Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z pocztą Gmail jako konto Exchange-push

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 bodkowski

bodkowski
  • 24 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 12:12

Witam. Od piątku jestem szczęśliwym właścicielem piątki. I od piątku również walczę z konfiguracją poczty w telefonie. Mam pocztę na gmailu. W iphone konfiguruję ją jako konto Exchange, aby dostawać wiadomości w trybie Push. Cały czas korzystałem z takiego rozwiązania w iPhone 4. Śmigało bez zarzutu. Chcąc zrobić to samo w piątce jest już problem. Wszystko ustawiłem dokładnie tak samo jak w 4 i już nie działa. Usunąłem więc konto z telefonu i zakładałem na nowo. Weryfikacja danych, adresu serwera itd, wszystko ok. Jednak gdy wchodzę w aplikację Mail i robię 'odśwież' aby pobrało wiadomości wyskakuje błąd: [ATTACH=CONFIG]13783[/ATTACH]\ Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem? Prosiłbym o pomoc. Chcę też zaznaczyć, że jeśli skonfiguruję pocztę jako "dodaj konto Gmail" wszystko jest okej. Z tym że przy tej opcji niestety nie ma Push, na którym mi zależy.. pozdrawiam

#2 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 17 lutego 2013 - 12:19

u mnie działa bez zastrzeżeń. Zarówno na i4s oraz i5. Mam zdefiniowane w ten sposób: Serwer: m.google.com Domena: pusto

#3 bodkowski

bodkowski
  • 24 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 12:23

Ja dokładnie tak samo m.google.com i domena: pusto. I na 4 której jeszcze nie wyzerowałem śmiga. A na 5 nie :(

#4 czach

czach
  • 169 postów
  • SkądWrocław/Gdańsk

Napisano 17 lutego 2013 - 12:30

ehlo, E-mail: costam[at]gmail.com serwer: m.google.com domena: puste użytkownik: costam[at]gmail.com hasło: ;-) Użyj SSL: on i działa na iP5 :-)

#5 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 12:31

30 stycznia 2013 to koniec usługi Google Sync | AntyWeb

#6 bodkowski

bodkowski
  • 24 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 12:32

rzecz w tym że nie działa.. Dokładnie tak samo to konfiguruję. No nic mi nie pozostaje jak restore. Spróbuję restore i zobaczę czy coś da Dzięki za odpowiedzi! ----- EDIT Restore również nic nie pomogło. Coż. Czekam na cud w takim razie :)

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 13:19

No i nie pomoże ani restore ani zaklinanie rzeczywistości, przecież jak byk wyżej masz informację, że Google wyłączyło tę usługę, więc co się dziwisz, że nie działa. Działa ona TYLKO tym i tylko na tych urządzeniach, na których działała w momencie wyłączenia. Jak chcesz dodać nowe urządzenie to już nie dodasz. Aha usługa nadal będzie dostępna dla kont GoogleApps.

#8 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 17 lutego 2013 - 13:29

nie bardzo rozumiem. Dzisiaj robiłem restore i odtwarzałem i5 jako nowy telefon. Instalowałem wszystko od początku m.in. definiowałem pocztę Gmail jako Exchange i wszystko śmiga bardzo dobrze. Czy to oznacza że moje urządzenie zostało wcześniej "zapamiętane" i teraz mogę na nim definiować Gmaila w ten sposób? A jeżeli kupię nowe urządzenie to nie będę miał już takiej możliwości?

#9 czach

czach
  • 169 postów
  • SkądWrocław/Gdańsk

Napisano 17 lutego 2013 - 13:44

Działa ona TYLKO tym i tylko na tych urządzeniach, na których działała w momencie wyłączenia. Jak chcesz dodać nowe urządzenie to już nie dodasz.

Hm, konfigurowałem tę usługę na nowym iP5 w tym miesiącu i jakoś działa.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 13:54

nie bardzo rozumiem. Dzisiaj robiłem restore i odtwarzałem i5 jako nowy telefon. Instalowałem wszystko od początku m.in. definiowałem pocztę Gmail jako Exchange i wszystko śmiga bardzo dobrze. Czy to oznacza że moje urządzenie zostało wcześniej "zapamiętane" i teraz mogę na nim definiować Gmaila w ten sposób? A jeżeli kupię nowe urządzenie to nie będę miał już takiej możliwości?

Całkiem możliwe, że nie.

- - - Połączono posty - - -

Hm, konfigurowałem tę usługę na nowym iP5 w tym miesiącu i jakoś działa.

To się powinieneś cieszyć, ze jeszcze Ci się udało, chyba, że korzystasz z GoogleApps wtedy to normalne.

#11 czach

czach
  • 169 postów
  • SkądWrocław/Gdańsk

Napisano 17 lutego 2013 - 14:17

Nie, nie korzystam z Google Apps. Zwykłe konto google, skonfigurowane jw. Konfigurowane 6 lutego. ;-) Tak, cieszę się. ;-)

#12 marek911

marek911
  • 46 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 22:22

No i nie pomoże ani restore ani zaklinanie rzeczywistości, przecież jak byk wyżej masz informację, że Google wyłączyło tę usługę, więc co się dziwisz, że nie działa. Działa ona TYLKO tym i tylko na tych urządzeniach, na których działała w momencie wyłączenia. Jak chcesz dodać nowe urządzenie to już nie dodasz.

Aha usługa nadal będzie dostępna dla kont GoogleApps.

Czy konta e-mail w GoogleApps w trybie exchange z funkcją Push na iOS 7.x nadal działają? U mnie po zmianie sprzętu jakoś "chadzać" nie chcą... :/

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 22:47

Czy konta e-mail w GoogleApps w trybie exchange z funkcją Push na iOS 7.x nadal działają? U mnie po zmianie sprzętu jakoś "chadzać" nie chcą... :/

Działają, oczywiście tylko w wersji GoogleApps Biznes i dla organizacji społecznych.

#14 Navaja

Navaja
  • 30 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 08:37

Przepraszam za odgrzewanie kotleta ale czy komuś już się udało obejśc ten problem? Mam ponad 20 podfolderów do skrzynki przychodzącej w Gmail i interesuje mnie automatyczne pobieranie e-maili do nich a po zmianie na 5S z iOS7 muszę to robić ręcznie. Rozumiem, że exchange z push na iOS7 to już przeszłość ale czy jest coś alternatywnego? Czy aplikacja Gmail dla iOS7 obsługuje push? Nie zależy mi na natychmiastowym otrzymywaniu e-maili ale raczej na tym by automatycznie były pobierane do każdego z podfolderów. Z góry dziękuję za pomoc.

#15 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 20:31

Problemem nie jest push, czy Exchange na iOS 7, tylko Gmail. Przeszło rok temu został wyłączony Exchange przez Google. Aplikacja Gmaila by Google jak najbardziej obsługuje push oraz bodajże możliwość wyboru folderów.

#16 Navaja

Navaja
  • 30 postów

Napisano 26 lutego 2014 - 10:13

Pieka.
dziękuję za odpowiedź.
Zainstalowałem aplikację Gmail i rzeczywiście automatycznie ładuje do wszystkich podfolderów

Powinienem się cieszyć ale Gmail jak klient pocztowy dla iOS 7 to taki półśrodek. Co mi przeszkadza:
- ogólny wygląd skrzynki - wygląda to tak, jak skrzynka, na którą bardzo rzadko zaglądam z poziomu strony www
- sposób podawania wyników wyszukiwania, brak możliwości wyszukiwania po temacie w danym podfolderze - podaje wszystko, jak leci
- brak oznaczania wiadomości jako przesłane/odpowiedziane
- jeżeli z telefonu odpowiem lub prześlę dalej wiadomość to nie mam tej informacji w programie Mail na kompie - brak tych strzałek przy danych wiadomościach. Akurat to też było denerwujące przy używaniu programu Mail z kontem skonfigurowanym jako Exchange.
- powiadomienia przychodzą ale tylko dla wiadomości ze skrzynki głównej, mimo, że w ustawieniach jest odznaczone "cała nowa poczta"
- dźwięku powiadomień nie można wyłączyć
- widok skrzynki wysłane to jakaś katastrofa. Potrzebuję widziec w liscie do kogo dany e-mail został wysłany a nie od kogo jest i kto go przesłał. O dziwo w skrzynce Gmaila na stronie www pokazuje normalnie

Podsumowując:
dalej szukam możliwości uzyskania push dla konta Gmaila obsługiwanego wbudowanym programem Mail - dla mnie jest to najlepszy program pocztowy.
W necie polecano aplikację NuevaSync. Kosztuje 30 Waszyngtonów rocznie. Testował może to ktoś?
Pozdrawiam

#17 H778

H778
  • 6 postów

Napisano 26 lutego 2014 - 19:58

Pozwolę sobie napisać tutaj, żeby nie tworzyć nowego tematu. Od dziś mam problem z powiadomieniami push z Gmaila, przychodzą z godzinnym opóźnieniem. Może też ktoś ma podobny problem?

#18 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 26 lutego 2014 - 20:55

Mam podobnie, więc zapewne mają jakiś problem z usługą poczty.

#19 matejusz

matejusz
  • 24 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 12:42

Trochę odgrzeję temat. Czy pojawił się jakiś sposób na pobieranie wiadomości "push" w aplikacji mail dla konta google? Poradziłem sobie z tym problemem trochą okrężną drogą zrobiłem przekierowanie z konta google na pocztę w icloud i pobiera mi wiadomości, ale podczas wysyłania z iphone wychodzą one niestety z adresu na icloud a nie google.

#20 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 13:21

Nie nie pojawił się, bo jak nie działa exchange na GMail to niby jak chcesz to uruchomić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych