Nosze sie z zamiarem wyposazenia sie w klawiature MIDI i chcialbym poprosic Was o rade. Sprzetowi stawiam kilka konkretnych wymagan:
1. Klawiatura conajmniej 4 oktawy,
2. Reagowanie na sile nacisku,
3. Zintegrowany interfejs MIDI.
Co do softu to mam jedno wymaganie. Otoz chodzi mi o cos takiego, zeby np. jednej oktawie przypisac konkretny instrument, tak zebym grajac live nie musial sie motac ze zmiana ustawien na komputerze. Jesli chodzi o "studio" to z tym oczywiscie nie ma problemu (nagrywam sobie sekwencje i robie z nia co chce). Wszystko rozbija sie o wystep na zywo.
Co polecacie?

Jaka klawiatura MIDI i software?
Rozpoczęty przez
BilboBaggins
, 24 wrz 2007 09:10
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 września 2007 - 09:10
Napisano 03 października 2007 - 19:40
Jesli chodzi o klawiatury to zdarzylem ich troche przetestowac i moim skromnym zdaniem najlepsza propozycja na dzien dzisiejszy jest Novation x-station 49.
Posiada wszystko to o czym pisales a ponadto wysokiej jakosci 24-bitowa karte muzyczna na pokladzie,wbudowany syntezator + 2*phantom48V,procesor DSP.
Co b.wazne posiada rowniez w zestawie zbundlowane oprogramowanie Ableton Live LE oraz BFD LE.
Ma takze funkcje automap-automatycznie wykrywa parametry uaktywnionego pluginu lub instrumentu wirtualnego i mozesz nimi sterowac za pomoca wszystkich dostepnych na klawiaturze suwakow,potencjometrow i touchpada.(tego nie ma zadna inna klawiatura).
Majac laptopa i taki interfejs mamy przenosne studio wysokiej jakosci za niewielka kase.
Jak chcesz sie dowiedziec czegos wiecej podaje link gdzie sa wyszczegolnione parametry tego cudenka:
[url]http://www.muzyczny.pl/katalog/index.php?id_dzialu=48&id_fragment=6061&zlitera=N&od=0[/url]
Posiada wszystko to o czym pisales a ponadto wysokiej jakosci 24-bitowa karte muzyczna na pokladzie,wbudowany syntezator + 2*phantom48V,procesor DSP.
Co b.wazne posiada rowniez w zestawie zbundlowane oprogramowanie Ableton Live LE oraz BFD LE.
Ma takze funkcje automap-automatycznie wykrywa parametry uaktywnionego pluginu lub instrumentu wirtualnego i mozesz nimi sterowac za pomoca wszystkich dostepnych na klawiaturze suwakow,potencjometrow i touchpada.(tego nie ma zadna inna klawiatura).
Majac laptopa i taki interfejs mamy przenosne studio wysokiej jakosci za niewielka kase.
Jak chcesz sie dowiedziec czegos wiecej podaje link gdzie sa wyszczegolnione parametry tego cudenka:
[url]http://www.muzyczny.pl/katalog/index.php?id_dzialu=48&id_fragment=6061&zlitera=N&od=0[/url]
Napisano 03 października 2007 - 20:03
Nie mialem kontaktu z klawa opisana przez Soundfreaka, ale pare dni temu goraco mi ja zachwalal koles ze sklepu muzycznego, znajomy sprzedawca ale i muzyk. Porownal ja z M-Audio Axiom49 i mowil, ze M-Audio cienko wypada. Poza wypasami, klawa Novation podobno (wciaz sie opieram na zachwytach znajomego sprzedawcy) swietnie "pracuje", komfort grania wysoki.
Sam mam syntezator firmy Novation i moge powiedziec, ze jakosc wykonania (i dzwieku) sprzetu jest na najwyzszym poziomie w tej klasie. Mam obok MicroKorga, ktory w tej kategorii w ogole do piet nie dorasta Novation. I pewnie profanacja, ale uzywam MicroKorga jako sterownika midi do syntha Novation

Napisano 25 listopada 2008 - 22:14
A ja słyszałem same negatywy o M-Audio. Zresztą to chyba inna półka cenowa?
Sam chce kupić Novation SL 49 Compact.
Napisano 26 listopada 2008 - 00:16
O kazdej firmie uslyszysz i pozytywy i negatywy. Ja sam nie reklamuje jakos specjalnie do MAudio - ale od kilku lat uzywam malego dwuoktawowego MAudio i nigdy nic sie z nim nie stalo, a traktuje go skandalicznie
Novation napewno da Ci potencjal na potem, bo to wypasiona klawa jest i tyle, ze dlugo juz nie bedziesz nic dokupowal. Np ja teraz dokupuje E-Mu ale tylko dlatego ze potrzebuje tania klawiaturke z 16 gałkami (ani jednej mniej!
) do kontroli oscylatorow i sampli.

Napisano 26 listopada 2008 - 09:21
Co do softu to mam jedno wymaganie. Otoz chodzi mi o cos takiego, zeby np. jednej oktawie przypisac konkretny instrument, tak zebym grajac live nie musial sie motac ze zmiana ustawien na komputerze.
Co polecacie?
To akurat wymaganie spełnia chyba każdy program powyżej Garage Band (chociaż może GB też - nie wiem). Moim zdanie w wygodniej jest ustawić sobie strefy w programie, niż w sofcie klawiatury albo w samej klawiaturze - możesz sobie wtedy zapisać ustawienia do każdego utworu osobno i otwierać tylko sesje, albo nawet tak pokombinowac, żeby wszystko było w jednej sesji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych