Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 3g- Problem z GPS.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 goju

goju
  • 8 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 11:56

Witam. Mam problem z GPS w moim telefonie. W navigonie nie umie chwycic sygnału, a w tomtom'ie pisze ze słaby sygnał GPS, jedynie program xGPS cos łapie ale ogległosci nie są dokładnie gdzie ok 3 km róznicy jest i wariuje raz pokazuje ze jestem na autostradzie i jade np. 30km/h a raz ze gdzies stoje ;/, już wgrywałem jakieś fix'y i resetowałem jakieś ustawienia i nic. Iphone jest po JB, wgrane oprogramowanie 4.2.1, firmware modemu-05.15.04. Co może być problemem ? edit: sygic łapie od razu sygnał ale też jest nie dokładny ;/ antena gps do wymiany?

#2 goju

goju
  • 8 postów

Napisano 19 lutego 2013 - 16:55

Po prostu żadna nawigacja nie łapie fixa nawet po zmianie anteny GPS... i nie wiem co dalej robić ?

#3 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lutego 2013 - 19:51

Na początek w iTunes odtwórz oryginalne oprogramowanie i sprawdź GPS bez wgrywania swojej kopii zapasowej.

#4 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 19 lutego 2013 - 19:52

Jaki masz nr. firmware modemu ?

#5 goju

goju
  • 8 postów

Napisano 19 lutego 2013 - 20:00

firmware modemu-05.15.04, no będe musiał wgrać od nowa oprogramowanie i sprawdzić bez JB czy działa ;/ edit: dużo ludzi na forum widzę miało problem z GPS z tym bb ;/

#6 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lutego 2013 - 20:03

Na tym basebandzie GPS powinien działać bez problemów. Generalnie dokładność lokalizowania 3 kilometry świadczy o tym, że telefon określa swoją pozycję tylko po sieci GSM, a nie korzysta w ogóle z GPS, czyli albo telefon znajduje się w takich warunkach, że nie łapie GPS (budynek, mocno zachmurzone niebo) albo zwyczajnie moduł GPS nie działa. A działa Ci dobrze WiFi ?

#7 goju

goju
  • 8 postów

Napisano 19 lutego 2013 - 20:13

WiFi działa bezproblemowo, zasięg też bdb na starej jak i na nowej antenie tak samo tylko ten gps....

#8 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lutego 2013 - 20:54

Zrób czysty soft jeśli to nic nie da to prawdopodobnie masz uszkodzony układ GPS na płycie i raczej nic już z tym nie zrobisz, bo jest to nieopłacalne.

#9 goju

goju
  • 8 postów

Napisano 21 lutego 2013 - 20:13

Wgrałem od nowa czysty soft i nic... dalej pokazuje nie dokładnie chyba juz nic z tym nie zrobie ;/ jest jakiś program który sprawdza siłę sygnału GPS ?

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 lutego 2013 - 20:34

GPS Status

#11 Longluk

Longluk
  • 1 postów

Napisano 21 lutego 2013 - 21:02

[3g soft 4.2.1 bb 05.15.04] Miałem podobne problemy jak wyżej. Gps działał przy załączonym wi-fi. Jak tylko przełączałem na 3g na mapie w google maps widniała mała i wielka kropka. Telefon nie pokazywał dokładnej pozycji. W nieautoryzowanym serwisie zaproponowano mi wymianę płyty głównej, po której problem nie znikł. Wtedy nie byłem świadomy i sprawdziłem przy odbiorze, wszystko było ok (bo włączona była sieć wi - fi). W międzyczasie kilka razy nagrałem nowy czysty soft. Iphone przed serwisem był oryginalny, teraz podobno nowa płyta też nie była ruszana. Proszę o pomoc.

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 lutego 2013 - 21:07

Jeśli druga płyta główna również nie łapie GPS to należy sprawdzić samą antenę czy nie ma żadnych uszkodzeń, a najlepiej włożyć tą płytę do innego sprawnego korpusu, aby w ten sposób wyeliminować uszkodzenie jakiegoś innego elementu. A poza tym reklamuj do skutku, skoro serwis wymienił Ci całą płytę główną, a usterka nadal występuje to ewidentnie coś jest nie tak.

#13 goju

goju
  • 8 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 11:15

A co myślicie o zewnętrznym module GPS takim na bluetooth? Działa to dobrze w iphonie ? nie ma problemów z połączeniem tego ?

#14 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2013 - 11:31

Normalnie nie podłączysz takiego odbiornika przez bluetooth. Z tego co wiem, to po jailbreaku można takiego użyć.

#15 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 lutego 2013 - 11:35

Normalnie nie podłączysz takiego odbiornika przez bluetooth. Z tego co wiem, to po jailbreaku można takiego użyć.

Jak najbardziej jest to możliwe po JB - aplikacje są jednak płatne. W przypadku ip3g to jednak jak najbardziej się opłaca bo wbudowany moduł GPS nie jest nic wart - nawet jak jest sprawny to jest mocno niedokładny, gubi sygnał itd.

#16 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2013 - 11:42

Tak jest bo chyba w Apple nikt sobie nawet nie wyobrażał, że jacyś desperaci będą chcieli tego GPS używać do nawigowania w samochodzie.

#17 goju

goju
  • 8 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 11:46

Jechałem dzisiaj w dłuższą trasę i stał się cud, załączyłem nawigacje dając jej ostatnią szanse i po około 15 minutach jazdy zaczęło coś chwytać aż wkońcu chwyciło sygnał i to bardzo dokładny czasem jedynie zamula i pokazuje 10m wcześniej lub dalej ale już da się na tym jeździć. Tylko, że wydaje mi się że mam nieaktualne mapy w moim TomTom'ie wie ktoś może jak je zaktualizować ? Albo jakiś inny dobry program do nawigacji offline ? Dziękuje za odpowiedzi.

#18 goju

goju
  • 8 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 21:39

Nie chce zakładac nowego tematu a mam kolejny problem. Jak ustawić interner w iphone ? w sieci orange, ustawiłem wszystko w VPN na internet i działało przez 6 godzin gdzieś a teraz cały czas ze serwer nie odpowiada?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych