Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook z USA - klawiatura

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jet

Jet
  • 39 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 01:23

Witam, Widziałem już podobne wątki, jednak nie znalazłem w nich jednoznacznej odpowiedzi jak wygląda sprawa z klawiaturą Macbooków sprowadzonych z USA. Poniżej załączam zdjęcie klawiatury Polskiej i Amerykańskiej, zaznaczyłem kolorem czerwonym różnice jakie zauważyłem. Może ktoś z Was opisać jak to dokładnie funkcjonuje? [ATTACH=CONFIG]13841[/ATTACH] Proszę niech ktoś obeznany z tematem napisze, czy warto kupić trochę teniej MacBooka z USA, czy lepiej zapłacić więcej za polską wersję. Z góry dziękuję za odpowiedź.

#2 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 01:27

Witam,
Widziałem już podobne wątki, jednak nie znalazłem w nich jednoznacznej odpowiedzi jak wygląda sprawa z klawiaturą Macbooków sprowadzonych z USA.
Poniżej załączam zdjęcie klawiatury Polskiej i Amerykańskiej, zaznaczyłem kolorem czerwonym różnice jakie zauważyłem. Może ktoś z Was opisać jak to dokładnie funkcjonuje?
[ATTACH=CONFIG]13841[/ATTACH]

Proszę niech ktoś obeznany z tematem napisze, czy warto kupić trochę teniej MacBooka z USA, czy lepiej zapłacić więcej za polską wersję.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pewnie temat wyląduje w koszu... .

Prawdopodobnie wersja US jest lepsza dla większości forumowiczów.
Wg mnie US jest wygodniejsza.

#3 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lutego 2013 - 01:33

Prawdopodobnie wersja US jest lepsza dla większości forumowiczów.
Wg mnie US jest wygodniejsza.

Dla mnie też.

#4 Jet

Jet
  • 39 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 01:49

Ok - dziękuję za waszą opinie - chodzi mi jednak o kwestie techniczną. Czy pracując na polskich ustawieniach klawiatury, gdy np. wcisnę ` albo ~, to pojawi się § albo ± ? Czy wszystko będzie normalnie tak jak na klawiaturze?

#5 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 03:40

Witam,
Widziałem już podobne wątki, jednak nie znalazłem w nich jednoznacznej odpowiedzi jak wygląda sprawa z klawiaturą Macbooków sprowadzonych z USA.
Poniżej załączam zdjęcie klawiatury Polskiej i Amerykańskiej, zaznaczyłem kolorem czerwonym różnice jakie zauważyłem. Może ktoś z Was opisać jak to dokładnie funkcjonuje?
[ATTACH=CONFIG]13841[/ATTACH]

Proszę niech ktoś obeznany z tematem napisze, czy warto kupić trochę teniej MacBooka z USA, czy lepiej zapłacić więcej za polską wersję.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Amerykańska jest znacznie wygodniejsza (enter i długi shift) Jeśli chodzi o działanie, z tego co się orientuję - działa tak jak jest na danym klawiszu/przycisku.

#6 guru22

guru22
  • 205 postów
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 20 lutego 2013 - 05:50

Mój stary mac miał brytyjską (było ok) a mój nowy ma amerykańską i nie miałem żadnego rodzaju problemów ... (schody się zaczynają w momencie posiadania niemieckiego qwertz albo francuskiego azerty)

#7 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 20 lutego 2013 - 07:45

Nigdy tego chyba nie zrozumiem. ENTER zamiast pionowo jest poziomo, a SHIFT jest dłuższy niż w wersji PL. I co w tym jest o niebo wygodniejszego?

#8 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lutego 2013 - 08:39

Nigdy tego chyba nie zrozumiem. ENTER zamiast pionowo jest poziomo, a SHIFT jest dłuższy niż w wersji PL. I co w tym jest o niebo wygodniejszego?

łatwiej jest je dosięgnąć małymi palcami.

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2013 - 08:45

Dla mnie w EU lepiej jest osiągalny skrót CMD+"~", którego używam non-stop. Enter pionowy, po klawiaturze PC jest łatwiejszy do wciśnięcia, na US zazwyczaj zamiast potwierdzić hasło wklepywałem "\". Uważam, ze lepsza jest EU, ale to kwestia gustu.

#10 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Twój argument mnie zabił. Bez problemu "małym palcem" w układzie PL można dosięgnąć zarówno SHIFT jak i ENTER, chyba że jesteś dzieckiem i masz malutkie rączki. Może ktoś inny się wypowie czemu dla niego klawiatura z układem US jest tak mega wygodna? Bo chce w końcu zrozumieć fenomen tego układu US.

#11 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Chyba dorabiasz ideologię, jakoby jakieś klawisze poza F1... były poza zasięgiem palców.

#12 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lutego 2013 - 08:57

Chyba dorabiasz ideologię, jakoby jakieś klawisze poza F1... były poza zasięgiem palców.

Jaką ideologię ??? Wszystkie klawisze są w zasięgu ręki, co nie zmienia faktu, że lepiej MI się piszę na klawiaturze z długim enterem i shiftem.
Jak wam to nie robi różnicy to wasza sprawa - chyba to jest oczywiste.

#13 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 20 lutego 2013 - 09:00

Jaką ideologię ??? Wszystkie klawisze są w zasięgu ręki, co nie zmienia faktu, że lepiej MI się piszę na klawiaturze z długim enterem i shiftem.
Jak wam to nie robi różnicy to wasza sprawa - chyba to jest oczywiste.

Bo nie podałeś argumentu żadnego, a nie sory, podałeś argument: "łatwiej jest je dosięgnąć małymi palcami" czyli żaden argument. Małym palcem to wiesz co można zrobić ;)

#14 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2013 - 09:06

Pionowy enter jest tak samo długi... a dla nieznających cmd+tylda to przełączanie okien jednego programu, bardzo użyteczne.

#15 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lutego 2013 - 09:14

Bo nie podałeś argumentu żadnego, a nie sory, podałeś argument: "łatwiej jest je dosięgnąć małymi palcami" czyli żaden argument. Małym palcem to wiesz co można zrobić ;)

Ok, uzupełnię MÓJ argument w tej sprawie - zdecydowanie mniej boli mnie nadgarstek prawej ręki, kiedy nie muszę wyginać bardziej małego palca aby uderzyć enter.
Teraz ok ;-)

#16 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 20 lutego 2013 - 09:21

Ok, uzupełnię MÓJ argument w tej sprawie - zdecydowanie mniej boli mnie nadgarstek prawej ręki, kiedy nie muszę wyginać bardziej małego palca aby uderzyć enter.
Teraz ok ;-)

Lepiej. Bo nie pierwszy raz czytam na forum jaka to nie jest wspaniała klawiatura z układem US. Na codzień używam klawiatury z układem PL, a od czasu do czasu pisze na klawiaturze z układem US. I szczerze? Nie widzę żadnej różnicy. Piszę mi się tak samo dobrze i wygodnie na obu klawiaturach.

#17 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 09:58

Panowie, myślę że jest to kwestia przyzwyczajenia i gustów. Jeden woli blondynki, inny brunetki ;)

#18 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2013 - 10:38

Panowie, myślę że jest to kwestia przyzwyczajenia i gustów. Jeden woli blondynki, inny brunetki ;)

Brunet, blondynki, ja wszystkie was dziewczynki...
Do każdej się przyzwyczaisz:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych