Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 15' vs MacBook Pro Retina 15' do Final Cut Pro X i Motion 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 02 marca 2013 - 20:54

Witam. Stoje przed waznym zakupem i chcialbym prosic o rade. Jestem obecnie posiadaczem komputera iMac 21,5 i5 2,5GHz 14Gb ram chyba z polowy 2011. Sluzy mi glownie do obrobki wideo z imprez i etiud filmowych kreconych lustrzanka oraz niebarfzo skomplikowanych animacji w Motion 5. Wyszystko byloby super gdyby nie fakt braku mobilnosci. Z tego wzgledu postanowilem sprzedac aktualny komputer na rzecz Macbooka. Jednak nie wiem jaki komputer bedzie idealny. Mam wybor pomiedzy 15 calowym Pro bez retiny z 2012 roku z i7 2,3GHz i dyskiem 500GB HDD a 15 calową retina z i7 2,3GHz i dyskiem 256 SSD. I tutaj pytanie do was, ktory komputer bedzie lepszym wyborem? Pro 15 bez retiny to koszt okolo 6000-6500zl (allegro) retina to juz okolo 7500zl a to jest jakby nie bylo 1500zl wiecej za super ekran i SSD. Czy wersja bez retiny wystarczy i czy przesiadka z iMaca na Macbooka (z 16Gb ramu) da znaczna poprawe wydajnosci?

#2 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 02 marca 2013 - 21:34

Obydwa komputery spełnią swoje zadanie. Ja bym bez zastanowienia kupował model Retina, ekran jest o niebo lepszy, ma możliwość doboru rozdzielczości, lepsze chłodzenie, odchudzona obudowa która jest zdecydowanie ładniejsza a co ważniejsze komputer jest poręczniejszy. Dodatkowo w standardzie jest dysk SSD 256GB który swoje także kosztuje, jest niezbędny do wygodnej pracy. Podsumowując kupuj rMBP najlepiej w wersji 16GB RAM ponieważ RAMu nie da się samodzielnie rozbudować a standardowe 8GB to ciut mało w bardziej zaawansowanych pracach. Zapomniałem dodać także że ekran ma nie tylko fantastyczną rozdzielczość i zredukowane odbijanie światła ale także jest zrobiony w technologi IPS co jest kolejnym plusem.

#3 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 02 marca 2013 - 22:38

Aha, czyli ramu nie mozna rozbudowac wlasnorecznie? To tworzy dodatkowe koszta. Wydaje mi sie ze to genialny wynor ale chyba nie na moja kieszen. Szczegolnie ze iMaca pewnie nie sprzedam za sporo wiecej niz 3500zl.

#4 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 02 marca 2013 - 22:44

Uważam że lepiej dozbierać i kupić Retine z 16GB RAM. Komputer jest naprawdę fenomenalny i starczy spokojnie na kilka lat. Obecnie na warto kupować klasycznego modelu ponieważ wyposażając go w matrycę Hi-Ress / 16GB RAM / 256GB SSD SATA III zapłacimy podobnie do rMBP.

#5 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 03 marca 2013 - 00:30

Jak kto uważa, moim zdaniem chyba lepiej kupić normalną wersję, do tego kupic dysk SSD Samsunga 830, pamięć oraz monitor Della na IPS U2410 albo dołożyć więcej i 27calowy, będzie się miało znacznie lepszy komfort pracy, dwa ekrany w domu, a w podróży jeden. Dwa kolory w retinie nie są naturalne.

#6 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 marca 2013 - 00:35

Kto używa Retiny profesjonalnie kalibruje ją pod swoje preferencje. Retina ma rewelacyjny ekran, osobiście nie widzę dla siebie szans powrotu do klasycznego MacBook'a. Ponadto zaproponowana przez Ciebie konfiguracja wyniesie znacznie drożej. Sam MBP z podwyższoną rozdzielczością matrycy, przyzwoity SSD 256GB i RAM wyniosą podobnie co rMBP.

#7 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 03 marca 2013 - 00:42

A co sadzicie o ofertach osob z USA ktore wysylaja sprzet? Niby same pozytywne komentarze ale wysylka 2 miesiace. Np ta oferta: Apple MacBook Pro 15" i7 /8GB/256GB/RETINA/ (3057552399) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#8 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 03 marca 2013 - 01:39

no właśnie wszystko zależy od upodobań, ja np nie mógł bym pracować na retinię, a co do jakości obrazu to delle 12bitowe przewyższają jakością obrazu retinę, a dwa że tego co czytałem jakiś miesiąć temu to retina nie daje się skalibrować, zresztą i tak kalibracja optymalna jest tylko jeśli komputer (ekran) stoi w tym samym miejscu. Jeśli chodzi o DTP-owca z góry odrzuci retinę. Nie mówię że jest zła, bo tekst czy zdjęcia fajnie wyglądają na retinie, no i wymiary oraz waga, jeśli to ma być komputer mobilny to wiadomo retina jest dużo lepsza.

#9 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 03 marca 2013 - 02:22

A co sadzicie o ofertach osob z USA ktore wysylaja sprzet? Niby same pozytywne komentarze ale wysylka 2 miesiace. Np ta oferta: Apple MacBook Pro 15" i7 /8GB/256GB/RETINA/ (3057552399) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Okazyjnie jest, ale zanim przypłynie ten sprzęt do Polski, to Apple zrobi update maka. I wtedy będziesz czekał na stary już sprzęt.

#10 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 03 marca 2013 - 09:11

A może trochę z innej strony pytanie. Czy widać dużą różnicę między pracą na iMacu mid 2011 a na nowym Macbooku Pro (bez retiny)? I czy można samemu dołożyć pamięci do 16GB ram? Bo koszt retiny 16GB to juz jakieś 9000zł a Pro bez retiny jakieś 6500 plus 400zł 16GB ramu. Wiem że niektórzy montują na słabszych komputerach i dają radę. Ja sam nie narzekam jakoś przesadnie na mojego iMaca ale jak powiedziałem, potrzebuje mobilności której on nie zapewnia. Różnica wagi obu laptopów to nie problem i nie robi na mnie wrażenia także tym się nie martwię.

#11 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 03 marca 2013 - 09:22

A może trochę z innej strony pytanie. Czy widać dużą różnicę między pracą na iMacu mid 2011 a na nowym Macbooku Pro (bez retiny)? I czy można samemu dołożyć pamięci do 16GB ram? Bo koszt retiny 16GB to juz jakieś 9000zł a Pro bez retiny jakieś 6500 plus 400zł 16GB ramu. Wiem że niektórzy montują na słabszych komputerach i dają radę. Ja sam nie narzekam jakoś przesadnie na mojego iMaca ale jak powiedziałem, potrzebuje mobilności której on nie zapewnia. Różnica wagi obu laptopów to nie problem i nie robi na mnie wrażenia także tym się nie martwię.

Retinę z 16 gb można spokojnie kupić dużo taniej niż 9000 zł. Tylko zależy jeszcze jakiej dokładnie specyfikacji szukasz.

#12 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 03 marca 2013 - 09:24

W MBP bez retiny takie rzeczy jak pamięć, hdd możesz samemu wymienić bez utraty gwarancji. Tak jak napisałeś ram to jakies 400zł, SSD Samsung 830 256GB to 650zł. Wydajność karty graficznej bez retiny jest trochę wyższa, gdyż retina nie była w stanie obsłużyć dwóch monitorów zewnętrznych o rodzielczości 2560x1440 i swojego ekranu, a MBP bez problemu.

#13 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 marca 2013 - 10:40

Wydajność karty graficznej bez retiny jest trochę wyższa, gdyż retina nie była w stanie obsłużyć dwóch monitorów zewnętrznych o rodzielczości 2560x1440 i swojego ekranu, a MBP bez problemu.

Nie wprowadzaj w błąd, lagi w rMBP to wina software nie hardware.

Grafika w rMBP jest mocniejsza, w standardzie jest to 1GB GF650 ponadto jest fabrycznie podkręcona przez Apple.

#14 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 marca 2013 - 13:07

Jak kto uważa, moim zdaniem chyba lepiej kupić normalną wersję, do tego kupic dysk SSD Samsunga 830, pamięć oraz monitor Della na IPS U2410 albo dołożyć więcej i 27calowy, będzie się miało znacznie lepszy komfort pracy, dwa ekrany w domu, a w podróży jeden. Dwa kolory w retinie nie są naturalne.

To rozwiązanie ma jeszcze jedna zaletę. Zamiast DVD można włożyć drugi, duży dysk i wtedy nie musimy wraz z MBPr nosić dodatkowego bagażu. Retina nie posiada już FW, co znów wiąże się ze stosowaniem dodatkowych przejściówek.
Mając do wyboru retine i zwykłego MBP z matrycą HR, SSD wybrałbym właśnie jego, bo daje o wiele więcej możliwości podmiany SSD, HDD, pamięci i niw wymaga przejściówek, co w sumie w dalszym użytkowaniu zapewni też niższe koszty.
Jak wiadomo przy takiej pracy niezbędny jest zewnętrzny monitor i właściwie teretycznie lepsza Retina traci sens.

#15 Rowny14

Rowny14
  • 57 postów

Napisano 03 marca 2013 - 15:27

Dokładnie, bo montując w domu używałbym monitora zewnętrznego dla komfortu pracy a poza domem nie jest dla mnie AŻ tak ważna rozdzielczość biorąc pod uwagę różnicę w cenie. Czyli najmniej kosztownym rozwiązaniem będzie zwykły MBP? plus ram i SSD 256GB

- - - Połączono posty - - -

A jeszcze jedno pytanie, czy praca w materiałem w Full HD nie jest irytująca na komputerach o mniejszej rozdzielczości?

#16 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 03 marca 2013 - 22:17

Jeśli chodzi Ci tylko o rozdzielczość to nie jest irtytująca, bo i tak nie masz pełnego full screena na monitorze, tylko film zajmuje ci połowę powierzchni z tego co pamiętam na Final Cut X

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych