Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Poczta HOME.PL w IMAP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Me_69

Me_69
  • 247 postów

Napisano 09 marca 2013 - 19:08

jak poprawnie skonfigurować pocztę z serwera home.pl po IMAP na iOS? Jakoś udało mi się to ogarnać ale chyba nie poprawnie bo powiadomienia PUSH przychodzą z dużym opóźnieniem i jak już przyjdzie poczta to długo wgrywa się treść wiadomośći (mimo iż brak załączników, tylko sam text).

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 09 marca 2013 - 19:11

Po IMAP nie masz push przecież, więc nic Ci nie przychodzi.

#3 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 09 marca 2013 - 19:23

Może masz włączoną funkcję powiadamiania przez SMS ? Ja mam na home.pl konto od początku jego istnienia i do tej pory jedyną możliwością otrzymywania wiadomości Push było skonfigurowanie poczty home.pl jako Microsoft Exchange . Ostatnio miałem duże problemy z Microsoft Exchange I rozwiązałem to w ten sposób, że mam powiadomienia z home.pl na adres @me.com i wtedy otrzymywałem Pusch :)

#4 Me_69

Me_69
  • 247 postów

Napisano 10 marca 2013 - 01:39

Może masz włączoną funkcję powiadamiania przez SMS ? Ja mam na home.pl konto od początku jego istnienia i do tej pory jedyną możliwością otrzymywania wiadomości Push było skonfigurowanie poczty home.pl jako Microsoft Exchange . Ostatnio miałem duże problemy z Microsoft Exchange I rozwiązałem to w ten sposób, że mam powiadomienia z home.pl na adres @me.com i wtedy otrzymywałem Pusch :)

dokładnie tak jak piszesz skonfihurowane mam przez Microsoft Ex... tylko strasznie długo mi ładuje świeże wiadomości. jak poczekam z 2-4 minuty to wtedy moge dosć sprawnie przeglądac nową pocztę bo jak chce od razu to mam długie wczytywania :/

#5 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 10 marca 2013 - 05:32

dokładnie tak jak piszesz skonfihurowane mam przez Microsoft Ex... tylko strasznie długo mi ładuje świeże wiadomości. jak poczekam z 2-4 minuty to wtedy moge dosć sprawnie przeglądac nową pocztę bo jak chce od razu to mam długie wczytywania :/

Właśnie z tego samego powodu wróciłem do zwykłego IMAP z powiadomieniami via konto na @me.com

#6 Ropuh

Ropuh
  • 35 postów

Napisano 10 marca 2013 - 15:24

U mnie na IP4 poczta na home.pl działała w miarę poprawnie jako Exchange oczywiście. Powiadomienia od kilku do kilkunastu minut (push). Home.pl niestety olewa jednak inne sprawy, np. od czerwca zeszłego roku regularnie co jakiś czas zgłaszałem im problemy z ichnia obsługą. Co jakiś czas coś tam resetowali i zaczynało działać. I tak w zasadzie do grudnia. W grudniu pojechałem za granicę na mc po powrocie zauważyłem, że kupa ludzi którym pisałem nie dostała odemnie maili jeśli pochodziły z konta na home. Zgłosiłem im to. Oczywiście napisali, że sprawdzą. Na początku stycznia znów wyjechałem na kilka dni - pamietając, że maile mogą nie dochodzić dawałem sobie do wiadomości. W momencie kiedy zauważyłem, że nie chodzi skontaktowałem się z nimi... ja wysyłałem oni logowali (sugerując, że może to być wina operatora)... wróciłem do kraju kontakt z home.pl - a oni, że coś jest nie halo, nie wiedzą czy i kiedy to zrobią choć intensywnie pracują i nie moga mi pomoc... więc od teraz resetować niczego nie będą i już. No i w ten sposób od ponad 2mcy nie mogę z iphona wysyłać maili via home.pl. W tym samym czasie konta na iCloud/me, gmail czy Yahoo działało poprawnie. Najdziwniejsze jest to, że jak rozmawiałem z kolega, który ma u nich firmowe konto i wstawiliśmy jego konto do mojego telefonu to zadziałało od razu... z przyczyn oczywistych nie wiem jak dalej u niego to wyglądał (a on nie korzysta z tego na telefonie). U mnie natomiast po tym teście i wykasowaniu konta i dodaniu go od nowa nadal nie działa wysyłania - choć odbiór i push działa... Na dzień dzisiejszy mogę tylko powiedzieć, że home.pl i obsługa na ip4 (jak Exchange) to porażka a home.pl ma to gdzieś!!!

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 marca 2013 - 15:27

U mnie na IP4 poczta na home.pl działała w miarę poprawnie jako Exchange oczywiście. Powiadomienia od kilku do kilkunastu minut (push).

Czyli chciałeś powiedzieć, że nie działa, właśnie push jest po to, żeby było od razu (max kilka sekund), bo kilka-kilkanaście minut opóźnienia zapewnia zwykły fetch. Jeżeli nie otrzynujesz poczty od razu na telefon, do kilku sekund od przyjścia e-maila na serwer, znaczy, że push nie działa.

#8 Ropuh

Ropuh
  • 35 postów

Napisano 10 marca 2013 - 18:34

Oczywiście masz rację - staram się szukać pozytywów ;) Podsumowując można by napisać, że push dochodzi w przeciwienstwie do mojego wysyłania, które nie dochodzi od... Hmmm pierwsze zaginione maile pochodzą z początków grudnia... Może też kiedyś dojdą...

#9 Me_69

Me_69
  • 247 postów

Napisano 10 marca 2013 - 21:51

czyli jednym słowem kicha... ale chyba nie powróce do POP3 bo jak ma każdym z urzadzeń (Outlook, iPad, iPhone) oznaczać osobno każdą przeczytaną wiadomość znowu to nee... a z tymi powiadomieniami na @me.com to trochę śmietnik sie chyba robi co?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych