Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air i tragiczna żywotność baterii

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 February 2013 - 16:25

Witajcie!

Od początku grudnia jestem posiadaczem MacBooka Air z 2012 roku. Sprzęt kupiony został w USA, nowy.

Od samego początku starałem się monitorować stan mojej baterii. I tak jak na początku jej żywotność była świetna (98-100%), tak po kilkunastu dniach zaczęła bardzo szybko spadać i aktualnie wynosi ponad 93% (!). Starałem się stosować do wszystkich rad i tak np. nie rozładowywać jej nigdy do końca, nie trzymać zbyt długo na zasilaniu z gniazdka itd. Gdy nic się nie poprawiało, stwierdziłem, że będę po prostu "korzystał" i oczywiście poprawa również nie nastąpiła.

Tak wygląda stan baterii wg programy BatteryHealth (coconut pokazuje to samo):

Dołączona grafika

Nie wiem, jak to się ma w rzeczywistości, bo nawet jeśli chodzi o stan naładowania, to system mówi 100%, batteryhealth 95% :/. I jeszcze ten wiek baterii.

Jakieś rady? Coś z nią nie tak, ja ją źle użytkuję, czy o co może chodzić? Chyba nie powinno to dziać się w takim tempie.
Z góry dzięki za pomoc.

#2 Lupo-baterie

Lupo-baterie
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 February 2013 - 13:57

Zamieść raz jeszcze kolego ten screen.

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 February 2013 - 14:36

Na czym polega drastyczny spadek żywotności? Mniej pracuje na tej baterii, czy po prostu program pokazuje mniejszy "health".

#4 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 February 2013 - 17:35

Zamieść raz jeszcze kolego ten screen.

Droplr • Screenshot 2013-02-24 at 16.19.19.png

Na czym polega drastyczny spadek żywotności? Mniej pracuje na tej baterii, czy po prostu program pokazuje mniejszy "health".

Ciężko jest stwierdzić rzeczywiste działanie baterii, bo przecież to, ile pracuje, zależy od wielu czynników. Chodzi o mniejszy "health", który cały czas postępuje - to martwi, zwłaszcza, że w temacie o bateriach Maków, ludzie mają naprawdę świetne wyniki po o wiele dłuższym czasie.

#5 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 25 February 2013 - 18:10

Droplr • Screenshot 2013-02-24 at 16.19.19.png

Ciężko jest stwierdzić rzeczywiste działanie baterii, bo przecież to, ile pracuje, zależy od wielu czynników. Chodzi o mniejszy "health", który cały czas postępuje - to martwi, zwłaszcza, że w temacie o bateriach Maków, ludzie mają naprawdę świetne wyniki po o wiele dłuższym czasie.

Ciężko powiedzieć dlaczego, najczęściej jest to wynik padania jednej z cel akumulatora, w sumie lepiej zeby padło do końca wtedy prawdopodobne gwarancja to obejmie bo nie wiem czy w takim stanie jak masz to się kwalifikuje, najlepiej skontaktuj się z serwisem i zapytajmsię o ten problem.

#6 Lupo-baterie

Lupo-baterie
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 26 February 2013 - 08:41

Z doświadczenia powiem, że takie zużycie baterii w Macach jest normą. Czasami battery health spadnie zaraz po zakupie baterii do 90%, ale to 90% utrzymuje się przez najbliższe 1,5 roku. Moja rada - obserwuj baterię i kontroluj stopień jej zużycia. Jeżeli BatteryHealth nadal będzie drastycznie spadać, to będziesz miał podstawę do reklamacji. Na razie nie widzę w tej baterii nic nadzwyczajnego. Zwróć uwagę, że masz 90 cykli i spadek żywotności ogniw o 7% jest następstwem naturalnego zużycia baterii.

#7 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 February 2013 - 09:01

Z doświadczenia powiem, że takie zużycie baterii w Macach jest normą.

Z doświadczenia powiem, że takie zużycie baterii jest normą;)
Pełna zgoda z Lupo, obserwuj, ale bez paniki.

#8 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 26 February 2013 - 09:13

Wykup apple care tak na przyszlosc bo baterie i zasilacze zostaly objete przedluzona gwarancja

#9 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 26 February 2013 - 09:24

Hhehe, mnie troche smieszy ten temat, nie zauwazyles roznic w dzialaniu, a panikujesz bo jakis program ci pokazuje ze zywotnosc bateri spadla o pare %... moja rada jest taka, zeby s wywalil te programy i to olal, co ci da ze to monitorujesz?

#10 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 February 2013 - 09:53

Hhehe, mnie troche smieszy ten temat, nie zauwazyles roznic w dzialaniu, a panikujesz bo jakis program ci pokazuje ze zywotnosc bateri spadla o pare %... moja rada jest taka, zeby s wywalil te programy i to olal, co ci da ze to monitorujesz?

Ekscytację:) To nawyk z windows. Są tacy co nadzorują baterię, procesor, wolny RAM itd. itp.
Są na szczęście tacy, co po prostu używają komputera.

#11 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 posts
  • SkądKalisz

Posted 26 February 2013 - 09:58

a co jeśli mój MBA 2011 po około 50 cyklach działa 2h?

#12 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 February 2013 - 10:23

To ty monitoruj żywotność i w razie czego reklamuj. Kwestia jest tego przy jakiej pracy 2h.

#13 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 posts

Posted 26 February 2013 - 10:46

Autor wątku od grudnia zrobił chociaż raz kalibrację baterii? Mój MBP przed kalibracją też miał takie "objawy". Zrób i daj znać czy zadziałało. Pzdr

#14 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 26 February 2013 - 10:50

Mi w moim "bylym" macbooku white spadlo do 95% dopiero po 3 latach. MBP nie sprawdzalem juz dawno, ale nigdy nie widzialem mniej niz 95% (w rok). A w MBPR od 4 miesiecy mam... 105%

#15 adkaaaaa5

adkaaaaa5
  • 44 posts
  • SkądDzierżoniów, Poland

Posted 26 February 2013 - 12:24

ja w moim Macbooku Air mam aktualnie 90 % żywotności przy 97 cyklach ładowania (laptop 4 miesięczny) 10 cykli temu miałam 91-92 % baterii, więc u mnie także spada w szybkim tempie i mnie to trochę martwi. W każdym razie tak jak pisali wcześniej to tylko spadające liczby w programie coconutBattery- w rzeczywistości nie widzę, aby bateria trzymała krócej.

#16 lazk

lazk
  • 12 posts
  • SkądWaw/Oslo

Posted 26 February 2013 - 12:58

. A u mnie wygląda to tak: zakup MBA listopad 2011 - do dnia dzisiejszego 226 cykli ładowania, wedle programu BatteryHealth 89,4%. To pokazuje program, natomiast ja osobiście nie zauważyłem różnicy w długości pracy na baterii - mniej więcej działa tak samo...

#17 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 26 February 2013 - 13:13

To nawyk z windows. Są tacy co nadzorują baterię, procesor, wolny RAM itd. itp.

Holy Moly!

I trzeba dodac, ze wuzywja komputera do BukFejsa i wrzucania swiit fotencji ze swoim sprzetem, ze ma takie notowania w stanie spoczynku...

#18 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 posts
  • SkądKalisz

Posted 26 February 2013 - 16:29

To ty monitoruj żywotność i w razie czego reklamuj. Kwestia jest tego przy jakiej pracy 2h.

Zwykle używanie Outlooka i Safari

#19 Lupo-baterie

Lupo-baterie
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 February 2013 - 07:26

Normalne używanie Maca i praca na baterii tylko przez 2h nie jest normalne. Zamieść kolego screen z parametrami baterii oraz przede wszystkim sprawdź wiek samej baterii. Możliwe, że bateria jest już leciwa i ogniwa mają zbyt dużą rezystencję wewnętrzną.

#20 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 07 December 2013 - 12:31

Hej wam znowu :D. Przykra sprawa. Wczoraj skończyła mi się gwarancja mojego MBA i z tej okazji dzwoniłem do ASO mówiąc o mojej baterii (wczoraj jej żywotność to było ~80%), Pani powiedziała, że mogę spróbować oddać komputer do serwisu, zaznaczając, że zużycie baterii jest naturalne. Jednak nie zgłosiłem Maka do naprawy, bo nie byłem pewien, czy jest ona uszkodzona, a nie chciałem ponosić kosztów diagnozy. Dzisiaj MacBook powitał mnie komunikatem "Wymaga naprawy" przy 305 cyklach, normalnym użytkowaniu komputera i baterii. To jakiś ponury żart :P. Mogę jeszcze jakoś powołać się na te gwarancje/telefony/niezgodność towaru z umową? Z tego, co się orientuję, baterie w MBA zaprojektowane są na 1000 cykli, nie 300 :/. Jeśli nie, to jaki jest koszt wymiany baterii? Dzięki, pozdrawiam!

#21 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 07 December 2013 - 13:17

Jak chcesz się powoływać nie niezgodność towaru z umową, skoro kupiłeś go w USA?:shock:

#22 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 07 December 2013 - 19:46

Tylko pytam ;). Tak myślałem, że ta opcja odpadnie.

Nie wiem, na ile HelpMac.pl może być wiarygodnym źródłem, ale wg nich:

Niestety to częsty przypadek MBA, dzieje się tak u wszystkich użytkowników korzystających z tego modelu. Apple wymienia baterie jeżeli jej żywotność spadnie poniżej 80% a nie osiągnie ona 1000 cykli. Więc jeżeli nawet Twój Air nie będzie na gwarancji, a żywotność spadnie poniżej określonego poziomy jaki ustala Apple to i tak przysługuje Ci naprawa w postaci wymiany baterii.

Jest w tym coś z prawdy?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users