Mac Mini rozdzielczość 2560x1440 60 Hz
Rozpoczęty przez
ptyskju
, 24 lut 2013 22:40
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 lutego 2013 - 22:40
Witajcie!
Mam od niedawna nowego Maca Mini w wersji z i7. Zakupiłem do niego również monitor Dell U2711 ze względu na podobne parametry jakie posiada monitor Apple. Po dostawie wszystko pięknie zadziałało, poza drobnym szczegółem - nie mam pełnej rozdzielczości. Doczytałem, że HDMI (zależnie od rodzaju) jest w stanie uciągnąć do 1080p. Ponieważ w zestawie była przejściówka z HDMI do DVI to sądziłem, że wszystko będzie ok (sądząc, że będzie wykorzystane HDMI 1.4, które podobno działa na takich wysokich rozdzielczościach). Podłączyłem wszystko na nowo no i też nie działa. Za pomocą SwichResX udało mi się zmusić Maca do działania w pożądanej przeze mnie rozdzielczości, ale przy 33 Hz, co raczej nie jest zadowalającym wynikiem, monitor może uciągnąć to, co podałem w temacie. Załatwiłem sobie w takim razie kabelek miniDP - DVI, ale po wyłączeniu SRX nadal maksymalnie mam 1080p bez możliwości włączenia wyższej wartości. Zrobiłem restart pram ale to też nic nie pomogło. Wiecie może jak pomóc? Poszukiwania na googlach czy i tu na forum nie przyniosły rezultatów :/
Ps. Witam współforumowiczów

Napisano 24 lutego 2013 - 23:54
Po pierwsze ten kabel to mdp-hdmi, po 2 na DVI też pójdzie taka rozdzielczość jaką bym chciał, nawet w instrukcji jest tak napisane.
Napisano 25 lutego 2013 - 09:24
A sorry, faktycznie link zły zamieściłem, jednak opis kabla dobry
Nie, nie pójdzie, chyba że użyłbyś specjalnej przejściówki, takiej jak w załączniku[ATTACH=CONFIG]13932[/ATTACH]. Sam mam taki monitor, i stwierdzam że najszybszym jednak sposobem uzyskania natywnej rozdziałki jest kabel mdp->dp.

Napisano 26 lutego 2013 - 19:27
Hmm, no nic, dzięki wielkie za odpowiedź!
Na razie muszę się pomęczyć z taką rozdzielczością jaką mam. USB owszem, mam podłączone ale bezpośrednio do monitora. A kabel miałem bez USB, po prostu mDP-DVI male.

Napisano 27 lutego 2013 - 20:27
Wczoraj do nowego maka mini i7 podłączyłem neca spectraview reference 27" kablem thunderbolt/displayport. Rodziałka w pełni możliwości monitora wszystko cacy. Jeśli nie musisz to nie używaj żadnych przejściówek.
Napisano 28 lutego 2013 - 09:21
Czy mógłbyś napisać jaki dokładnie to jest kabel (producent itp.)? Nie masz problemów z załączaniem monitora po wybudzeniu czy włączeniu kompa? Mam podobny monitor połączony przez przejściówkę Apple i dzieją się z nim cuda.
Napisano 28 lutego 2013 - 18:10
To zwykły kabel z pudła z monitorem NEC (mini display port > display port) wetknęty do złącza thunderbolt i gotowe. Żadnych przejściówek! Problemów z wyświetaniem, wybudzaniem brak.
Napisano 28 lutego 2013 - 18:16
do @ptyskju i @Hypvent nt. kabelka
przeczytajcie sobie mój post na minimalmac.pl | Forum | Monitor 27" co wybrać?
przeczytajcie sobie mój post na minimalmac.pl | Forum | Monitor 27" co wybrać?
Napisano 26 września 2013 - 11:05
Witam!
Czy ktoś podłączał zwykłego laptopa PC do iMac27" (jako monitor) w rozdzielczości 2560x1440? Jeśli tak to w jaki sposób?
Czy przejściówka opisana przez dominikg jest dobra do tego ?
Pozdrawiam!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych