Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Power Mac G5 warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Szprot

Szprot
  • 5 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 22:08

Witam, jestem nowy na forum. Szukam rady u posiadaczy komputerów od Apple. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą Pc na Maca. Maca będę chciał używac tylko i wyłącznie do pracy z dzwiękiem na programie Reason 6. Na allegro pojawiły się PowerMac G5 czy ktos miał styczność owym sprzętem? Czy procesory z serii PowerPC są wydajne? Czy warto wkładać w to pieniądze czy lepiej dołożyć i kupić iMaca? Dzięki za odp. Pozdrawiam:)

#2 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 22:11

Moge sie mylic, ale prawie na pewno Reason w wersji 6 nie wspiera architektury PowerPC.

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 22:30

Daruj sobie G5. Coraz więcej programów nie działa już na PPC. Ostatnio zainstalowałem Logicka 9 na takim i demo stanęło po 2 s. Podobnie było na starym MBP 2 GHz. Stare to są dobre tylko skrzypce. Znajdź fachowca, który doprowadzi twojego PC do porządku i będzie ci się lepiej pracować, niż na starym maku. Jeśli już koniecznie chcesz maka, to na twoim miejscu zaczął bym od czegoś na i5. Choć obecnie maki nadają sie raczej do internetu, facebooka itp a nie do pracy.

#4 Szprot

Szprot
  • 5 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 23:15

Iro, ostatnie zdanie w Twoim poscie mnie zaintrygowało. Podobno maki to bardzo stabilne i wydajne komputery dlatego więkoszść ludzi kupuje je do pracy. Chyba, że to po prostu "moda". Słyszałem multum pozywtywnych opinii od beatmakerów na temat maków. Ciekawość sprawdzenia wytrowu apple jest u mnie tak duża, że jestem gotów w niego zainwestować. Troszkę boję się wydać 6 tys, bo co będzie jak opowieści na ten temat to mit. To jak to jest naprawde?

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 23:34

Naprawdę nie opłaca się kupować G5. Ja obrabiam dźwięk na komputerach Mac od 1995 i żaden model nie zawiódł mnie. Jednak ostatnio użytkownicy zaczęli narzekać na jakość Mac, poza tym Apple zdaje sie cofać z rynku pro.

#6 Szprot

Szprot
  • 5 postów

Napisano 14 lutego 2013 - 23:45

Ok, w G5 nie warto ale w nowsze wersje jak najbardziej? Np w nowego iMac'a z procesorem i5 2,7 GHz z 8 GB ramu. Zależy mi na stabilności i wydajnosci systemu. Sądzisz, że spełni moje oczekiwania? Czy lepiej zainwestować w używanego Mac Pro na procesorach Intel Xeon?

#7 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 00:50

Ja bym brał Mac Pro nawet z Xeonem albo jakiegoś lapka z i5/i7 +minimum 8Gb RAM + Thunderbolt.

#8 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 01:40

Ja bym brał Mac Pro nawet z Xeonem albo jakiegoś lapka z i5/i7 +minimum 8Gb RAM + Thunderbolt.

Popieram.
Jak już koniecznie chcesz maka posłuchaj doświadczonego kolegi.

...Np w nowego iMac'a z procesorem i5 2,7 GHz z 8 GB ramu. Zależy mi na stabilności i wydajnosci systemu.

Zapomnij o iMaku z dyskami 5400RPM i procesorem, który nigdy nie będzie działał na full.

- - - Połączono posty - - -

...Podobno maki to bardzo stabilne i wydajne komputery dlatego więkoszść ludzi kupuje je do pracy. Chyba, że to po prostu "moda". Słyszałem multum pozywtywnych opinii od beatmakerów na temat maków. Ciekawość sprawdzenia wytrowu apple jest u mnie tak duża, że jestem gotów w niego zainwestować. Troszkę boję się wydać 6 tys, bo co będzie jak opowieści na ten temat to mit. To jak to jest naprawde?

Mity, mity i jeszcze raz mity.
Nie przeczę, że laptopy Apple są ładne. Kiedyś były bardziej niezawodne od konkurencji, ale ostatnio bardzo się to zmieniło. Dziś nie kupiłbym maka bez gwarancji.
Mam MacBooka AIR 2011, ale dla mnie jest za głośny. Mój stacjonarny PC jest o wiele cichszy dlatego większość czasu spędzam przy nim.
Choć internet przeglądam ostatnio na tablecie.

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 lutego 2013 - 07:54

Nie kupuj PPC bo to strata czasu i pieniędzy.

#10 Szprot

Szprot
  • 5 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 11:23

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Uzyskałem wystarczająco dużo informacji do podjęcia decyzji. Pozdrawiam wszystkich:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych