Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook update in October

• Please log in to reply
292 replies to this topic

Poll: Macbook update in October (0 member(s) have cast votes)

1. Tak, przy nadejściu Leoparda (56 votes [49.12%])

Percentage of vote: 49.12%

2. Tak, ale dopiero w nowym roku (43 votes [37.72%])

Percentage of vote: 37.72%

3. Nie, a przynajmniej nie tak szybko (15 votes [13.16%])

Percentage of vote: 13.16%

Vote Guests cannot vote

#1 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 27 September 2007 - 09:08

Słyszeliście o tym UPDATE, ktory Apple "będzie" wprowadzał?

Ludzie spekulują ze przy nadejsciu Leoparda będzie update .. na róznych stronach są już nieoficjalne wiadomości ze będzie nowy touchpad i bardzo możliwe ze Santa Rosa + GMA x3100.
Wczoraj czytałem też ze prawdopodobnie jak wejdzie touchpad to i zmieni sie obudowa na alu ;)

http://crunchgear.co...n-in-september/
http://crunchgear.co...oks-in-october/

Najlepsze jest hasło "“speeds and feeds”" :D zapewne oznacza to zmiane CPU + GFX :D

CO o tym sądzicie??

#2 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 27 September 2007 - 09:38

Co o tym sadzimy??? Czekamy, czekamy... :D

#3 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 posts
  • SkądGdańsk / Kielce

Posted 27 September 2007 - 10:27

Pozostaje czekać i mieć nadzieję, że nowe MacBook'i Apple'a będą już wyleczone z chorób wieku dziecięcego. Choć po zintegrowanej GMA widać, że nie ma co zbytnio marzyć o jakimś skoku technologicznym. Dobrze żeby poprawili trwałość obudowy, mam nadzieję że aluminium w tym dopomoże.

#4 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 27 September 2007 - 12:15

Dobrze żeby poprawili trwałość obudowy, mam nadzieję że aluminium w tym dopomoże.

Wiesz myślę ze jak zmienia na ALU to napewno nie będą zółknąc :D i zapewne po tych artykułach mozna wnioskować ze je troche odchudzą (pewnie do 2kg) i uszczupla ;)

czekamy :D al mam nadzieje ze zmienia na GMA x3100 .. zawsze to troche lepiej będzie chodzilo ..

a jak nie to i tak kupie sobie MB po przemierze Leoparda :D

#5 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 September 2007 - 19:41

Jak dla mnie nowe MacBooki mogłyby być w 2 wersjach: 1 - 12" Alu 2 - 15,4 White Taka to moja koncepcja. A najprawdopodobniej będą 13.3 Alu.

#6 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 27 September 2007 - 23:06

Jak dla mnie nowe MacBooki mogłyby być w 2 wersjach:
1 - 12" Alu
2 - 15,4 White
Taka to moja koncepcja.
A najprawdopodobniej będą 13.3 Alu.

Przecież jest już 15,4 MacBook Pro, więc raczej bez sensu byłoby powielać taką wielkość matrycy. Jeśli już, to szybciej widziałbym takie rozwiązanie:

1. 10 - 12 Alu
2. 13,3 Alu

Malutki subnotebook to jest to czego fani Apple pożadają od dawna (a przynajmniej od czasu śmierci iBooka 12"). Może w końcu spełnią się ich marzenia... ;-)

#7 oley_20

oley_20
  • 616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 September 2007 - 23:13

"Czy uważacie że będzie update MB 2007? Tak, ale dopiero w nowym roku" to w tym, czy w następnym roku?)

#8 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 27 September 2007 - 23:30

Na bank będzie to aluminiowy MacBook, Apple już nie raz zaskakiwało i robi to z każda premierą. Strony tj. ThinkSecret dziwnie trafiają ze swoimi spekulacjami (tak było nie dawno z iPod Nano i dotykowym) Wiec śmiem twierdzić, że nowa generacja MB będzie w aluminium. Co do samej grafiki to Intel GMA X3100 jak najbardziej wskazana, chociaż nie jest to demon prędkości i pograć też się nie da, ale lepsze to nić GMA 950. Reasumując - TAK! będzie aluminium i TAK! będzie nowa zintegrowana grafika. TAK! będzie premiera razem z Leopardem bo to najlepszy moment by zareklamować i sprzedać komputer z nowym systemem lub system z komputerem jak kto woli.

#9 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 September 2007 - 05:45

Przecież jest już 15,4 MacBook Pro, więc raczej bez sensu byłoby powielać taką wielkość matrycy.

Miałem na myśli ekonomiczną wersję MacBooka (białego) 15,4". Coś większego od MacBook 13,3" ale nie w cenie ok. 8000 PLN jak za MacBooka Pro.
Oczywiście jestem jak najbardziej za małym MacBookiem Pro - 10" - 12".

#10 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 28 September 2007 - 11:52

a jak myślicie .. co zrobią z cena? teraz MB ten średni 2,16ghz kosztuje 5199zl, jak "wprowadza" nowy MB ALU z tymi zmianami to cena sie zwiększy? zmniejszy czy pozostanie bez zmian? nie orientuje sie w tej dziedzinie :) nigdy nie śledziłem zmian cenowych po update :D hehe

#11 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 28 September 2007 - 12:59

Zależy od tego czy to będzie nowe wydanie MacBooka, czy zwykły update. Jeżeli to drugie, to pewnie zastąpi starego MacBooka i cena tamtych spadnie. Ale równie dobrze mógłby to być jakiś.. MacBook Thin :o

#12 KrisP

KrisP
  • 802 posts

Posted 28 September 2007 - 13:10

Plotka glosi, ze nowe MB maja byc aluminiowe w stylu nowych iMac'ow, tansze aby konkurowac z innymi laptopami o podobnych parametrach technicznych oraz touchpad ma byc bardziej rozbudowany (oby nie dali takiego podswietlania jak w nowych Toshibach...jakos tak srednio to wyglada) Jako wlasciciel MB od maja troche bedzie bolal taki duzy update...ale tak to jest ze swiatem komputerow - nie ma mozliwosci zeby miec caly czas 'naj' rzeczy na biurku nie wydajac na to fortuny ;)

#13 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 28 September 2007 - 13:54

hehe ja sie boje ze to będzie tylko update wizualny ;)
bym wolał aby zostawili to co jest a dodali Santa Rose + GMA x3100 ;)

cene zobaczymy .. jak wejdą zmiany ..

a co racja to racja .. premiera Leoparda to najlepszy moment aby prezentacje zrobić na nowym MB ;P

#14 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 28 September 2007 - 21:27

bym wolał aby zostawili to co jest a dodali Santa Rose + GMA x3100 ;)

Ja raczej bym nie wolał :-). Za dużo narzekań użytkowników na pękającą obudowę, problemy z zawiasami, itp. W dodatku w naszych realiach naprawa tych przypadłości w pseudoserwisie tzw. sadystów to już zupełny hardcore... Ja prawdę mówiąc z wyżej wymienionych powodów zrezygnowałem już z kupna Macbooka (białego) na rzecz czegoś od Lenovo + Linux. Natomiast w tej sytuacji jeszcze się wstrzymam i zaczekam na to aluminium. Wtedy się zobaczy... :-)

A Santa Rosę i GMA x3100 i tak dadzą. W innych przypadku niedługo konfiguracja Macbooka stałaby się wręcz archaiczna (w dodatku z tym śmiesznym Combo w podstawowej konfiguracji).

#15 matdys

matdys
  • 1253 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 28 September 2007 - 22:03

Ja prawdę mówiąc z wyżej wymienionych powodów zrezygnowałem już z kupna Macbooka (białego) na rzecz czegoś od Lenovo + Linux.konfiguracji).

Lepszym wyborem byłaby nowa lodówka z softem z pralki...

#16 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 28 September 2007 - 22:18

Także wybrał bym ten drugi zestaw ;) co do upgrade sprzętu to daje sobie uciąć rękę i resztę kończyn, że w październiku będzie odświeżenie sprzętu. Nie wiem czym się tak podniecacie wspominając o GMA X3100 żadna rewelacja wystarczy poczytać recenzje.

#17 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 29 September 2007 - 00:20

fanatyzm przez Ciebie przemawia. świat nie kończy się na Apple...

#18 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 29 September 2007 - 01:41

Nie wiem czym się tak podniecacie wspominając o GMA X3100 żadna rewelacja wystarczy poczytać recenzje.

wiesz GMA x3100 .. troche odciazy MB .. i napewno w niewielkim stopniu pozwoli na np gre w cos

jak czytalem to nawet CoD2 bedzie chodzilo na lowest ustawieniach :D

ogolnie gma x3100 nie bedzie mialo wielkiej roznicy :D ale zawsze to jakis update :D

#19 Skipper

Skipper
  • 267 posts

Posted 29 September 2007 - 08:48

jak za duzo poprawia to ich okalecze bo dopiero co kupilem MB ktory mial byc najlepszy z najlepszych ;)

#20 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 29 September 2007 - 08:54

hehe no napewno jak bedzie to co spekuluja .. to MB sie zmieni w pelni ;) mam taka nadzieje; P bo chce go kupic :D a czas mam do listopada

#21 m.a.j.

m.a.j.
  • 54 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 September 2007 - 09:01

a ja mam dość czekania, jadę po południu po białego MB + 2GB RAM-u nawet jak w październiku wejdzie nowy aluminiowy MB, to pewnie wyskoczą choroby wieku dziecięcego. wadliwe serie, gorsza matryca jak w imacu[bo apple tnie koszty] etc. w świecie komputerów co chwile coś się zmienia, takie czekanie nie ma sensu tymbardziej, że kompa potrzebuję do netu i aplikacji biurowych, więć X3100 mnie nie zbawi pozdrawiam

#22 adix666

adix666
  • 530 posts
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Posted 29 September 2007 - 11:33

Mnie się nie śpieszy. Wymieniam mojego pecetowego blaszaka w czerwcu 2008. Update dobra rzecz ;) szczególnie w Apple :)

#23 m.a.j.

m.a.j.
  • 54 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 September 2007 - 14:52

OK. To mój pierwszy post z MacBooka. Od wczoraj mam uśmiech na twarzy :D Co prawda kilka rzeczy mnie denerwuje[alt z lewej strony, ź i ż pozamieniane miejscami], ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w czekaniu na aluminiowe MacBooki :)

#24 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 30 September 2007 - 20:19

mi jakos przyzwyczajenie sie do lewego alta i do zamienionych ź i ż nie sprawilo wiekszego problemu. tak samo ikonki po lewej stronie, szczerze mowiac juz nawet ich nie klikam, tylko jade na japco + M/W ;P

#25 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 30 September 2007 - 20:26

X3100 obsługuje VS (Vertex Shader), więc ma dość znacznego kopa względem 950 ;) Choć nawet sterowniki pod Windows dodały ich sprzętową obsługę dopiero niedawno. Przez jakiś czas były mimo sprzetowej obsługi rozwiązywanie software'owo, więc wyniki były marne. Teraz to się poprawiło.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users