Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMessage - Orange pobiera opłatę jak za regularny sms

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 malyel

malyel
  • 35 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 14:02

Używałem iPhone 3GS w abonamencie Orange, ale skończyła mi się umowa i podpisałem nową z iPhone 4S. Pierwsze dwie faktury nowej taryfy przyszły trochę przekroczone. Pobrałem szczegółową fakturę i okazało się, że za wiadomości np. z moją żoną czy innymi znajomymi z iPhone'ami pobierana jest opłata jak za regularny sms. W telefonie wiadomości te są niebieskie, status dostarczenia czy odczytania pokazuje się. Gdy wyłączam 3G telefon odmawia wysłania iMessage. Wszystko na pierwszy rzut oka się zgadza. Zgłosiłem sprawę do Orange. Po rzekomej ekspertyzie operator nie widzi problemu i błędu. Dzwoniłem do supportu Apple, ale odmówiono mi pomocy, bo telefon nie był zakupiony bezpośrednio w Apple. Co mogę zrobić? Gdzie może leżeć błąd?

#2 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 16:52

Sprawdź w ustawieniach wiadomości opcje 'wyślij jako SMS'. Pewnie jest włączona. Pamiętaj, że wiadomość pójdzie jako iMessages TYLKO wtedy, kiedy obie strony mają dostęp do internetu. Jeśli osoba do której wysyłasz ma wyłączony transfer danych wiadomość pójdzie jako zwykły SMS ( jeśli opcja wysyłania jako SMS jest włączona ). Wyłącz 'wyślij jako SMS' i masz problem z głowy - wiadomość nie dojdzie wcale :-) Było na forum pierdyliard razy....

#3 malyel

malyel
  • 35 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 21:18

Gdyby to było takie proste, na pewno nie zakładałbym "pierdyliardowego" tematu... Niestety wg Twojego sposobu wcale nie jest po problemie.

#4 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 22:02

Gdyby to było takie proste, na pewno nie zakładałbym "pierdyliardowego" tematu...

Niestety wg Twojego sposobu wcale nie jest po problemie.

@dyndas Koledze chyba chodziło o to (i umieścił to w pierwszym poście), że wiadomości są niebieskie a więc nie wysłały się jako SMS, więc jest to dość dziwna sytuacja. Skoro wyłączasz 3G to oznacza, że masz włączone EDGE więc wiadomości tak czy owak powinny się wysyłać przez imessage. A sprawdziłeś czy korzystając z wifi też pobiera opłaty?

#5 malyel

malyel
  • 35 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 22:42

Przepraszam, jeden mój bład w pierwszym poście - "Gdy wyłączam DANE SIECI KOM. telefon odmawia wysłania iMessage."... Co do Wi-Fi, to nie nie sprawdzałem, ale inne ciekawe spostrzeżenie - opłata pobierana jest tylko dla iMessage wysłanych na iPhone'y, a na np. iPad'y już nie.

#6 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 22:59

Co do Wi-Fi, to nie nie sprawdzałem, ale inne ciekawe spostrzeżenie - opłata pobierana jest tylko dla iMessage wysłanych na iPhone'y, a na np. iPad'y już nie.

Masz wyłączone 'wyślij jako SMS' i masz w bilingu opłate za SMS? To się nie powinno zdarzyć.
To, że nie widzisz SMS'a do iPada nie jest niczym dziwnym. SMS'a na iPada wysłać się po prostu nie da.

#7 malyel

malyel
  • 35 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 23:24

Masz wyłączone 'wyślij jako SMS' i masz w bilingu opłate za SMS? To się nie powinno zdarzyć.

A jednak...

To, że nie widzisz SMS'a do iPada nie jest niczym dziwnym. SMS'a na iPada wysłać się po prostu nie da.

Wszystki to wiem, a jednak obie wiadomością są wiadomościami iMessage.

PS.
Widzę drogi dyndas'ie, że chciałbyś mnie ośmieszyć - zabłysnąć... Niestety nawet jeszcze nie zaiskrzyłeś.

#8 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 23:27

Widzę drogi dyndas'ie, że chciałbyś mnie ośmieszyć - zabłysnąć... Niestety nawet jeszcze nie zaiskrzyłeś.

Zamierzałem pomóc. I już mi przeszło...

#9 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 27 lutego 2013 - 00:03

Mi orange nigdy za imessage nic nie naliczyl. Fakt faktem nie uzywam ich jakos duzo, wiec przy pakiecie 2000 sms miesiecznie moglem nie zauwazyc, ale na 99% nic nie naliczyl. Jedynym warunkiem jest wlaczone 3G badz wifi na obu urzadzeniach z ios. Jezeli nalicza u Ciebie, sprobuj pisac zamiast na nr telefonu, to na adres mailowy podpiety pod imessage. Wiadomosc i tak dojdzie, a moze wtedy orange nie pobierze od Ciebie za to oplaty. ale to dziwne, ze u Ciebie orange traktuje to jak SMS... imessage dziala raczej jak FB messenger niz jak SMS. A sprobuj tak wlaczyc samolotowy i wlaczyc WIFI i wyslac wiadomosc. Moze wtedy orange nie wezmie kasy... ??! Dziwna i glupia sprawa. Ja bym podzwonil wiecej do orange i ponaciskal, aby wyjasnili sprawe. Edit: Warunkiem jest nie wlaczone 3G lecz dane trans. kom.

#10 marekgro

marekgro
  • 102 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 lutego 2013 - 07:00

Cześć, pracuję w Orange i mogę pomóc. To dość niezwykły przypadek, bo iMessage i smsy są widziane z perspektywy sieci jako coś zupełnie różnego. Pakiety iMessage poruszają się po apn i są adresowane na serwery Apple, smsy lecą po zupełnie innej ścieżce. Może Orange obciąża Cię za te wysłane kB? Albo Twój iPhone wysyła jednocześnie iMessage i SMS? Najpierw jednak spytam, czy zrobiłeś restore?

#11 epi

epi
  • 184 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 lutego 2013 - 09:10

Składaj reklamacje, w orange!! W ubiegłym roku mieli z tym problemy, eskaluj sprawę i nagłośnij jak się da. Znajomego w ubiegłym roku chcieli zczesać na 400pln !!!! Możesz napisać do UKE pomogą w tym problemie. Banda krętaczy i kłamczuszków.

#12 marekgro

marekgro
  • 102 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 lutego 2013 - 16:05

Składaj reklamacje, w orange!! W ubiegłym roku mieli z tym problemy, eskaluj sprawę i nagłośnij jak się da.
Znajomego w ubiegłym roku chcieli zczesać na 400pln !!!!
Możesz napisać do UKE pomogą w tym problemie.

Banda krętaczy i kłamczuszków.

Blog de Bart

#13 Marcin76r

Marcin76r
  • 96 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2013 - 17:06

Malyel, ja proponuję Ci przetestować aplikację WhatsApp. Wysyła wiadomości tekstowe, zdjęcia, filmy, notatki głosowe i działa poprzez Push. Wg mnie to najlepsza aplikcja, która zastępuje tradycyjne wiadomości. A dodatkowo nigdy nie wystąpi problem naliczania standardowych smysów, bo działa tylko przez internet, w domu można korzystać z wifi. Działa nie tylko na iPhonie (wiadomości na iPada też wyślesz), są wersje nie tylko na iOS, jest na Androida, WP, Blackberry, Symbiana i inne więc nie ma problemu, że wszyscy znajomi muszą mieć iPhone.

#14 unique-

unique-
  • 74 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 28 lutego 2013 - 17:13

Kolego, nie po to ma iPhone i funkcje iMessage aby bawić się w jakieś alternatywy. Ma to musi działać i ewidentnie widać błąd po stronie Orange...

#15 Marcin76r

Marcin76r
  • 96 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2013 - 18:06

Kolego, nie po to ma iPhone i funkcje iMessage aby bawić się w jakieś alternatywy. Ma to musi działać i ewidentnie widać błąd po stronie Orange...

Unique-,
Ale ja go wcale nie zmuszam, tylko proponuję, żeby przetestował. Alternatywy są po to, aby ich używać, a nie po to, żeby sobie tylko zawalały miejsce w Appstore.
Ja między innymi przez tego typu numery już dawno zrezygnowałem z Orange.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych