Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

RAP / HIP-HOP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 alextok1

alextok1
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 marca 2013 - 22:05

Witam wszystkich :) Od razu mówie ze szukalem podobnego tematu ale nie znalazlem :) Chciałbym zacząć produkować hiphopowe - rapowe bity ale na tym calym garage bandzie mi cos nie idzie nie wiem nie podchodzi mi ten program a na logic to jak narazie szkoda mi kasy bo nie jestem jakims profesjonalista zeby kupic program za 200$. I tu kieruje pytanie do was czy znacie jakies fajne programy do produkcji muzyki ? najlepiej by bylo zeby byly darmowe i oczywiscie na OSX ;p PROSZE O POMOC ! Dzieki : )

#2 mredone

mredone
  • 62 postów

Napisano 10 marca 2013 - 08:01

A co to znaczy produkować rapowe bity? Co chcesz robić? Kleić sample dostarczone w jakiejś paczce? Czy grać na instrumentach? Jak szukasz dobrego DAW polecam Reaper. Jest darmowy i na OS X.

#3 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 10 marca 2013 - 08:20

Pro Tools, Cubase, Reason, Ableton Live, Adobe Audition.

#4 alextok1

alextok1
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2013 - 12:18

chcialbym robic z gotowych sampli :)

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 10 marca 2013 - 14:49

bo nie jestem jakims profesjonalista zeby kupic program za 200$.

Popieram poleconego Reapera od Cockos. Jednak Tobie potrzebna jest potężna biblioteka sampli bardziej niż DAW. A dobre boblioteki kosztują nawet 69 USD, np.: Dubstep Killer - Killer Dubstep in 12 construction kits
Są też darmowe:
Plug-Ins: Drum Loops
Plug-Ins: SoundFonts

Myślę, że możesz na początek spróbować GarageBand za EU 13.99 i dokładać do niego Jam Pack'i. GB ma technologię Flex do wyrównywania rytmu audio.

Jednak ZDECYDOWANIE sugeruję zakup Logic z gigabajtami fantastycznych loopów, instrumentów i efektów.

#6 alextok1

alextok1
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2013 - 18:54

hmmm mam tego garage banda ale jak kiedys cos probowalem na fl studio (na windwsie) to jakos dziwnie jest na garage bandzie ;/

#7 CzarnuchYo

CzarnuchYo
  • 49 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 marca 2013 - 19:36

ja uzywam cubase, 450 na allegro

#8 mredone

mredone
  • 62 postów

Napisano 11 marca 2013 - 11:25

hmmm mam tego garage banda ale jak kiedys cos probowalem na fl studio (na windwsie) to jakos dziwnie jest na garage bandzie ;/

FL Studio i Garage Band to trochę inne filozofie. Niestety FL z tego co wiem na MAC OSX nie wyszedł. Spróbuj Reason niestety on trochę drogi.

#9 alextok1

alextok1
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 marca 2013 - 16:48

no mi chodzi o darmowe hahaha ^^

#10 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 11 marca 2013 - 23:19

Za darmo jest ciezko na jakimkolwiek systemie - FL Studio na Windows tez darmowe nie jest...

#11 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 13 marca 2013 - 03:30

Najważniejsza dla Ciebie jest biblioteka sampli, jak ją już masz to możesz klecić w czym Ci wygodniej, nawet darmowe ProTools 5 daje radę. Do Twoich potrzeb najlepiej nadawałby się Ableton Live, ale on nie jest darmowy. Próbowałeś Computer Muzys Studio? Masz jakiś interfejs sprzętowy? Moim zaniem, jeśli zgromadzisz bibliotekę sampli i loopów, oraz zbierzesz własny zestaw instrumentów i efektów, nie ma sensu od razu rzucać się na woła wielkości Logic bo zginiesz. Wybierz prostszy daw i go ogarnij a jak poczujesz niedosyt - przerzuć się na coś większego. Wspomniany Reaper jest idealny na początek.

#12 logic72

logic72
  • 52 postów

Napisano 16 marca 2013 - 00:54

sam Logic, garageband, czy inny DAW tu niczego nie załatwi,ale bez tego z niczym nie ruszysz z miejsca. przede wszystkim potrzebujesz dobrych wtyczek (jak do każdego gatunku).
tu masz małe co nie co :)))
DUBturbo - Beat Maker Software. Make Pro Rap, Hiphop, House, Techno + Beats Fast & Easy, 1000's of samples, 16 tracks, pads, keys, fx, Mix & Master/Export Studio Quality All-In-One!
Jak to rozpracujesz to pewnie usłyszymy Cię kiedyś ;))) Jeśli chcesz zajmować się tym profesjonalnie to musisz zainwestować, innego wyjścia nie ma, na piratach też nie ujedziesz daleko.
tyle mojego.
pozdro.

#13 alextok1

alextok1
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2013 - 20:49

hmmm.... to nie wiem jakby to zrobic ;(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych