Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Aplikacje dla Katolików

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 wislakrakow

wislakrakow
  • 37 posts

Posted 05 March 2013 - 15:09

Aby ułatwić czy może nawet uświadomić istnienie aplikacji dla Katolików postanowiłem zrobić takie małe zestawienie. Znam wiele osób, które właśnie za pomocą swojego tabletu czy telefonu odmawiają różaniec, czytają Pismo Święte, ułatwiają sobie spowiedź(o tym będzie anegdota na końcu), modlą się.

[/HR]

Noc Konfesjonałów v3

[ATTACH=CONFIG]14069[/ATTACH]

Sakrament spowiedzi wymaga przygotowania. Bywa, że nie posiadamy przy sobie modlitewnika. Dla dynamicznie rosnącego grona posiadaczy smartfonów pojawiają się nowe możliwości: można pobrać i posiadać codziennie w kieszeni: pismo święte, codzienne czytania i komentarze.

link do pobrania TU

[/HR]

Modlitewnik

[ATTACH=CONFIG]14071[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]14072[/ATTACH]

Aplikacja zarówno na Ipada i Iphone. Modlitewnik to aplikacja, w której znajdziesz podstawowe modlitwy i litanie. Dzięki niej każda chwila będzie dobra, na krótką modlitwę! Autor oferuje zarówno podstawowe modlitwy jak i takie, których nie znamy na pamięć np. Litania Dominikańska, rozważania różańcowe, Droga Krzyżowa, modlitwy do świętych. Szkoda, że autor nie dodał do aplikacji możliwości dodawania własnych modlitw ale sukcesywnie wraz z aktualizacjami dodawane są nowe modlitwy na podstawie opinii użytkowników.

Link do pobrania TU

[/HR]

iRosary (Catholic Rosary)

[ATTACH=CONFIG]14074[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]14075[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]14076[/ATTACH]

Jest to nic innego jak różaniec w formie elektronicznej. Aplikacja po angielsku. Niestety płatna ale warta polecenia. Wyobraź sobie, że idziesz ulicą do sklepu, na uczelnię i aby nie tracić czasu na bezsensowne rozmyślania chcesz sobie odmówić różaniec. Nic prostszego. Po włączeniu aplikacja sama nam wyświetli jakie tajemnice się odmawia w danym dniu, wyświetli tekst wszystkich modlitw i co najważniejsze pozwoli odmówić różaniec nie wyciągając z kieszeni telefonu. Po każdej zmianie aplikacja poinformuje nas wibracją w zależności czy odmawiamy cały różaniec czy dziesiątkę nie będziemy musieli liczyć na palcach czy zawracać sobie głowy liczbami. Dodatkowo dostajemy możliwość czytania Biblii, tekstów audio czy filmików i różnych innych modlitw.

Aplikacja płatna (2,99$) do pobrania TU

[/HR]

Divine Office

[ATTACH=CONFIG]14077[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]14078[/ATTACH]

Aplikacja ta wygrał konkurs na najlepszą katolicką aplikację. Kombajn multimedialny. Zawiera czytania z Pisma Świętego, fragmenty biblii, kazań, modlitw i innych w wersji audio w postaci filmików, tekstu. Zamiast nosić kilka kilogramów w plecaku wystarczy jedna aplikacja. Ale też nie jest tania. Posiada też mapkę z aktywnymi użytkownikami modlącymi się czy funkcje społecznościowe.
Ale też nie jest tania.

Koszt 19,99$, link do pobrania TUTAJ

[/HR]

Confession: A Roman Catholic App

[ATTACH=CONFIG]14079[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]14080[/ATTACH]

Ułatwia głównie ocenę swojego postępowania, wyświetlając między innymi szereg podpowiedzi i pytań, które powinniśmy rozważyć przed skorzystaniem z sakramentu. Zostaniemy odpytani między innymi o to czy przestrzegamy wszystkich przykazań oraz z najpopularniejszych grzechów.
W programie znajdziemy też ramowy plan spowiedzi, a całość obsługuje kilka trybów w zależności od płci, a także tego, czy jesteśmy aktualnie w związku.

Dla bardzo aktywnych użytkowników stworzono także interfejs dostosowany do iPada, jak również tryb kilku użytkowników. Całość będzie oczywiście zabezpieczona hasłem żeby nikt niepowołany nie poznał naszych grzechów.

Aplikacja płatna 1,99$, link do pobrania TUTAJ

Miała być anegdota. Mój kolega zapisywał sobie grzechy na iphonie w systemowym notatniku. Jakie było jego wielkie zdziwienie gdy jego młodsza siostra zaczęła czytać na głos jego grzechy podczas rodzinnego spotkania :)

#2 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 March 2013 - 15:14

:mrgreen: .

#3 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 05 March 2013 - 15:23

To tak na poważnie ?

#4 wislakrakow

wislakrakow
  • 37 posts

Posted 05 March 2013 - 15:47

A co w tym jest śmiesznego ? Jeśli ktoś używa innych aplikacji lub może jakieś polecić to niech wpisuje do tematu. W końcu kilkadziesiąt milionów osób w Polsce to katolicy i jest to największa grupa społeczna posiadająca sprzęt spod znaku jabłka w Polsce.

#5 cakess2

cakess2
  • 18 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2013 - 17:37

"Posiada tez mapke z aktywnymi użytkownikami modlacymi się" aha

#6 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 05 March 2013 - 17:40

Czyli,że ktoś klika na urządzeniu,że się modli i ma + 10 do lansu?gorzej jak zapomni kliknąć,że skończył ...

#7 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 posts

Posted 05 March 2013 - 18:30

Najgorzej jak poziom wykształcenia przewyższa poziom inteligencji

#8 michał1985

michał1985
  • 229 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2013 - 19:03

W końcu kilkadziesiąt milionów osób w Polsce to katolicy i jest to największa grupa społeczna posiadająca sprzęt spod znaku jabłka w Polsce.

Skąd ta pewność ? czy jeśli ktoś widnieje w kościelnych zestawieniach to automatycznie oznacza, że posiada sprzęt Apple ? Może posiadać różaniec czy krzyż w domu na ścianie ale jaka jest zależność między wyznaniem, a posiadaniem sprzętu spod znaku jabłka ?

#9 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 05 March 2013 - 19:37

Skąd ta pewność ? czy jeśli ktoś widnieje w kościelnych zestawieniach to automatycznie oznacza, że posiada sprzęt Apple ? Może posiadać różaniec czy krzyż w domu na ścianie ale jaka jest zależność między wyznaniem, a posiadaniem sprzętu spod znaku jabłka ?

To proste, skoro na 45 mln Polaków, zarejestrowanych jako ochrzczonych jest 90% ludności kraju, to logiczne, że to wśród katolików jest największa ilość posiadaczy sprzętów Apple. ale też sprzętów Samsunga, Nokii, HTC itp.

Inna sprawa i inne pytanie, ilu z ochrzczonych to tak naprawdę Katolicy, a ilu zostało po prostu ochrzczonych zaraz po urodzeniu (i podbijają statystyki). Ilu z nich chodziło w niedziele do kościoła bo mama, tata tak chciała. Ciekawe ilu by się ochrzciło, gdyby chrzty były dopuszczalne od 18 roku życia, czyli jako pełnoletnia osoba, świadomie podejmująca decyzję...pewnie z 10 procent.

Co nie zmienia faktu, że temat aplikacji ciekawy i warty uwagi, przynajmniej dla tych dla których to istotne.
I nie ma co walić łacha z katolików - trochę szacunku dla wierzących, chcą takich programów to czemu o tym nie pisać na forum.

#10 michał1985

michał1985
  • 229 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2013 - 19:50

Ja jestem daleki od naśmiewania się z tych aplikacji, bo sam jestem ochrzczony i choć nie uważam się za katolika to mam szacunek do osób wierzących, choćby rodziców. Ale często zaskakuje mnie jak ktoś na siłę dorabia do wszystkiego ideologię, mam na myśli tą zależność między wyznaniem, a posiadaniem sprzętu Apple, bo nikt nie prowadzi takich statystyk, a mówić to sobie można wszystko. A tak aby trzymać się tematu to według mnie na pewno Modlitewnik może być bardzo przydatny dla praktykujących wierzących.

#11 chato.pl

chato.pl
  • 1182 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 March 2013 - 22:56

A ja czekam na - oficjalne - wydanie Tysiąclatki na iOS'a.

#12 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 05 March 2013 - 23:01

lol aplikacja do zapisywania grzechow lol :mrgreen:

#13 wislakrakow

wislakrakow
  • 37 posts

Posted 06 March 2013 - 00:28

Biblia Tysiąclecia jest na iphona ale to nie jest oficjalne wydanie. Ja do czytania Biblii używam czytnika Kindle PW ale ipad też daje radę.

#14 mediakon

mediakon
  • 214 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 July 2013 - 08:08

Jest Tysiąclatka (oficjalna) na iPhone'a i iPada tutaj https://itunes.apple...=8&ign-mpt=uo=2

#15 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 July 2013 - 12:49

Czyli już można modlić się do iPad'a? :cool:

#16 Artek777

Artek777
  • 499 posts
  • SkądSanok, PL

Posted 10 August 2013 - 10:47

Przydał by się jeszcze jakiś program ze streamingiem mszy live :D

#17 iMB

iMB
  • 27 posts
Posted 23 February 2016 - 09:23

Ja polecam Modlitewnik +

Nie modlimy się do iPhona tylko przy jego pomocy.

Edited by iMB, 28 April 2016 - 06:13.

Moje aplikacje iOS: Kalendarz PL | Modlitewnik+

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users