Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook początek 2009/błąd z "brak karty sieciowej" wifi/ problem z baterią

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 postów

Napisano 11 marca 2013 - 05:09

Jakiś czas temu kupiłem Macbooka początek 2009 z "jeszcze trzymającą baterią, do wymiany" i zainstalowanym Lionem. Oczywiście reset SMC i PRAM przeprowadziłem i jedyny efekt był taki że obudziłem współlokatora :roll: Z wi-fi jest taki problem, że jakiś czas temu po aktualizacji do 10.8 przestało działać wi-fi(na win bootcamp działało), więc postanowiłem wrócić do 10.6 i problem zniknął. Dzisiaj powodowany dotkliwym brakiem trybu pełnoekranowego i kilku innych udogodnień podjąłem się aktualizacji. Tym razem do 10.7, w którym gdy kupiłem maca wi-fi działało. Po aktualizacji znów nie mam wi-fi. Komuś podobny problem naprawił się po zainstalowaniu aktualizacji, niestety u mnie nie pomogło. Może robię coś źle przy instalacji? Poważniejszy, lecz mniej dotkliwy problem mam z baterią. Po zakupie nowego zamiennika, zachowuje się ona podobnie jak stara. Trzyma ona 2,5 h (to nie problem) przy czy system bardzo często wyświetla, że jest do wymiany. Czasami wyświetla komunikat że nie ma baterii, lecz o ile jest naładowana mimo to działa na niej dalej. Czasami, co jest najbardziej irytujące, mimo że bateria jest pusta, ładowanie nie odbywa się. Nie wiem czy to nie trzecia przypadłość, komputer po zamknięciu klapy nie usypia się tak jak powinien. Znaczy wybudzanie trwa za długo nawet względem mojego starego ibooka, nie mówiąc o macu znajomego. Zazwyczaj nie wstaje sam, tylko muszę wcisnąć "on"

#2 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 11 marca 2013 - 15:22

Kupiłeś sprzęt od sprawdzonego sprzedawcy? Nie jest to czasem Macbook po zalaniu? Bateria nieoryginalna może powodować takie kwiatki jak jest kiepskiej jakości.

#3 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 postów

Napisano 11 marca 2013 - 15:48

Macbooka kupiłem od osoby prywatnej na allegro, więc ciężko mówić o sprawdzonym sprzedawcy, tym samym nie wykluczam że sprzęt mógł być zalany wcześniej. Co do baterii, jest to tani chiński zamiennik. Od sprzedawcy kupowałem też baterię do samsunga i trzyma lepiej niż oryginalna. Wiem że nie oznacza to, że do maca też jest ok, lecz przemawia to za tym w szczególności, że na starej baterii mac zachowuje się identycznie. Czyżby wszystkie zamienniki były wadliwe? Nie wykluczam zalania, w zasadzie je podejrzewam, lecz czy może mieć ono wpływ na to, ze wi-fi nie działa mi teraz na systemie innym niż 10.6?

#4 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 11 marca 2013 - 16:49

Musiałby to być raczej zbieg pokoliczności. Tak czy inaczej warto byłoby zrobić inspekcję sprzętu w środku.

#5 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 11 marca 2013 - 17:07

Czyli nie pokazuje Ci dostepnych polaczen czy tez wogole nie wykrywa Hardware?

#6 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 postów

Napisano 11 marca 2013 - 19:50

Nie wykrywa sprzętu. Jest ikonka jak przy wyłączonym wi-fi a po najechaniu wyświetla "brak kary sieciowej". Co ciekawe w ustawieniach była dostępna i pokazana jako wyłączona. Lecz nie dało się włączyć. Po jej usunięciu, nie było możliwości dodać na nowo wi-fi. Wi fi jest u mnie podstawą, więc już wróciłem do10,6. Nie bardzo teraz mam wolną kasę na naprawę, w szczególności że czuję że jest to wydatek skrojony na 300-500. A jeśli jeszcze będzie potrzebna dobra bateria to strach myśleć. Nie wiem czy jest sens słać kuriera z Lublina do Krakowa na samą diagnozę, więc jeśli dałoby radę polecić jakąś zaprzyjaźnioną rzetelną konkurencję z Lublina, byłbym wdzięczny.

#7 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 11 marca 2013 - 20:29

A gdybys chcial dodac nowy interfejs sieciowy? (+ kolo kludki). Dostepny jest WiFi interface?

I jeszcze jeden link ktory mialem w Reading list:

OS X Lion: Serious Wi-Fi Disconnect Problems for Macs, And Solutions? | iLounge Backstage

Zainstaluj i pobaw sie tym pro. FREE Wireless WiFi Site Survey Software for MAC OS X

#8 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 12 marca 2013 - 00:50

Sorawdź jeszcze rady które ci napisał Dawid. Niestety w Lublinie nie kojarzę żadnego serwisu Apple.

#9 Lupo-baterie

Lupo-baterie
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 marca 2013 - 07:28

To ja napisze, coś o bateriach do Maca, bo akurat się tym zajmuje. Generalnie z zamiennikami baterii do MacBook'ów zdarzają się problemy i nie jest to wina baterii, a braku kompatybilności z konkretnym egzemplarzem Maca. Widziałem sytuacje, że ta sama bateria na jednym Macu działa poprawnie, a na innym już nie. Zazwyczaj przejawia się to w tym, że bateria raz jest widziana przez Maca, a innym razem ciągle oblicza czas do jej rozładowania (czasami bateria jest przekreślona). Dziwne jest jednak, to że możesz pracować na baterii zaledwie przez 2,5h. Dla pewności zamieść na forum screen z parametrami baterii (wartość FCC, DC oraz aktualne napięcie).

#10 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 marca 2013 - 08:18

A gdybys chcial dodac nowy interfejs sieciowy? (+ kolo kludki). Dostepny jest WiFi interface?

I jeszcze jeden link ktory mialem w Reading list:

OS X Lion: Serious Wi-Fi Disconnect Problems for Macs, And Solutions? | iLounge Backstage

Zainstaluj i pobaw sie tym pro. FREE Wireless WiFi Site Survey Software for MAC OS X

"koło kłódki"

#11 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 postów

Napisano 12 marca 2013 - 09:03

Stara bateria
[ATTACH=CONFIG]14188[/ATTACH]
I nowa
[ATTACH=CONFIG]14189[/ATTACH]

Takie moje drobne obserwacje, stara bateria mimo że używam ich zamiennie niemal równo, ma mniej cykli niż nowa. A nowa ma dziwnie małą pojemność.

Jak pisałem wcześniej nie było możliwości dodania jej na nowo.
Co do rad z linku, poprzednio też szukałem rozwiązania i natknąłem się na poradę by usunąć wskazany plik, przy czym potem nie resetowałem SMC i PRAM.

Aktualnie odpuściłem sobie aktualizacji, gdyż nie bardzo mam czas na zabawę z tym.

#12 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 marca 2013 - 09:17

Mam jeszcze jeden link o reinstalacji sterownika. Bardzo dobry poradnik. Strona glowna zawiera watki odpowiednie dla wybranej wersji Software.

fixed : 10.7.4 refusing to see the Atheros AR9280 (same error as in 10.7.3) | MacManus.nl

#13 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 postów

Napisano 12 marca 2013 - 09:34

Dzięki, jak znajdę czas na ponowną aktualizację będę się z tym bawił. Dzięki za pomoc.

Co do baterii:
Stara
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/819/zrzutekranu20130312godz.png/]Dołączona grafika[/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

i nowa
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/836/zrzutekranu20130312godz.png/]Dołączona grafika[/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

#14 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 marca 2013 - 10:02

Nie musisz aktualizowac. Postaraj sie dostosowac do poradnika podanego powyzej;) Powinno pomoc.

#15 ollbrzym

ollbrzym
  • 7 postów

Napisano 12 marca 2013 - 10:22

Muszę zaktualizować znów z 10.6 do 10.7 a nie mam na to teraz czasu.

#16 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 marca 2013 - 10:42

Aa o tym mowisz. Wiec powodzenia;) Powinno sie udac.

#17 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 12 marca 2013 - 10:45

Miałem takie same kwiatki z chińskim zamiennikiem,czyli "baterią",po jakimś czasie po prostu przestała się ładować i przestała być wykrywana.Trzymała krócej,bo miała mniejszą pojemność niż deklarowana,komputerek po prostu padał na amen przy rezerwie mocy na poziomie 38%.Przeżyła 120 cykli,obecnie mam używkę - oryginał,438 cykli na karku,a trzyma ponad 4 godziny.Co do karty sieciowej - jak radził kolega,zrób oględziny wewnątrz,albo zaglądnij do jakiegoś serwisu który zna się na Makach.Może to być kwestia sprzętowa,może karta się nie trzymać w gnieździe.

#18 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 12 marca 2013 - 10:52

Wie osob ma z tym problem (WiFi hardware). I w wiekszosci przypadkow wynika to z "rozsypania" sie sterow. Oczywiscie wina moze lezec po stronie Hardware wiec jak koledzy wyzej mowili, moze zajsc potrzeba dopiecia WiFi, aczykolwiek reinstalacja sterownika moze miec rowniez znaczenie;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych