Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Macbook Pro 13,3" 2011 problem Wi-Fi: brak karty sieciowej

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 avatarapl

• 55 post贸w

Napisano 11 marca 2013 - 15:10

Witam.

Sprz臋t: Macbook Pro 13,3" 2011
System: MAC OS 10.8.2

Dzi艣聽z samego rana w艂膮czy艂em komputer i zacz膮艂em pracowa膰 w sieci. Wszystko dzia艂a艂o sprawnie tak samo jak poprzedniego wieczora i zazwyczaj. Po kr贸tkiej ok 45 minutowej pracy na chwil臋 od艂o偶y艂em laptopa po czym do niego powr贸ci艂em i po pewnym czasie mo偶e 10 minut straci艂em po艂膮czenie z Wi-fi. Wygl膮da艂o to tak jakby zawiesi艂 si臋 router. W tym samym czasie z iPada s艂ucha艂em radia internetowego. Wszystko sprawdzi艂em i okaza艂o si臋, 偶e tylko na macbooku sie膰 wi-fi nie dzia艂a.

Po ponownym uruchomieniu laptopa sytuacja poprawi艂a si臋 na kilka chwil, system zalogowa艂 si臋 do sieci wi-fi jednak po chwili ponownie zwiesi艂 po艂膮czenie jednak tym razem ju偶 w Preferencjach systemowych - Sie膰 informowa艂, 偶e po艂膮czenie wi-fi jest wy艂膮czone (nie mo偶na go w艂膮czy膰). Ikonka wi-fi w trayu informuje dobitnie "Wi-Fi: brak karty sieciowej".

Wszystko w miar臋 dok艂adnie sprawdzi艂em i wygl膮da na to, 偶e winne jest i tu w艂a艣nie co?

Ju偶 wyja艣niam jakie pr贸by podj膮艂em w celu diagnostyczno - naprawczym.

1. Restart NVRAM / PRAM
2. Restart SMC
3. Po艂膮czenie tych metod 1 i 2 (nawet przez 2 minuty dzia艂a艂o)
4. W艂膮czenie trybu awaryjnego i sprawdzenie jak z pod niego widzi Wi-Fi (te偶 nie widzi karty)
5. W艂o偶enie i booting p艂yty instalacyjnej, tryb nie wykrywa sieci wi-fi, tak偶e r臋cznie nie mo偶e si臋聽z nimi po艂膮czyc.
i kilka innych pomniejszych, kt贸re znalaz艂em w google.

Siec ethernet po kablu dzia艂a bez najmniejszego problemu, bluetooth tak偶e jak i inne komponenty,

Od strony sprz臋towej nie licz膮c macbooka wszystko jest sprawne.

Jestem ciekaw czy mia艂 kto艣 ju偶 taki k艂opot i jak sobie z nim poradzi艂.

Jedyne co przychodzi mi do g艂owy: Mac Fail. MacBook Pro Airport card problem. WIFI Fail - YouTube jednak dopiero wieczorem b臋d臋 mia艂 mo偶liwo艣膰 rozebrania macbooka.

#2 quba102

quba102
  • 24 post贸w

Napisano 12 marca 2013 - 17:32

Ja tak mia艂em, diagnoza: uszkodzona p艂yta g艂贸wna, na allegro 1200 w serwisie 1950z艂 o ile stara nie by艂a naprawiana i zostanie w serwisie.

#3 avatarapl

• 55 post贸w

Napisano 12 marca 2013 - 17:49

To mnie kolego teraz za艂ama艂e艣. Dopiero w czwartek b臋d臋 m贸g艂 rozkr臋ci膰 laptopa i sprawdzi膰 metod臋 z linka, ale mam wielk膮 nadziej臋, 偶e to jednak nie p艂yta g艂贸wna. W sumie wydaje mi si臋, 偶e p艂yta g艂贸wna jest ma艂o prawdopodobna, na p艂ycie nie ma przecie偶 modu艂u wi-fi.

#4 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 12 marca 2013 - 17:52

Ja tak mia艂em, diagnoza: uszkodzona p艂yta g艂贸wna, na allegro 1200 w serwisie 1950z艂 o ile stara nie by艂a naprawiana i zostanie w serwisie.

Ale po co wymienia膰 ca艂膮 p艂yt臋? Nie lepiej i taniej naprawi膰? Kupuj膮c u偶ywan膮 kupujesz kota w worku i zwykle z gwarancj膮 tzw. rozruchow膮, czyli 偶adn膮.

#5 quba102

quba102
  • 24 post贸w

Napisano 12 marca 2013 - 18:55

No niby mo偶na naprawi膰 ale jak padnie p贸藕niej co艣 innego- powa偶niejszego albo serwisowi co艣 si臋 nie uda to potem nie kupisz nowej p艂yty za 1900, (w tym modelu powiedzmy ze jeszcze jest jaki艣 marginalny sens takiego zakupu) bo je艣li stwierdz膮 zewn臋trzn膮 ingerencj臋 w p艂yt臋 to za now膮 ju偶 chc膮 4000z艂. Taniej na w艂asn膮 r臋k臋 kupi膰 na allegro drugi modu艂 wifi i kabelki (chodz膮 po 50z艂), podpi膮膰 i sprawdzi膰 czy tylko sama karta nie pad艂a (o ile soft jest wykluczony na 100%), dopiero potem my艣le膰 nad p艂yt膮. Jak naprawia膰 to grunt 偶eby trafi膰 w dobre miejsce, gdzie maj膮 o tym poj臋cie i dobry sprz臋t.

#6 tmkszlc

tmkszlc

• 1聽846 post贸w
  • Sk膮dSzczecin, PL

Napisano 12 marca 2013 - 19:10

Cze艣膰,

Te偶 mia艂em i mam ten problem sam problem: http://myapple.pl/ko...pro-2010-a.html

WiFi u mnie nie dzia艂a od czasu ostatniego wpisu i niebawem w ko艅cu kupi臋 jakie艣 WiFi pod USB na taki ma艂y wtyk pod USB jak to co maja myszki niekt贸re. C贸偶, p艂yty 偶adnej wymienia艂 nie b臋d臋 bo mi si臋 to nie op艂aca. Przeboleje.

#7 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 13 marca 2013 - 17:04

No niby mo偶na naprawi膰 ale jak padnie p贸藕niej co艣 innego- powa偶niejszego albo serwisowi co艣 si臋 nie uda to potem nie kupisz nowej p艂yty za 1900

Powa偶ny serwis je艣li podejmuje si臋 naprawy to daje na ni膮 gwarancj臋.

Odno艣nie problemu z WiFi to w MacBook Pro 13" jest oddzielny modu艂 Airport i to prawdopodobnie on jest uszkodzony lub ta艣ma, kt贸ra 艂膮czy ten modu艂 z p艂yt膮 g艂贸wn膮.

#8 quba102

quba102
  • 24 post贸w

Napisano 13 marca 2013 - 17:28

Z wymian膮 samej ta艣my jest problem, jest po艂膮czona z ta艣m膮 od Bluetootha, kt贸ra wchodzi pod ekran. Nie sprawdza艂em czy da si臋 rozdzieli膰 ale z pewno艣ci膮 50z艂 na podmiank臋 karty wifi nie jest wielkim k艂opotem. Niby serwisy daj膮 gwarancj臋 ale jak padnie p艂yta na amen to s膮dzisz 偶e kto艣 j膮 wymieni na now膮? Znaj膮c nasze realia "co艣 wymy艣l膮" 偶eby tylko tego nie robi膰.

#9 avatarapl

• 55 post贸w

Napisano 14 marca 2013 - 11:46

Cze艣膰. Tak jak pisa艂em w czwartek dopiero mog艂em rozebra膰 laptopa. Zgodnie z kilkoma instrukcjami jak to zrobi膰, otworzy艂em roz艂膮czy艂em kilka kabli i ta艣m w tym t膮 od wi-fi. Wszystko sz艂o 艣wietnie jednak poleg艂em w momencie pr贸by zdj臋cia plastiku przy ekranie i demonta偶u ekranu. Postanowi艂em pod艂膮czy膰 ta艣my na nowo i sprawdzi膰 czy mo偶e ruszy艂o i o dziwo aktualnie wi-fi dzia艂a prawid艂owo jednak nie jestem pewien na jak d艂ugo. Pytanie bardziej do specjalist贸w jaka jest szansa, 偶e wtyczka od wi-fi lub inna zale偶na mog艂a by膰 polu藕niona? a mo偶e to jednak efekt odpi臋cia baterii od p艂yty i wyczyszczenie w ten spos贸b jakie艣 pami臋ci?

#10 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 14 marca 2013 - 11:52

Pytanie bardziej do specjalist贸w jaka jest szansa, 偶e wtyczka od wi-fi lub inna zale偶na mog艂a by膰 polu藕niona?

Tak, cho膰 ja bym bardziej stawia艂 na to, 偶e ta艣ma jest w jako艣 uszkodzona i teraz dzia艂a ale w przysz艂o艣ci mo偶e przesta膰. Generalnie u偶ywaj i obserwuj jak si臋 b臋dzie zachowywa艂.

#11 avatarapl

• 55 post贸w

Napisano 14 marca 2013 - 12:10

Teraz najwi臋ksza zagadka. Maj膮c zdj臋t膮 doln膮 obudow臋 wi-fi dzia艂a bez problemu, po za艂o偶eniu dolnej cz臋艣ci i obudowy od razu przestaje dzia艂a膰. Wg mnie mo偶e gdzie艣 by膰 przepi臋cie przez stykaj膮c膮 si臋 doln膮 cz臋艣膰聽obudowy jednak nie jestem w stanie tego odnale藕膰 brak sprz臋tu i umiej臋tno艣ci. Ma kto艣 pomys艂 co mo偶e powodowa膰 ten problem? P.S teraz to ju偶 czysta ciekawo艣膰 bo pewnie sko艅czy si臋 na serwisie ale szukam jakiego艣 w Poznaniu, kt贸ry zrobi to w dwa - trzy dni bo komputera potrzebuje do pracy.

#12 avatarapl

• 55 post贸w

Napisano 16 marca 2013 - 12:51

Cze艣膰. Nadal walcz臋 w tym temacie. Po wielu informacjach jakie wyczyta艂em w necie oraz po Waszych poradach na forum by艂em przekonany, 偶e mo偶e by膰 to problem z jakim艣聽zwarciem (po za艂o偶eniu dolnej cz臋艣ci obudowy przestawa艂o dzia艂a膰). Kilka test贸w jednak wykaza艂o, 偶e przy poruszaniu laptopem bez za艂o偶onego do艂u problem nadal wyst臋puje. Kolejno zbada艂em ta艣m臋 i jej pod艂膮czenie tak偶e nie da艂o pozytywnych rezultat贸w. Nast臋pnie po odnalezieniu w internecie kilku zdj臋膰 z opisem do dok艂adnie za co odpowiada na p艂ycie g艂贸wnej odrzuci艂em kilka innych tez. W momencie gdy ju偶 by艂em przekonany o awarii ta艣my lub modu艂u wi-fi przysz艂o mi do g艂owy, 偶e skoro antena jest w podstawie ekranu to kable 艂膮cz膮ce j膮 z pozosta艂a cz臋艣ci膮 musz膮 by膰 nara偶one na przetarcie. Przy odchylaniu pokrywy ekranu w czasie gdy wifi dzia艂a艂o nast臋powa艂o roz艂膮czenie po przekroczeniu jaki艣 90 stopni. Sprawdzi艂em i faktycznie kable poruszaj膮 si臋 i to mo偶e by膰 problem. Uda艂o mi si臋 znale藕膰 zdj臋cia jak zdemontowa膰 ekran w celu dostania si臋 do anteny. Aktualnie jeszcze tego nie zrobi艂em, bo jednak wymaga to jak na pierwszy raz troch臋 wolnego czasu na zabaw臋. Tu pojawi膮 si臋 kolejne moje pytanie, kolega na forum sugerowa艂 awari臋 ta艣my, a co jednak my艣lisz o mojej teorii przetarty kabel od otwierania pokrywy po ponad roku s膮 to pewnie setki jak nie tysi膮ce razy lub druga teoria o wypi臋ciu kabla antenowego (takie rozwi膮zanie tak偶e wyczyta艂em na jakie艣聽stronie).

#13 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 16 marca 2013 - 16:15

Je艣li tego nie rozkr臋cisz to si臋 nie dowiesz. Demonta偶 klapy i zdj臋cie czarnej obudowy WiFi jest do艣膰 艂atwe. Modu艂 i anteny znajduj膮 si臋 w klapie pod t膮 czarn膮 obudow膮. Musisz obejrze膰 wszystko, by膰 mo偶e jakie艣 uszkodzenie rzuci si臋 w oczy, cho膰 w膮tpi臋. Je艣li np. ta艣ma jest p臋kni臋ta, to wystarczy, 偶e jedna z jej 偶y艂 nie b臋dzie mie膰 przej艣cia i ju偶 nie b臋dzie to dzia艂a膰.

#14 avatarapl

• 55 post贸w

Napisano 31 sierpnia 2014 - 20:05

Witam. Przepraszam, 偶e odgrzebuje stary temat ale co jaki艣 czas otrzymuje wiadomo艣膰 z pytaniem jak si臋 to zako艅czy艂o. W moim przypadku wyst膮pi艂 problem z ta艣m膮 艂膮cz膮c膮 p艂yt臋 g艂贸wn膮 z modu艂em wi-fi. Do teraz nie mam poj臋cia jak mog艂o do tego doj艣膰 jednak po wymianie ta艣my na now膮 wszystko dzia艂a prawid艂owo i bez problem贸w po dzie艅 dzisiejszy a troch臋 czasu ju偶 min臋艂o. Mam nadziej臋, 偶e pomo偶e to zainteresowanym, kt贸rzy maj膮 podobny problem i odnajduj膮 ten w膮tek.

#15 dawidm86

dawidm86
  • 21 post贸w

Napisano 31 marca 2015 - 10:16

Mia艂em podobn膮 sytuacj臋 w MacBooku Pro Retina 13" (rocznik listopad 2012). Wybudzam rano macbooka z u艣pienia i nie mo偶e po艂膮czy膰 si臋 z 偶adn膮 z sieci (偶adnej nie widzi). Uruchamiam podobnie kompa i mam krzy偶yk w tray'u z inforrmacj膮 "Brak karty sieciowej". My艣la艂em 偶e to uszkodzenie mechaniczne. Jednak okaza艂o si臋 偶e przy kt贸rym艣 z kolei uruchomieniu zawiesi艂 si臋, zrobi艂em hard reset i po ponownym odpaleniu system kart臋 ju偶 widzia艂. Czyli jakie艣 uszkodzenie software'owe... ufff!

#16 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 31 marca 2015 - 10:55

Raczej uszkodzenie karty WiFi.

Jedyny serwis sprz臋tu Apple w Ma艂opolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Krak贸w

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#17 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 post贸w

Napisano 27 kwietnia 2015 - 11:14

Mam ten sam problem, internet przez wifi nie dzia艂a ale przez mobilny internet z modemu usb jest ok, tak samo przez kabel. Czy wie kto艣 mo偶e  je艣li kupi臋 adapter Wifi (np: link) b臋dzie dzia艂a膰?

#18 solid_snake_

solid_snake_
  • 31 post贸w

Napisano 01 listopada 2015 - 10:04

Wszed艂em tu z tymi samymi objawami i mnie kurka niez艂e nastraszyliscie. Na szcz臋艣cie zanim z艂apa艂em za 艣rubokr臋t chcia艂em odtworzy膰 system z time machine. Wchodz臋 do recovery mode a tam wifi dzia艂a sobie jakby nigdy nic - czyli b艂膮d systemu. Uff

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych