Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook update in October

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
292 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Macbook update in October (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak, przy nadejściu Leoparda (56 głosów [49.12%])

Procent z głosów: 49.12%

2. Tak, ale dopiero w nowym roku (43 głosów [37.72%])

Procent z głosów: 37.72%

3. Nie, a przynajmniej nie tak szybko (15 głosów [13.16%])

Procent z głosów: 13.16%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 27 września 2007 - 09:08

Słyszeliście o tym UPDATE, ktory Apple "będzie" wprowadzał?

Ludzie spekulują ze przy nadejsciu Leoparda będzie update .. na róznych stronach są już nieoficjalne wiadomości ze będzie nowy touchpad i bardzo możliwe ze Santa Rosa + GMA x3100.
Wczoraj czytałem też ze prawdopodobnie jak wejdzie touchpad to i zmieni sie obudowa na alu ;)

http://crunchgear.co...n-in-september/
http://crunchgear.co...oks-in-october/

Najlepsze jest hasło "“speeds and feeds”" :D zapewne oznacza to zmiane CPU + GFX :D

CO o tym sądzicie??

#2 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 27 września 2007 - 09:38

Co o tym sadzimy??? Czekamy, czekamy... :D

#3 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 postów
  • SkądGdańsk / Kielce

Napisano 27 września 2007 - 10:27

Pozostaje czekać i mieć nadzieję, że nowe MacBook'i Apple'a będą już wyleczone z chorób wieku dziecięcego. Choć po zintegrowanej GMA widać, że nie ma co zbytnio marzyć o jakimś skoku technologicznym. Dobrze żeby poprawili trwałość obudowy, mam nadzieję że aluminium w tym dopomoże.

#4 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 27 września 2007 - 12:15

Dobrze żeby poprawili trwałość obudowy, mam nadzieję że aluminium w tym dopomoże.

Wiesz myślę ze jak zmienia na ALU to napewno nie będą zółknąc :D i zapewne po tych artykułach mozna wnioskować ze je troche odchudzą (pewnie do 2kg) i uszczupla ;)

czekamy :D al mam nadzieje ze zmienia na GMA x3100 .. zawsze to troche lepiej będzie chodzilo ..

a jak nie to i tak kupie sobie MB po przemierze Leoparda :D

#5 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 września 2007 - 19:41

Jak dla mnie nowe MacBooki mogłyby być w 2 wersjach: 1 - 12" Alu 2 - 15,4 White Taka to moja koncepcja. A najprawdopodobniej będą 13.3 Alu.

#6 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 września 2007 - 23:06

Jak dla mnie nowe MacBooki mogłyby być w 2 wersjach:
1 - 12" Alu
2 - 15,4 White
Taka to moja koncepcja.
A najprawdopodobniej będą 13.3 Alu.

Przecież jest już 15,4 MacBook Pro, więc raczej bez sensu byłoby powielać taką wielkość matrycy. Jeśli już, to szybciej widziałbym takie rozwiązanie:

1. 10 - 12 Alu
2. 13,3 Alu

Malutki subnotebook to jest to czego fani Apple pożadają od dawna (a przynajmniej od czasu śmierci iBooka 12"). Może w końcu spełnią się ich marzenia... ;-)

#7 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2007 - 23:13

"Czy uważacie że będzie update MB 2007? Tak, ale dopiero w nowym roku" to w tym, czy w następnym roku?)

#8 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 27 września 2007 - 23:30

Na bank będzie to aluminiowy MacBook, Apple już nie raz zaskakiwało i robi to z każda premierą. Strony tj. ThinkSecret dziwnie trafiają ze swoimi spekulacjami (tak było nie dawno z iPod Nano i dotykowym) Wiec śmiem twierdzić, że nowa generacja MB będzie w aluminium. Co do samej grafiki to Intel GMA X3100 jak najbardziej wskazana, chociaż nie jest to demon prędkości i pograć też się nie da, ale lepsze to nić GMA 950. Reasumując - TAK! będzie aluminium i TAK! będzie nowa zintegrowana grafika. TAK! będzie premiera razem z Leopardem bo to najlepszy moment by zareklamować i sprzedać komputer z nowym systemem lub system z komputerem jak kto woli.

#9 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 września 2007 - 05:45

Przecież jest już 15,4 MacBook Pro, więc raczej bez sensu byłoby powielać taką wielkość matrycy.

Miałem na myśli ekonomiczną wersję MacBooka (białego) 15,4". Coś większego od MacBook 13,3" ale nie w cenie ok. 8000 PLN jak za MacBooka Pro.
Oczywiście jestem jak najbardziej za małym MacBookiem Pro - 10" - 12".

#10 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 28 września 2007 - 11:52

a jak myślicie .. co zrobią z cena? teraz MB ten średni 2,16ghz kosztuje 5199zl, jak "wprowadza" nowy MB ALU z tymi zmianami to cena sie zwiększy? zmniejszy czy pozostanie bez zmian? nie orientuje sie w tej dziedzinie :) nigdy nie śledziłem zmian cenowych po update :D hehe

#11 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2007 - 12:59

Zależy od tego czy to będzie nowe wydanie MacBooka, czy zwykły update. Jeżeli to drugie, to pewnie zastąpi starego MacBooka i cena tamtych spadnie. Ale równie dobrze mógłby to być jakiś.. MacBook Thin :o

#12 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 28 września 2007 - 13:10

Plotka glosi, ze nowe MB maja byc aluminiowe w stylu nowych iMac'ow, tansze aby konkurowac z innymi laptopami o podobnych parametrach technicznych oraz touchpad ma byc bardziej rozbudowany (oby nie dali takiego podswietlania jak w nowych Toshibach...jakos tak srednio to wyglada) Jako wlasciciel MB od maja troche bedzie bolal taki duzy update...ale tak to jest ze swiatem komputerow - nie ma mozliwosci zeby miec caly czas 'naj' rzeczy na biurku nie wydajac na to fortuny ;)

#13 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 28 września 2007 - 13:54

hehe ja sie boje ze to będzie tylko update wizualny ;)
bym wolał aby zostawili to co jest a dodali Santa Rose + GMA x3100 ;)

cene zobaczymy .. jak wejdą zmiany ..

a co racja to racja .. premiera Leoparda to najlepszy moment aby prezentacje zrobić na nowym MB ;P

#14 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 28 września 2007 - 21:27

bym wolał aby zostawili to co jest a dodali Santa Rose + GMA x3100 ;)

Ja raczej bym nie wolał :-). Za dużo narzekań użytkowników na pękającą obudowę, problemy z zawiasami, itp. W dodatku w naszych realiach naprawa tych przypadłości w pseudoserwisie tzw. sadystów to już zupełny hardcore... Ja prawdę mówiąc z wyżej wymienionych powodów zrezygnowałem już z kupna Macbooka (białego) na rzecz czegoś od Lenovo + Linux. Natomiast w tej sytuacji jeszcze się wstrzymam i zaczekam na to aluminium. Wtedy się zobaczy... :-)

A Santa Rosę i GMA x3100 i tak dadzą. W innych przypadku niedługo konfiguracja Macbooka stałaby się wręcz archaiczna (w dodatku z tym śmiesznym Combo w podstawowej konfiguracji).

#15 matdys

matdys
  • 1 253 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 28 września 2007 - 22:03

Ja prawdę mówiąc z wyżej wymienionych powodów zrezygnowałem już z kupna Macbooka (białego) na rzecz czegoś od Lenovo + Linux.konfiguracji).

Lepszym wyborem byłaby nowa lodówka z softem z pralki...

#16 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 28 września 2007 - 22:18

Także wybrał bym ten drugi zestaw ;) co do upgrade sprzętu to daje sobie uciąć rękę i resztę kończyn, że w październiku będzie odświeżenie sprzętu. Nie wiem czym się tak podniecacie wspominając o GMA X3100 żadna rewelacja wystarczy poczytać recenzje.

#17 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 września 2007 - 00:20

fanatyzm przez Ciebie przemawia. świat nie kończy się na Apple...

#18 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 29 września 2007 - 01:41

Nie wiem czym się tak podniecacie wspominając o GMA X3100 żadna rewelacja wystarczy poczytać recenzje.

wiesz GMA x3100 .. troche odciazy MB .. i napewno w niewielkim stopniu pozwoli na np gre w cos

jak czytalem to nawet CoD2 bedzie chodzilo na lowest ustawieniach :D

ogolnie gma x3100 nie bedzie mialo wielkiej roznicy :D ale zawsze to jakis update :D

#19 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 29 września 2007 - 08:48

jak za duzo poprawia to ich okalecze bo dopiero co kupilem MB ktory mial byc najlepszy z najlepszych ;)

#20 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 29 września 2007 - 08:54

hehe no napewno jak bedzie to co spekuluja .. to MB sie zmieni w pelni ;) mam taka nadzieje; P bo chce go kupic :D a czas mam do listopada

#21 m.a.j.

m.a.j.
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 09:01

a ja mam dość czekania, jadę po południu po białego MB + 2GB RAM-u nawet jak w październiku wejdzie nowy aluminiowy MB, to pewnie wyskoczą choroby wieku dziecięcego. wadliwe serie, gorsza matryca jak w imacu[bo apple tnie koszty] etc. w świecie komputerów co chwile coś się zmienia, takie czekanie nie ma sensu tymbardziej, że kompa potrzebuję do netu i aplikacji biurowych, więć X3100 mnie nie zbawi pozdrawiam

#22 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 29 września 2007 - 11:33

Mnie się nie śpieszy. Wymieniam mojego pecetowego blaszaka w czerwcu 2008. Update dobra rzecz ;) szczególnie w Apple :)

#23 m.a.j.

m.a.j.
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 września 2007 - 14:52

OK. To mój pierwszy post z MacBooka. Od wczoraj mam uśmiech na twarzy :D Co prawda kilka rzeczy mnie denerwuje[alt z lewej strony, ź i ż pozamieniane miejscami], ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w czekaniu na aluminiowe MacBooki :)

#24 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 30 września 2007 - 20:19

mi jakos przyzwyczajenie sie do lewego alta i do zamienionych ź i ż nie sprawilo wiekszego problemu. tak samo ikonki po lewej stronie, szczerze mowiac juz nawet ich nie klikam, tylko jade na japco + M/W ;P

#25 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 września 2007 - 20:26

X3100 obsługuje VS (Vertex Shader), więc ma dość znacznego kopa względem 950 ;) Choć nawet sterowniki pod Windows dodały ich sprzętową obsługę dopiero niedawno. Przez jakiś czas były mimo sprzetowej obsługi rozwiązywanie software'owo, więc wyniki były marne. Teraz to się poprawiło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych