Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook update in October

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
292 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Macbook update in October (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak, przy nadejściu Leoparda (56 głosów [49.12%])

Procent z głosów: 49.12%

2. Tak, ale dopiero w nowym roku (43 głosów [37.72%])

Procent z głosów: 37.72%

3. Nie, a przynajmniej nie tak szybko (15 głosów [13.16%])

Procent z głosów: 13.16%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#201 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 listopada 2007 - 00:29

Mialo byc aluminium, jakis specjalny trackpad, ultra slim, pamiec hybrydowa itd itd.
A mamy dalej tandetna biala obudowe, smieszne combo (w 2007 r bez nagrywania DVD? blagam... posmiewisko za 4 tysiace zl).

Zgadzam sie w pelni... A juz myslalem ze kupie pierwszego mojego Macbooka. Ogladalem te tandetna biala obudowe - no bez przesady, moze do Acera za 2000 zl bylaby ok, ale dla laptopa za ponad 4000? Problem zolkniecia wprawdzie PODOBNO zazegnany, ale jak pisalo na tym forum sporo osob - ta obudowa lubi pekac. Do tego dochodzi brak profesjonalnego serwisu w Polsce i wizja kilkutygodniowej naprawy.
W sumie podziekuje :-). W tej sytuacji wole jednak zaczekac na te Thinkpady z Ubuntu na pokladzie :-).

#202 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 06:41

Zgadzam sie w pelni... A juz myslalem ze kupie pierwszego mojego Macbooka. Ogladalem te tandetna biala obudowe - no bez przesady, moze do Acera za 2000 zl bylaby ok, ale dla laptopa za ponad 4000? Problem zolkniecia wprawdzie PODOBNO zazegnany, ale jak pisalo na tym forum sporo osob - ta obudowa lubi pekac. Do tego dochodzi brak profesjonalnego serwisu w Polsce i wizja kilkutygodniowej naprawy.
W sumie podziekuje :-). W tej sytuacji wole jednak zaczekac na te Thinkpady z Ubuntu na pokladzie :-).

masz ten komputer czy tylko powtarzasz komunaly... bo z doswiadczenia wiem ze najwiecej do powiedzenia maja tacy ktorzy sprzetu nigdy nie posiadali ale probuja byc najmardrzejsi powielajac opinie autorstwa im podobnym przeczytane w internecie... kup popracuj pozniej sie madrz... ja mam czarna wersje tej "tandety" nigdy nie pierdzielilem sie ze sprzetem a mam zero rys i jakos nim mi nie peklo... bo wbrew obiegowej opinii to niezlej jakosci plastik jest ale by to wiedziec musial bys kupic...

#203 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 08:38

AppleTable jest dostepne choc nie w apple store [url]http://www.macworld.pl/news/105982.html[/url]

#204 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 02 listopada 2007 - 10:47

Ładnie to on nie wygląda. Ciekawe jak to się transportuje - coś spadnie na ekran i po zabawie? Rozumiem, że klawiatura wyłącznie ekranowa. Cóż, pewnie go poprawią i nas zaskoczą!

#205 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 listopada 2007 - 11:57

ModBook był pokazanuy już dawno temu..

#206 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 02 listopada 2007 - 13:14

No i jeszcze jedno: zapowiadano "aggresive pricing" - a chyba nie jest specjalnie korzystnie, nie?

#207 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 02 listopada 2007 - 14:55

w ogole ceny sie nie zmienily ;P tylko wnetrze .. ale zmiana na inna grafike + procesor za ta sama cene to chyba dobra rzecz?? mam nadzieje tylko ze nowe MB szybko pojawia sie w iSpota-ch

#208 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 02 listopada 2007 - 15:09

A jka przyjedziesz do iSpota to powiedzą "Niestety nie przewidzieliśmy, że będzie takie zapotrzebowanie i sie skończyły proszę przyjść kiedy indziej" ;)

#209 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 listopada 2007 - 15:24

Zrobienie aluminiowych MB mijałoby się z celem :!: MB są robione głównie dla studentów, mały mobilny komputerek. Nie opłaca się. A nawet dobrze. Straciłyby chyba ten smaczek ;)

Ja obstawiam, że AluMacBooki (AluBooki... :)) będą...

...na święta - razem z nową serią procesorów Intela.

To już byłby kompletny bezsens :!:
Robili teraz update i mają 2 miesiące później robić kolejny :?:

Update MacBooka o procesory Core 3 "Penryn" na pewno będzie, ale najwcześniej w styczniu.

Ale na dokładkę przydałby się nowy mały model (MacBook nano 11" ?), bo MacBook jest raczej średni.
Np. Sony oprócz studenckiego Vaio C (13") ma też profesjonalne Vaio SZ (13" z LED i GeForce 8400M), Vaio G (12") i Vaio TZ (11").

W tej sytuacji wole jednak zaczekac na te Thinkpady z Ubuntu na pokladzie :-).

ThinkPady będą raczej z Red Hatem i/lub SUSE LED.

#210 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 02 listopada 2007 - 15:39

Update MacBooka o procesory Core 3 "Penryn" na pewno będzie, ale najwcześniej w styczniu.

W sumie to masz rację - rzeczywiście nie byłoby korzystna zmiana w okresie przedgwiazdkowym (ten problem z pojmowaniem czasu u mnie... w końcu to tylko 2 miesiące).

W styczniu?
Hmm, to się wydaje nawet całkiem prawdopodobne - teraz wyprzedadzą zapasy, a potem dadzą mocny update w styczniu, który podtrzyma (albo nawet poprawi) sprzedaż w stosunku do okresu przedświątecznego świętami.

Pytanie czym będzie ten mocny update - Alu czy tylko nowe procki? :D
Ja bym się tak nie rozstawał z nadzieją na Alu - po dopakowaniu nowego GMA sam Intel nie wystarczy aby to była rewolucyjna zmiana.

Poza tym ktoś coś przebąkiwał, że szykuje się jakaś Apple'owska impreza w styczniu - wydaje mi się, że może być ciekawie... ;)

#211 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 15:41

Wygląda na to, że upgrade MB jest bardzo udany:
[URL="http://www.appleinsider.com/articles/07/11/01/new_macbooks_offer_marginal_speed_improvements_benchmarks.html"]http://www.appleinsider.com/articles/07/11/01/new_macbooks_offer_marginal_speed_improvements_benchmarks.html[/URL]

#212 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 16:02

i tak nie ma sie z czego cieszyc. x3100 jest juz od dawna, a apple dopiero teraz sie obudzilo.

#213 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 16:24

Wygląda na to, że upgrade MB jest bardzo udany:
http://www.appleinsi...benchmarks.html

tia niezwykle wrecz udana...:roll:
2,2 wolniejszy w stosunku do 2,16 na iWeb, Garage Band, na iTunes minimalna roznica i w sumie tylko na iPhoto zdecydowanie wygrywa 2,2... musi byc jakis blad w testach bo przeciez to by smieszne bylo :lol:

#214 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 02 listopada 2007 - 17:09

Jeżeli chodzi o tą extremalną obniżkę to jak na razie najlepszy model MacBooka (Black) kosztuje w przeliczeniu na złotówki 3750 zł. WIęc jeżeli podobne ceny wprowadzą w Polce to będzie super ;)

#215 Misty

Misty
  • 46 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 17:47

nie wprowadzą, bo jeden dolar = jedno euro...

#216 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 02 listopada 2007 - 18:27

Jeżeli chodzi o tą extremalną obniżkę to jak na razie najlepszy model MacBooka (Black) kosztuje w przeliczeniu na złotówki 3750 zł. WIęc jeżeli podobne ceny wprowadzą w Polce to będzie super ;)

Nie bedzie super, niestety....
W sklepach Apple w Europie BlackBook bedzie kosztowal, na zlotowki, 5470 zl a nie 3750. Do tych 5 i pol kawalka dolicz jeszcze narzut SADu na Polske.

Srodkowy Macbook, na ktorego sie szykuje przeliczajac na zlotowki bedzie kosztowal 4740 zl.
Do tego narzut etc etc.

#217 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 02 listopada 2007 - 19:38

no to z tego widać że nowy macbook już z tigerem nie polata? (na forach o hackintoshu sygnalizowano ten problem z notkami które miały X3100)

#218 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 listopada 2007 - 19:41

masz ten komputer czy tylko powtarzasz komunaly... bo z doswiadczenia wiem ze najwiecej do powiedzenia maja tacy ktorzy sprzetu nigdy nie posiadali ale probuja byc najmardrzejsi powielajac opinie autorstwa im podobnym przeczytane w internecie... kup popracuj pozniej sie madrz... ja mam czarna wersje tej "tandety" nigdy nie pierdzielilem sie ze sprzetem a mam zero rys i jakos nim mi nie peklo... bo wbrew obiegowej opinii to niezlej jakosci plastik jest ale by to wiedziec musial bys kupic...

Więc sugerujesz, że czeste narzekanie, m.in. na tym forum na jakość plastików to jedynie komunały? Czyli ci forumowicze, którzy narzekali, że np. pękła obudowa Macbooka i potem zmagali się tygodniami z polskim pseudoserwisem to jedynie blefowali? Tak dla jaj? A może zła opinia o jakości plastików w Macbookach to jedynie rezultat intensywnych macanek w Media Markt :-)? Jakby nie było ta "obiegowa opinia" nie wzięła się znikąd...

"kup popracuj pozniej sie madrz", "to niezlej jakosci plastik jest ale by to wiedziec musial bys kupic" - jakoś nie za bardzo mam ochote na testy za 4000 - 5000 zl.

---- Dodano 02-11-2007 o godzinie 21:47 ----

ThinkPady będą raczej z Red Hatem i/lub SUSE LED.

Wersje dla biznesu pewnie tak. Natomiast wesja dla ZU prawdopodobnie Ubuntu. Lenovo robiło plebiscyt wśród potencjalnych użytkowników (czyt. użytkowników Linuksa), gdzie zdecydowanie wygrał Ubuntu.

#219 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 19:54

Więc sugerujesz, że czeste narzekanie, m.in. na tym forum na jakość plastików to jedynie komunały? Czyli ci forumowicze, którzy narzekali, że np. pękła obudowa Macbooka i potem zmagali się tygodniami z polskim pseudoserwisem to jedynie blefowali? Tak dla jaj? A może zła opinia o jakości plastików w Macbookach to jedynie rezultat intensywnych macanek w Media Markt :-)? Jakby nie było ta "obiegowa opinia" nie wzięła się znikąd...

"kup popracuj pozniej sie madrz", "to niezlej jakosci plastik jest ale by to wiedziec musial bys kupic" - jakoś nie za bardzo mam ochote na testy za 4000 - 5000 zl.

sugeruje ze wiekszosc narzekajacych sama popsulo sobie MB w sposob ktory by rozwalil kazdego innego kompa ale zamiast robic z siebie kretyna wolalo zwalic wine na cokolwiek innego...
nie przecze, byc moze kilka sztuk mialo problem z jakoscia jak w kazdym sprzecie tylko albo ja mam takie cholerne szczescie w zyciu i jakos zawsze trafiam dobra wersje(nawet leopard dziala mi bez zarzutu a tylk o zrobilem update) albo... co bardziej realne wadliwe sztuki to minimalny promil ktory swoje drugie zycie zawdzieca opowiesciom o nich...
nie wiem czy zauwazyles ze tak naprawde to kazdy o tym tylko SLYSZAL(sam nalezysz do tej grupy) i jak malo jest tych co to tak naprawde dotknelo nie z ich winy :)

... i najwazniejsze nikt nie pisze kiedy mu wszystko dziala super tylko jak cos jest nie tak... i na to przede wszystkim trzeba brac poprawke:)

#220 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 02 listopada 2007 - 20:20

widzę że znowu powód do wojny? Panowie macbook jest dobry lapkiem, mnie jakoś nic się nie psuło i tak szczerze mówiąc sprzedawałem mojego z myślą że kupię nowego i cieszę się że dalej będę miał białasa.
Ciekawsze wg mnie jest to czy nowe bajery typu X3100 i 800MHz na szynie podniesie temperaturę i tak dość ciepłego macbooka? Czy santa rosa zmieni coś w czasie pracy na baterii?

#221 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 listopada 2007 - 21:24

Wersje dla biznesu pewnie tak. Natomiast wesja dla ZU prawdopodobnie Ubuntu. Lenovo robiło plebiscyt wśród potencjalnych użytkowników (czyt. użytkowników Linuksa), gdzie zdecydowanie wygrał Ubuntu.

Think Pady są właśnie dla klientów biznesowych, a wątpię aby jakaś korporacja była zainteresowana Ubuntu.
Dla konsumentów jest przeznaczona seria Lenovo 3000.

#222 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 21:53

Think Pady są właśnie dla klientów biznesowych, a wątpię aby jakaś korporacja była zainteresowana Ubuntu..

TP przedewszystkim kosztuje swoje i porownywalna konfigoracja z Apple bywa drozsza... rowniez podkreslajacym fakt iz combo w Apple to zenada polecam specyfikacje Think Padow... prawda jest taka ze komp do pracy nie musi miec nagrywarek DL etc... jesli juz ktos chce przenosic pliki to na penach albo dyskach zewnetrznych

zawsze bylo tak ze byl sprzet do pracy i sprzet dla tzw "onanistow"... pierwsza grupa ceni jakosc funkcjonalnosc a przedewszystkim niezawodnosc za ktora jest sklona zaplacic duze pieniadze... druga grupa... osliniona czyta specyfikacje by tylko komus dowalic tym ze ma kmputerek i 0,5 GHz szybszy czy wyslwietalacy kilka pixeli wiecej...

---- Dodano 03-11-2007 o godzinie 00:01 ----
:roll: konfiguracje na mysli mialem... ale plama...

#223 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 listopada 2007 - 22:14

[QUOTE=rzymianin;410260]Think Pady są właśnie dla klientów biznesowych [...] /QUOTE]

???

Thinkpada może sobie kupić każdy, to nie jest oferta "tylko dla korporacji". Owszem serie T lub X są droższe, wytrzymalsze, bardziej zaawansowane techniczne - a więc potencjalnie zorientowane na klienta biznesowego, ale kupić może każdy. Na zasadzie luźnej analogii można to porównać do MacBook Pro, który (jak sama nazwa sugeruje) jest pomyślany do bardziej profesjonalnych zastosowań, ale równie dobrze można kupić go do gierek i filmów, itp.

Parę linków w tym temacie:

http://lenovoblogs.c...idethebox/?p=98

http://www.linuxelec...nkpad-notebooks

http://www.linuxelec...nkpad-notebooks

Przykładowo cytat z ostatniego linku:
"The companies will offer SUSE® Linux Enterprise Desktop 10 from Novell® to commercial customers on Lenovo notebooks including those in the popular ThinkPad T Series, a class of notebooks aimed at typical business users, beginning in the fourth quarter of 2007."

Ale również:
"The ThinkPad notebooks with the Linux-preload will also be available for purchase by individual customers."

Wyniki ankiety są jednoznaczne: http://lenovoblogs.c...idethebox/?p=98
Jeśli ona będzie wyznacznikiem to na Thinkpadach dla klientów indywidualnych zagości Ubuntu.

A tak swoją drogą, to było też całkiem sporo głosów na... Apple Mac OS X :-).

Pytanie tylko czy Lenovo będzie oferowałe identyczne dystrybucje na tych samych seriach, jedną dla biznesu, drugą dla klientów indywidualnych czy raczej na tańszej serii R zagości Ubuntu a na droższych T, X, Z - SLED/SLES. Wolałbym tę pierwszą opcję.

#224 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 02 listopada 2007 - 22:25

Panowie kilka dni temu byl update .. santa + gma .. a Wy juz myslicie o nowym update ;P to sie mija z celem ze tak powiem :D ktos sie teraz napali na MB a tu piekne spekulacje .. oo Penryn.. o moze wstawia k. graficzna wreszcie ;P o moze alu :D i tak wiecznie .. jak np ja bym mial czekac tak na te update to zamiast MB bym kupil jakis lenovo czy cos i juz :D i zamiast miec pieknego MAC-a bym dalej mial shit ale na czasie z grafika i w ogole :D w Macach chodiz o to ze sa male poreczne super zrobione itd .. nowosci beda zawsze .. gdyby kazdy chcial byc na czasie to mysle ze laptop na 3 miesiace to by bylo za duzo :D

#225 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 listopada 2007 - 22:31

sugeruje ze wiekszosc narzekajacych sama popsulo sobie MB w sposob ktory by rozwalil kazdego innego kompa ale zamiast robic z siebie kretyna wolalo zwalic wine na cokolwiek innego...
nie przecze, byc moze kilka sztuk mialo problem z jakoscia jak w kazdym sprzecie tylko albo ja mam takie cholerne szczescie w zyciu i jakos zawsze trafiam dobra wersje(nawet leopard dziala mi bez zarzutu a tylk o zrobilem update) albo... co bardziej realne wadliwe sztuki to minimalny promil ktory swoje drugie zycie zawdzieca opowiesciom o nich...
nie wiem czy zauwazyles ze tak naprawde to kazdy o tym tylko SLYSZAL(sam nalezysz do tej grupy) i jak malo jest tych co to tak naprawde dotknelo nie z ich winy :)

... i najwazniejsze nikt nie pisze kiedy mu wszystko dziala super tylko jak cos jest nie tak... i na to przede wszystkim trzeba brac poprawke:)

Hmm..., nie głupio argumentujesz. Przydałby się głosy tych, których los pokrzywdził trefną obudową, albo jak piszesz sami zepsuli.
Może np. jakaś sonda typu: Czy miałeś problemy z obudową w swoim Macbooku?
a) tak, pożółkła,
B) tak, pękła,
c) inne, jakie..............
d) obudowa jest cała,
e) obudowa jest nadal biała / nadal czarna (zaznacz właściwy kolor) :-)
f) trudno powiedzieć :-).

Jako zmienne niezależne proponuję długość użytkowania i sposób użytkowania Macbooka (delikatny, umiarkowany, brutalny).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych