Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki dysk twardy jest w moim MacBook Pro 13” ?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 15 February 2013 - 23:26

Witam! Posiadam komputer MacBook Pro (13-inch, Mid 2009) (MB991PL/A) kupiony w polskim iSpocie z dyskiem HDD o pojemności dokładnie 250GB. Chciałbym się dowiedzieć jakiej firmy dysk jest w moim komputerze. Nie mam niestety go w domu, jest w jakimś śmiesznym serwisie w Radomiu i czekam, aż mi go zwrócą. Jest konieczna wymiana dysku, a zależy mi na czasie i na tym, aby wymieniony dysk był identyczny. Chciałbym po prostu dzisiaj go zamówić, a w żadne sposób nie mogę znaleźć jaki dokładnie i jakiej firmy dysk tam siedzi. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny. Z góry zapytam, czy jest możliwość, że dokładnie w tym modelu o który pytam, były montowane dyski różnych firm, o wspomnianej wcześniej pojemności 250GB? Czy jeżeli było to HDD i 250GB to wszędzie były jednakowe? Pozdrawiam

#2 skc

skc
  • 925 posts

Posted 15 February 2013 - 23:52

U mnie, w tym samym modelu był Seagate Momentus 5400 250 GB. Jeśli kupować teraz dysk, to SSD.

#3 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 15 February 2013 - 23:58

U mnie, w tym samym modelu był Seagate Momentus 5400 250 GB. Jeśli kupować teraz dysk, to SSD.

Myslałem,że Toshiba ale to może w modelu 2010.
Pytanie jakimi funduszami dysponuje kolega. 256gb troszkę kosztuje w porównaniu do HDD.

#4 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 16 February 2013 - 00:21

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nadal nie mam pewności jaki dysk siedzi w moim komputerze. Z jednej strony myślałem, żeby kupić taki sam, ale skoro padł ten dysk, to może warto byłoby właśnie kupić inny. Zastanawiam się nad dwoma, mianowicie nad Seagate Momentus XT 500GB , 32MB CACHE, 7200RPM oraz Western Digital Black 750GB, 16MB CACHE, 7200RPM. Jesteście w stanie mi polecić któryś z tych dysków bardziej? PS: Nie planuje inwestować w dysk SSD.

#5 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 16 February 2013 - 00:29

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nadal nie mam pewności jaki dysk siedzi w moim komputerze. Z jednej strony myślałem, żeby kupić taki sam, ale skoro padł ten dysk, to może warto byłoby właśnie kupić inny.

Zastanawiam się nad dwoma, mianowicie nad Seagate Momentus XT 500GB , 32MB CACHE, 7200RPM oraz Western Digital Black 750GB, 16MB CACHE, 7200RPM. Jesteście w stanie mi polecić któryś z tych dysków bardziej?

PS: Nie planuje inwestować w dysk SSD.

Tak z ciekawości,dlaczego nie chcesz ssd?

Ten 1 :) On chyba ma też 4gb ssd w sobie.

#6 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 16 February 2013 - 00:32

Ponieważ mój poprzedni dyski 250GB był już dla mnie trochę za mały i chciałbym coś większego, a większy dysk SSD to 500GB i koszty znacznie powyżej 1000 złotych. Pech chciał, że mój dysk padł i muszę po prostu kupić nowy, nie chcę inwestować w ten komputer, ale jak mam okazję to chciałbym coś trochę większego i szybszego. Co do tego 4GB SSD to prawda, ale to jest taka pamięć, której nie możemy wykorzystać, ona jest automatycznie wykorzystywana z tego co wyczytałem. Rozumiem, że nie mam co się bać, że jest to jakaś hybryda, czyt. nowość i mogą być z nią problemy?

#7 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 16 February 2013 - 01:52

Polecałbym raczej WD. Na codzień zajmuję się odzyskiwaniem danych z dysków i WD mimo wszystko są trochę mniej awaryjne. Seagate w ostatnich latach dramatycznie obniżył jakość swoich produktów.

#8 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 16 February 2013 - 10:18

też polecam WDC.

#9 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 16 February 2013 - 10:36

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nadal nie mam pewności jaki dysk siedzi w moim komputerze.

 | Ten Mac | Wiecej informacji | Raport systemowy... | Serial ATA

#10 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 16 February 2013 - 10:57

Jaki dysk twardy jest w moim MacBook Pro 13” ?

Odpowiadam krótko. Kiepski.

Nie sugeruj się tym, co daje Apple, bo to jakieś odrzuty wycofane z rynku PC, których nikt nie chciał. Są wolne i zawodne.

Popieram wypowiedź poprzednika. WD Black jest najlepszą opcją.

#11 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 16 February 2013 - 13:12

Odpowiadam krótko. Kiepski.

Nie sugeruj się tym, co daje Apple, bo to jakieś odrzuty wycofane z rynku PC, których nikt nie chciał. Są wolne i zawodne.

Popieram wypowiedź poprzednika. WD Black jest najlepszą opcją.

Seria blue też jest wydajna miałem 500GB w mini i sprawdzał się wyśmienicie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users