A co jeśli chcemy działać na oryginalnym firmware od iPhone, tym samym posiadać możliwość korzystania z modułu GPS ? (przyznam, że nie sprawdzałem tego, ale skoro BB iPada powodowało problemy z GPS - w tym wypadku nie powinno być problemu). Jak najbardziej jest to możliwe !
Ultrasn0w obsługuje BB iPada 6.15.00 oraz iPhone 3GS - w naszym przypadku - maksymalnie 05.13.04. Prawdopodobnie wiadomo wam, że po downgrade basebandu programem redsn0w z 6.15.00 do basebandu iPhonowego dostajem go w wersji właśnie 05.13.04 - i to jest naszą szansą, aby posiadać działajcy jailbreak
Co będzie potrzebne?
najnowszy redsn0w 0.9.15b3
oprogramowanie ipsw iOS 6.0 dla iPhone 3GS
PRZYGOTOWANIE TELEFONU
(tylko jeżeli posiadamy baseband wyższy niż 5.13.04 - jeśli posiadamy właśnie ten baseband pomijamy tą część i przechodzimy do poradnika fioletowego. Jeżeli natomiast posiadamy baseband iPada 6.15.00 przechodzimy do punktu 5. poradnika niebieskiego.)
1. Procedurę rozpoczynamy od odpalenia aplikacji redsn0w (jako administrator). Przechodzimy do Extras, potem Select IPSW i wybieramy pobrane wcześniej IPSW iPhona 3GS w wersji 6.0. Wyświetla się okno Succesfully identified, klikamy OK. W oknie Is this newer (fixed) model? prawdopodobnie każdy z nas klika Yes - jest to chyba związane z kompletnym odtwarzaniem oprogramowania telefonu i wiąże się z utratą danych. Tak przynajmniej to rozumiem. Jako, że robiłem wszystko na czysto nie zwracałem na to uwagi. Jednakże, jeśli ktoś wie o co tutaj dokładnie chodzi niech dopisze.
2. Klikamy Back i klikamy Jailbreak. Pojawi się progress bar przygotowujący dodany wcześniej plik IPSW. W następnym oknie: Please select yout options... wybieramy: Install iPad baseband - pojawia się okno, czy jesteśmy pewni swojego wyboru. Trzeba tutaj pamiętać o tym, że BB od iPada nie można wgrać do każdego iPhona 3GS - wszystko jest zależne od daty produkcji naszego telefonu. Jest o tym na forum szczegółowo opisane w temacie o simlockach. Jeśli nasz telefon spełnia wymagania klikamy Yes. Jeśli telefon nie spełnia wymagań ten poradnik jest dla nas bezużyteczny i wykonanie go może doprowadzić do uszkodzenia telefonu!
3. Klikamy Next i wprowadzamy telefon do trybu DFU - albo wg poradnika wyświetlającego się po kliknięciu Next, albo już w tym momencie, jeśli wiemy jak to zrobić. Program zacznie wgrywać dane jailbreak'a jak i nowy baseband. Procedura trwa dość długo (10 minut), trzeba cierpliwie czekać aż telefon zrestartuje się i uruchomi ponownie.
4. Po ponownym uruchomieniu telefonu proponuję zrestartować aplikację redsn0w - wyłączamy, włączamy ją ponownie i wykonujemy krok 1. tego poradnika. (jeśli nie restartowaliśmy redsn0w przechodzimy do następnego punktu).
5. Powtarzamy krok 2 poradnika, jednakże tym razem nie zaznaczamy opcji Install iPad baseband, a Downgrade from iPad baseband. Zaznaczamy także Install Cydia - procedura konieczna!
6. Powtarzamy krok 3. poradnika.
7. Po ponownym uruchomieniu telefonu proponuję zrestartować aplikację redsn0w (nie jest to wymagane, ALE może zapobiec ewentualnym błędom aplikacji) wg 1. punktu poradnika. Musimy teraz wykonać tzw. Just boot, ponieważ po uruchomieniu telefonu na pulpicie nie jest widoczna aplikacja Cydia. Po wykonaniu Just boot telefon uruchomi się, a aplikacja Cydia pojawi się na naszym pulpicie. Redsnow możemy teraz wyłączyć, nie będzie nam już potrzebny. W tym punkcie powróciliśmy do BB iPhona w wersji 5.13.04
WGRYWANIE JAILBREAK
(jeżeli posiadamy BB 5.13.04)
1. Uruchamiamy Cydię i pozwalamy jej zaktualizować wszystkie swoje dane (paczki, repozytoria) - jest to konieczne do wykonania dalszych kroków.
2. Aby pozbyć się simlocka, przechodzimy w Cydii do zakładki Search i wpisujemy ultrasn0w. Aplikację instalujemy, klikamy Restart springboard. Po restarcie interfejsu możemy śmiało włożyć kartę sim nieobsługiwanego wcześniej operatora i cieszyć się w pełni odblokowanym iPhonem!
Poradnik ten napisałem po pozytywnym przeprowadzeniu całego procesu na własnym telefonie (na iOS 6.1.2, gdy był nadal podpisywany i nie było jeszcze 6.1.3, aktualnie posiadam wgrany 6.1.3 i simlock mam ściągnięty całkowicie, więc nie mogę sprawdzić, czy poradnik na pewno zadziała - ale z tego co się orientowałem wszystko będzie działać).
Dotyczy on TYLKO osób, które posiadają simlock na swoim 3GS i chcą dokonać programowej procedury ściągania blokady. Pamiętajcie, że po aktualizacji (lub odtworzeniu iPhona w iTunes) simlock powróci, a także całą procedure będzie trzeba wykonać ponownie, jeśli będzie ona nadal aktualna (zależne od zmian, jakie wprowadzi nowa aktualizacja iOS wraz z BB).
Jeśli było już o tym pisane na forum, proszę dać mi znać i zrobić z tym co trzeba. Jeśli nie - tym bardziej proszę zrobić z tym co trzeba - myślę, że przyda się to innym.
W razie wątpliwości proszę pisać w odpowiednim wątku.