Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tłumaczenie na język chiński przy pomocy google translatora

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 jacflay

jacflay
  • 129 posts

Posted 01 March 2013 - 21:34

Czy ktoś z Was tłumaczy aplikację na język chiński przy pomocy google translatora? Jakie są w praktyce tego efekty, czy mimo pewnie mocno kulawego tłumaczenia są pobrania aplikacji?

#2 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 01 March 2013 - 22:55

Lepiej zapłać tłumaczowi, to wcale nie jest takie drogie (np. ja za tłumaczenie aplikacji na japoński zapłaciłem równowartość 200 zł). Google translate tworzy bardzo dziwne konstrukcje, i ja nie odważyłbym się tego puścić w świat. Sam widziałem jednogwiazdkowe oceny z tego powodu.

#3 jacflay

jacflay
  • 129 posts

Posted 02 March 2013 - 09:07

Masz rację, to by było przegięcie.

#4 jacflay

jacflay
  • 129 posts

Posted 02 March 2013 - 17:12

A jeszcze mam pytanie, czy można wydać osobną aplikację w języku chińskim i osobną aplikację (tą samą) w języku angielskim?

#5 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 02 March 2013 - 19:00

Tą samą nie, taką samą tak - muszą się różnić Bundle ID. Ale zamiast kombinować lepiej skorzystać z lokalizacji i zrobić aplikację wielojęzyczną.

#6 uho

uho
  • 207 posts
  • SkądŁuków, PL

Posted 02 March 2013 - 21:00

Z wlasnego doswiadczenia polecam, jeśli masz interfejs w xib to mimo to lepiej nslocalizedstring podpiąć pod każdy obiekt z tekstem. Łatwiej wtedy przygotować tekst do tłumaczenia.

#7 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 05 March 2013 - 10:32

Z wlasnego doswiadczenia polecam, jeśli masz interfejs w xib to mimo to lepiej nslocalizedstring

To zależy... Jeśli wymagane tłumaczenie pokrywa się z pakietem języków proponowanych przez Apple w Itunes Connect to owszem, natomiast jeżeli chcesz tłumaczyć na język mongolski czy czukocki to lepiej jest zrobić osobną wersję z innym bundle id.

#8 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 05 March 2013 - 11:22

Dobra, dobra :) ile osób używa czukockiego :) A co do NSLocalizedString - faktycznie jest to najłatwiejsza metoda do użycia (używam jej w Project Planner), ale powoduje też problemy z interface, gdy dany string znacznie różni się długością w różnych językach (moim ulubionym jest niemiecki :(). Obecnie używam ibtool do wyciągania stringów z xib'ów i wczytywania ich z powrotem po przetłumaczeniu.

#9 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 05 March 2013 - 15:31

(moim ulubionym jest niemiecki :().

Sorry, nie mogłem się oprzeć :) Waldemar Malicki - Jezyk niemiecki jest prosty - YouTube

Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentäter

#10 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 05 March 2013 - 15:42

To się pisze razem ;)

#11 jacflay

jacflay
  • 129 posts

Posted 08 March 2013 - 14:13

Promujecie w jakiś sposób swoje "chińskie aplikacje". Czy to raczej kwestia zauważenia aplikacji, słów kluczowych?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users