toogle do sbsettings, ale coś to nie działa. Po prostu chodzi mi żeby nie działał ten przełącznik, a żebym mógł sobie w activatorze przypisać np że tapnięcie 4 palcami to zmiana trybu itp Edit . Ok mam, SilentMode Switcher spełnia to zadania wyśmienicie, i każdemu polecam z uszkodzonym przyciskiem, lub chcącemu się go pozbyć. Pamiętam że w 3G zaklejałem przełącznik taśmą izolacyjną żeby mi się nie zmienił przypadkiem na kolosie/egzaminie :)

#14 kichu93

kichu93
  • 27 postów

Napisano 20 marca 2013 - 19:00

Dobra, całość naprawiona/zastąpiona za 5.99, bo tyle kosztował ten Kontakt spray alkohol izopropylowy. Ogólnie to tak, przycisk mute zastąpiłem przejechaniem palcem po pasku statusu (z godzina, siecią itp) i progremem SilentMode Switcher zdezaktywowałem przełącznik mute. Home button ożywiłem alkoholem izopropylowym, przy trzecim "moczeniu" zaczął działać elegancko ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych