Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Macbook pocz膮tek 2009/b艂膮d z "brak karty sieciowej" wifi/ problem z bateri膮

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 post贸w

Napisano 11 marca 2013 - 05:09

Jaki艣 czas temu kupi艂em Macbooka pocz膮tek 2009 z "jeszcze trzymaj膮c膮 bateri膮, do wymiany" i zainstalowanym Lionem. Oczywi艣cie reset SMC i PRAM przeprowadzi艂em i jedyny efekt by艂 taki 偶e obudzi艂em wsp贸艂lokatora :roll: Z wi-fi jest taki problem, 偶e jaki艣 czas temu po aktualizacji do 10.8 przesta艂o dzia艂a膰 wi-fi(na win bootcamp dzia艂a艂o), wi臋c postanowi艂em wr贸ci膰 do 10.6 i problem znikn膮艂. Dzisiaj powodowany dotkliwym brakiem trybu pe艂noekranowego i kilku innych udogodnie艅 podj膮艂em si臋 aktualizacji. Tym razem do 10.7, w kt贸rym gdy kupi艂em maca wi-fi dzia艂a艂o. Po aktualizacji zn贸w nie mam wi-fi. Komu艣 podobny problem naprawi艂 si臋 po zainstalowaniu aktualizacji, niestety u mnie nie pomog艂o. Mo偶e robi臋 co艣 藕le przy instalacji? Powa偶niejszy, lecz mniej dotkliwy problem mam z bateri膮. Po zakupie nowego zamiennika, zachowuje si臋 ona podobnie jak stara. Trzyma ona 2,5 h (to nie problem) przy czy system bardzo cz臋sto wy艣wietla, 偶e jest do wymiany. Czasami wy艣wietla komunikat 偶e nie ma baterii, lecz o ile jest na艂adowana mimo to dzia艂a na niej dalej. Czasami, co jest najbardziej irytuj膮ce, mimo 偶e bateria jest pusta, 艂adowanie nie odbywa si臋. Nie wiem czy to nie trzecia przypad艂o艣膰, komputer po zamkni臋ciu klapy nie usypia si臋 tak jak powinien. Znaczy wybudzanie trwa za d艂ugo nawet wzgl臋dem mojego starego ibooka, nie m贸wi膮c o macu znajomego. Zazwyczaj nie wstaje sam, tylko musz臋 wcisn膮膰 "on"

#2 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 11 marca 2013 - 15:22

Kupi艂e艣 sprz臋t od sprawdzonego sprzedawcy? Nie jest to czasem Macbook po zalaniu? Bateria nieoryginalna mo偶e powodowa膰 takie kwiatki jak jest kiepskiej jako艣ci.

#3 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 post贸w

Napisano 11 marca 2013 - 15:48

Macbooka kupi艂em od osoby prywatnej na allegro, wi臋c ci臋偶ko m贸wi膰 o sprawdzonym sprzedawcy, tym samym nie wykluczam 偶e sprz臋t m贸g艂 by膰 zalany wcze艣niej. Co do baterii, jest to tani chi艅ski zamiennik. Od sprzedawcy kupowa艂em te偶 bateri臋 do samsunga i trzyma lepiej ni偶 oryginalna. Wiem 偶e nie oznacza to, 偶e do maca te偶 jest ok, lecz przemawia to za tym w szczeg贸lno艣ci, 偶e na starej baterii mac zachowuje si臋 identycznie. Czy偶by wszystkie zamienniki by艂y wadliwe? Nie wykluczam zalania, w zasadzie je podejrzewam, lecz czy mo偶e mie膰 ono wp艂yw na to, ze wi-fi nie dzia艂a mi teraz na systemie innym ni偶 10.6?

#4 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 11 marca 2013 - 16:49

Musia艂by to by膰 raczej zbieg pokoliczno艣ci. Tak czy inaczej warto by艂oby zrobi膰 inspekcj臋 sprz臋tu w 艣rodku.

#5 dawidnor

dawidnor
  • 984 post贸w
  • Sk膮dOslo (Asker)

Napisano 11 marca 2013 - 17:07

Czyli nie pokazuje Ci dostepnych polaczen czy tez wogole nie wykrywa Hardware?

#6 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 post贸w

Napisano 11 marca 2013 - 19:50

Nie wykrywa sprz臋tu. Jest ikonka jak przy wy艂膮czonym wi-fi a po najechaniu wy艣wietla "brak kary sieciowej". Co ciekawe w ustawieniach by艂a dost臋pna i pokazana jako wy艂膮czona. Lecz nie da艂o si臋 w艂膮czy膰. Po jej usuni臋ciu, nie by艂o mo偶liwo艣ci doda膰 na nowo wi-fi. Wi fi jest u mnie podstaw膮, wi臋c ju偶 wr贸ci艂em do10,6. Nie bardzo teraz mam woln膮 kas臋 na napraw臋, w szczeg贸lno艣ci 偶e czuj臋 偶e jest to wydatek skrojony na 300-500. A je艣li jeszcze b臋dzie potrzebna dobra bateria to strach my艣le膰. Nie wiem czy jest sens s艂a膰 kuriera z Lublina do Krakowa na sam膮 diagnoz臋, wi臋c je艣li da艂oby rad臋 poleci膰 jak膮艣 zaprzyja藕nion膮 rzeteln膮 konkurencj臋 z Lublina, by艂bym wdzi臋czny.

#7 dawidnor

dawidnor
  • 984 post贸w
  • Sk膮dOslo (Asker)

Napisano 11 marca 2013 - 20:29

A gdybys chcial dodac nowy interfejs sieciowy? (+ kolo kludki). Dostepny jest WiFi interface?

I jeszcze jeden link ktory mialem w Reading list:

OS X Lion: Serious Wi-Fi Disconnect Problems for Macs, And Solutions? | iLounge Backstage

Zainstaluj i pobaw sie tym pro. FREE Wireless WiFi Site Survey Software for MAC OS X

#8 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 12 marca 2013 - 00:50

Sorawd藕 jeszcze rady kt贸re ci napisa艂 Dawid. Niestety w Lublinie nie kojarz臋 偶adnego serwisu Apple.

#9 Lupo-baterie

Lupo-baterie
  • 23 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 12 marca 2013 - 07:28

To ja napisze, co艣 o bateriach do Maca, bo akurat si臋 tym zajmuje. Generalnie z zamiennikami baterii do MacBook'贸w zdarzaj膮 si臋 problemy i nie jest to wina baterii, a braku kompatybilno艣ci z konkretnym egzemplarzem Maca. Widzia艂em sytuacje, 偶e ta sama bateria na jednym Macu dzia艂a poprawnie, a na innym ju偶 nie. Zazwyczaj przejawia si臋 to w tym, 偶e bateria raz jest widziana przez Maca, a innym razem ci膮gle oblicza czas do jej roz艂adowania (czasami bateria jest przekre艣lona). Dziwne jest jednak, to 偶e mo偶esz pracowa膰 na baterii zaledwie przez 2,5h. Dla pewno艣ci zamie艣膰 na forum screen z parametrami baterii (warto艣膰 FCC, DC oraz aktualne napi臋cie).

#10 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 12 marca 2013 - 08:18

A gdybys chcial dodac nowy interfejs sieciowy? (+ kolo kludki). Dostepny jest WiFi interface?

I jeszcze jeden link ktory mialem w Reading list:

OS X Lion: Serious Wi-Fi Disconnect Problems for Macs, And Solutions? | iLounge Backstage

Zainstaluj i pobaw sie tym pro. FREE Wireless WiFi Site Survey Software for MAC OS X

"ko艂o k艂贸dki"

#11 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 post贸w

Napisano 12 marca 2013 - 09:03

Stara bateria
[ATTACH=CONFIG]14188[/ATTACH]
I nowa
[ATTACH=CONFIG]14189[/ATTACH]

Takie moje drobne obserwacje, stara bateria mimo 偶e u偶ywam ich zamiennie niemal r贸wno, ma mniej cykli ni偶 nowa. A nowa ma dziwnie ma艂膮 pojemno艣膰.

Jak pisa艂em wcze艣niej nie by艂o mo偶liwo艣ci dodania jej na nowo.
Co do rad z linku, poprzednio te偶 szuka艂em rozwi膮zania i natkn膮艂em si臋 na porad臋 by usun膮膰 wskazany plik, przy czym potem nie resetowa艂em SMC i PRAM.

Aktualnie odpu艣ci艂em sobie aktualizacji, gdy偶 nie bardzo mam czas na zabaw臋 z tym.

#12 dawidnor

dawidnor
  • 984 post贸w
  • Sk膮dOslo (Asker)

Napisano 12 marca 2013 - 09:17

Mam jeszcze jeden link o reinstalacji sterownika. Bardzo dobry poradnik. Strona glowna zawiera watki odpowiednie dla wybranej wersji Software.

fixed : 10.7.4 refusing to see the Atheros AR9280 (same error as in 10.7.3) | MacManus.nl

#13 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 post贸w

Napisano 12 marca 2013 - 09:34

Dzi臋ki, jak znajd臋 czas na ponown膮 aktualizacj臋 b臋d臋 si臋 z tym bawi艂. Dzi臋ki za pomoc.

Co do baterii:
Stara
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/819/zrzutekranu20130312godz.png/]Do艂膮czona grafika[/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

i nowa
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/836/zrzutekranu20130312godz.png/]Do艂膮czona grafika[/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

#14 dawidnor

dawidnor
  • 984 post贸w
  • Sk膮dOslo (Asker)

Napisano 12 marca 2013 - 10:02

Nie musisz aktualizowac. Postaraj sie dostosowac do poradnika podanego powyzej;) Powinno pomoc.

#15 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 post贸w

Napisano 12 marca 2013 - 10:22

Musz臋 zaktualizowa膰 zn贸w z 10.6 do 10.7 a nie mam na to teraz czasu.

#16 dawidnor

dawidnor
  • 984 post贸w
  • Sk膮dOslo (Asker)

Napisano 12 marca 2013 - 10:42

Aa o tym mowisz. Wiec powodzenia;) Powinno sie udac.

#17 Smoczy

Smoczy
  • 4聽066 post贸w
  • Sk膮dPrzemy艣l

Napisano 12 marca 2013 - 10:45

Mia艂em takie same kwiatki z chi艅skim zamiennikiem,czyli "bateri膮",po jakim艣 czasie po prostu przesta艂a si臋聽艂adowa膰 i przesta艂a by膰 wykrywana.Trzyma艂a kr贸cej,bo mia艂a mniejsz膮 pojemno艣膰 ni偶 deklarowana,komputerek po prostu pada艂 na amen przy rezerwie mocy na poziomie 38%.Prze偶y艂a 120 cykli,obecnie mam u偶ywk臋 - orygina艂,438 cykli na karku,a trzyma ponad 4 godziny.Co do karty sieciowej - jak radzi艂 kolega,zr贸b ogl臋dziny wewn膮trz,albo zagl膮dnij do jakiego艣 serwisu kt贸ry zna si臋 na Makach.Mo偶e to by膰 kwestia sprz臋towa,mo偶e karta si臋 nie trzyma膰 w gnie藕dzie.

#18 dawidnor

dawidnor
  • 984 post贸w
  • Sk膮dOslo (Asker)

Napisano 12 marca 2013 - 10:52

Wie osob ma z tym problem (WiFi hardware). I w wiekszosci przypadkow wynika to z "rozsypania" sie sterow. Oczywiscie wina moze lezec po stronie Hardware wiec jak koledzy wyzej mowili, moze zajsc potrzeba dopiecia WiFi, aczykolwiek reinstalacja sterownika moze miec rowniez znaczenie;)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych