Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac czy Macbook

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 hebel

hebel
  • 41 posts

Posted 04 March 2013 - 09:52

Witam serdecznie!

Mam bardzo duży problem odnośnie wyboru komputera dlatego piszę z prośbą o dobrą radę:

Mam 23 lata, pracuje w domu u brata w firmie. Nigdy nie byłem przekonany do laptopów dlatego w grudniu kupiłem nowego iMaca '27 w najmocniejszej wersji z 16GB RAM z myślą że będę na nim pracował podczas pracy jak i po pracy bo siedzę przed kompem gdzieś 10-11 godzin dziennie.

Czekając dalej na iMaca brat wymyślił, że przenosimy się z domu do biura więc myślę że iMac który stoi w domu używany max 4 godziny dziennie jest nie do końca wykorzystywany. Zaproponował mi rozwiązanie, że zamienię iMaca na MacBooka z którym będę chodził do pracy i po pracy również go użytkował, dodatkowo dołoży mi do niego tyle pieniędzy ile by musiał wydać na zwykłego laptopa do firmy.

Całe życie byłem wielkim przeciwnikiem laptopów, jakoś miałem wrażenie, że psują się po 2 latach. Zawsze kochałem komputery stacjonarne. Rozumiem też że MacBook nie jest zwykłym laptopem bo jest kombajnem wśród laptopów ale jednak mam obawy.

Dodatkowo bardzo lubie oglądać wieczorami seriale i filmy. Mam komputer podpięty do telewizora więc stąd moje kolejne pytanie: Czy taki MacBook bezproblemowo uciągnie na telewizorze filmy full HD i mnóstwo seriali czy będzie mógł mulić albo coś się z nim dziać czasem?

Mogę mieć ten model MacBook Macbook Pro 15.4" i7 2.6GHz/16GB/750GB/GeForce GT650 [MD104] Czy jest to w ogóle dobry model?

Bardzo proszę o dobre rady ponieważ już nie wiem co mam zrobić. Może jakieś za i przeciw.

Dzięki, pozdrawiam!
Aron

#2 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 March 2013 - 09:56

Zrobisz co chcesz. Wiem tylko jedno - ten laptop uciągnie Full HD. Mój iMac uciąga (C2D 2.8 i ATI 2600)

#3 hebel

hebel
  • 41 posts

Posted 04 March 2013 - 11:45

Nie pomogłeś ;p Może jakieś "za" i "przeciw"

#4 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 March 2013 - 11:50

iMac też jest pewnego rodzaju laptopem - tylko w innej postaci - prawie wszystkie komponenty są mobilne, no może poza twardym dyskiem. A teraz napisz mi po czym wnosisz, że laptopy mają krótką żywotność Miałem dwie toshiby - jedną kupiłem przed 2007, drugą w 2008, czy 2009 - obie działają do teraz. Podobnie jest z iMakiem, kupiłem w 2009 i działa do teraz.

#5 hebel

hebel
  • 41 posts

Posted 04 March 2013 - 15:26

Zawsze kiedy miałem styczność z laptopami czy to rodziny czy znajomych po 2 latach zaczynały mulić, robiły się powolne i nie funkcjonalne, poza tym wydajność baterii spadała dramatycznie. Zawsze te osoby narzekały jaki to mają wolny komputer. Drogie, dobrych marek laptopy, normalnie użytkowane, mniej niż użytkuje ja, nie zaśmiecane. Ja natomiast mam już swój stacjonarny komputer 7 lat. Wiadomo coś tam było w nim wymieniane ale działa jak burza. Gdybym nie chciał zmienić na Maca to pewnie bym został przy nim. Takie mam właśnie odczucia co do laptopów.

#6 szromss

szromss
  • 70 posts
  • SkądElbląg, PL

Posted 04 March 2013 - 15:33

Ja mam macbooka pro początek 2008 r .. i jak na ten wiek naprawdę chodzi rewelacyjnie..

#7 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 04 March 2013 - 16:02

Zawsze te osoby narzekały jaki to mają wolny komputer.

SSD i format załatwiłby sprawę.

Pozdrawiam

#8 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 04 March 2013 - 17:23

Nie pomogłeś ;p

Może jakieś "za" i "przeciw"

NIe napisałeś do czego wykorzystujesz ten komputer. Robisz coś na nim poza oglądaniem filmów i seriali? Generalnie ten sprzęt jest bardzo wydajny. Jest niewiele czynności dla których można być powiedzieć, że jest niewskazany.

#9 hebel

hebel
  • 41 posts

Posted 04 March 2013 - 19:43

Generalnie w pracy do użytku biurowego, robienie ofert, word, excel, adobe, mail, program fakturujący. W domu tak głównie to filmy, seriale, internet. Bardzo dużo downloadu i przeróbka gier na xbox pod RGH (podczas której obecnym komputer ledwo zipie w trakcie) Rzadko jakaś obróbka zdjęć czy praca w photoshopie. Bardzo się boje przejść na mniejszy ekran.

#10 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 04 March 2013 - 19:54

Pro będzie do tego rewelacyjny. Zakup dodatkowo jakiś monitor. Pozdrawiam

#11 hebel

hebel
  • 41 posts

Posted 04 March 2013 - 23:09

Biore zatem Macbook Pro. Zobaczymy, może się przekonam do laptopów... A ten model MD104? Macie jakieś info na ten temat, jest bezawaryjny? Dzięki za rady! Pozdrawiam

#12 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 05 March 2013 - 06:50

Tyle już byś mógł poszukać. Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users