Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Synchronizacja dwóch maców

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 postów

Napisano 12 lutego 2013 - 15:40

Witam, Chciałbym się od Was dowiedzieć czy jest możliwość utrzymania maca pro i Macbooka Pro w PEŁNEJ synchronizacji? Otóż Mac Pro służy mi do produkcji muzyki i jest moim głównym komputerem. Na nim mam wszystko. Macbook Pro służy mi tylko wtedy gdy trzeba się przemieścić i zagrać na jakieś imprezie więc na komputerze znajduję się właściwie tylko biblioteka iTunes i program do obsługi Numarka. Przez synchronizację rozumiem to, że cokolwiek zrobię na którymkolwiek komputerze pojawi się na drugim. Dla przykładu: wrzucam kilka nowych kawałków do biblioteki itunes na Macu Pro i chciałbym żeby automatycznie to pojawiło się na Macbooku Pro. Cały itunes ma ponad 250 gb i nie uśmiecha mi się przenosić całej biblioteki za każdym razem. Proszę o pomoc. Z góry dzięki!

#2 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 12 lutego 2013 - 15:49

Nie, nie będzie to tak "z automatu" Muzyka nie przeniesie się, jedynie będzie widoczna w bibliotece. Jesli zmienisz siec, pod która nie jest wpięty mac Pro to nie ma mowy o "widzeniu" zawartości muzyki. Chyba, że w chmurze, ale sądzę chmura+imprezy to chyba nie jest dobry pomysł...

#3 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 lutego 2013 - 16:11

N
Chyba, że w chmurze, ale sądzę chmura+imprezy to chyba nie jest dobry pomysł...

Wbrew pozorom to może być najlepszy pomysł (myślę o iTunes Match) - tworzysz inteligentną plejlistę na Maku Pro, która w atrybutach ma nowe kawałki (np. dodane w ciągu ostatnich 7 dni).
Na Macbooku masz to co już ściągnąłeś z chmury i widzisz wszystko co możesz dociągnąć przed imprezą jak się zdecydujesz. Też możesz tym zarządzać przez plejlisty odpowiednio do imprez.
Przed imprezą dociągasz wszystkie plejlisty, które potrzebujesz w tym tą inteligentną.

#4 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 12 lutego 2013 - 16:22

Mam podobnie. Uzywam iTunes Match, glowna biblioteka jest na mini a "kopia" na MBA. Gdy chce zsynchronizowac wchodze w iTunes na MBA, wybieram liste wedlug utworow i sortuje po "ikonce chmury". Pokazuje mi wowczas utwory ktore sa w chmurze, a ktorych nadal brak na MBA (chmura z przerywana obwodka) oraz utwory ktore mam w bibliotece, a ktore juz z chmury skasowalem (chmura przekreslona).

#5 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 postów

Napisano 12 lutego 2013 - 17:40

A czy iTunes Match uciągnie te 250 gb? Nie zamierzam za każdym razem zgrywać całości ale za pierwszym razem chciałbym zgrać całość a potem dogrywać ewentualne "nowości" w mojej bibliotece. Da się w ten sposób?

#6 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 lutego 2013 - 19:07

250G to zdaje się jest akurat wartość max dla iT Match. To jest albo 25 tysięcy utworów albo właśnie 250G. Poza tym możesz właśnie poprzez playlisty decydować co jest w iT Match, choć nie wiem na ile to byłoby (nie)wygodniejsze niż mieć tam wszystko.

#7 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 12 lutego 2013 - 21:41

...Dla przykładu: wrzucam kilka nowych kawałków do biblioteki itunes na Macu Pro i chciałbym żeby automatycznie to pojawiło się na Macbooku Pro. Cały itunes ma ponad 250 gb i nie uśmiecha mi się przenosić całej biblioteki za każdym razem. Proszę o pomoc. Z góry dzięki!

No jeśli nie używasz tych komputerów jednocześnie to możesz synchronizować pomiędzy nimi katalog iTunes (bibliotekę i muzykę) po sieci. Przewalają się tylko zmienione rzeczy.
Dla mózgowców jest rsync dla normalnych np. arRsync.

Pozdrawiam,
Tomek

#8 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 lutego 2013 - 21:49

A testowałeś? Bo ciekaw jestem tej synchro biblioteki w iTunes.

#9 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 12 lutego 2013 - 22:12

A testowałeś? Bo ciekaw jestem tej synchro biblioteki w iTunes.

Narzędzie zapewnia identyczną zawartość dwóch katalogów.
W zasadzie to wyrównuje arRsyncem zawartość biblioteki Lightrooma a kiedyś Aperture.
Używam go też do backupów.
Co do iTunes. Ze dwa lata temu przenosiłem czasami z jednego komputera na dysk USB który podłączałem do innego i z niego uruchamiałem bibliotekę. Działało. Teraz jakoś wolę bibliotekę domową bo nie muszę mieć fizycznie plików na kilku komputerach.
Nie widzę powodów aby nie działało to dobrze z iTunes który całą konfigurację i muzykę (jak chcesz) trzyma w jednym katalogu.

Tomek

#10 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 lutego 2013 - 22:17

Stąd się dopytuję, bo dużo tutaj jest regularnych pytań co robić gdy cała biblioteka iTunes znika. Ewidentnie coś się przydarza plikom konfiguracyjnym z jakichś powodów, stąd moje obawy.

#11 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 13 lutego 2013 - 11:04

Przy synchronizacji katalogów dla programów typu iTunes niezbędna jest pewna "higiena" postępowania. Z moich doświadczeń wynika: 1. Musimy mieć świadomość na którym komputerze mamy kopie roboczą (master). 2. Synchronizujemy tylko w jedną stronę: master > slave (oczywiście na którym kompie jest master to sprawa umowna, zakładam, że master to ta kopia na której aktualnie pracujemy). Oczywiście jest możliwa synchronizacja która wyrównuje pliki w obie strony ale IMHO przy programach typu iTunes nie działa to dobrze. 3. Ustawiamy synchronizację całych plików 4. Na czas synchronizacji iTunes musi być wyłączony na obu komputerach. 5. Paranoidalnie dokładnie upewniamy się, że synchronizujemy w dobrą stronę!!! 6. Jeśli ustawimy iTunes aby zachowywał porządek w plikach to jest o wiele łatwiej bo do synchronizacji jest tylko jeden katalog (z podkatalogami). Pozdrawiam, Tomek

#12 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 12:16

Dzięki za podsunięcie rozwiązań. Zdecydowałem się na iTunes Match. Na całą noc nastawiłem synchronizację i do tej pory zgrała się 1/4, także jeszcze trochę czasu to zajmie :) Mam tylko kilka pytań jeszcze: Na macbooku pro już wyświetlają się kawałki które są w chmurze. Przy każdym albumie jest możliwość pobrania z iCloud. Czy da się na laptopie ustawić ściąganie wszystkiego automatycznie? Całej biblioteki? Nie chce mi się za bardzo klikać przy każdej playliście ściągania ręcznie. I drugie pytanie: Czy ten program arRsync umożliwia synchronizację także innych plików? Czy można na przykład zaznaczyć konkretny folder lub grupę folderów do synchronizacji? O co chodzi z tym że nie powinno się używać dwóch komputerów na raz o czym wspominał Heniutek? Pytam bo na stronie programu jest tylko link do ściągania a nie ma żadnej informacji na temat działania tego programu....

#13 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 13 lutego 2013 - 13:42

Czy ten program arRsync umożliwia synchronizację także innych plików? Czy można na przykład zaznaczyć konkretny folder lub grupę folderów do synchronizacji? O co chodzi z tym że nie powinno się używać dwóch komputerów na raz o czym wspominał Heniutek? Pytam bo na stronie programu jest tylko link do ściągania a nie ma żadnej informacji na temat działania tego programu....

Synchronizuje dowolne pliki lub grupy plików. Możesz tworzyć presety.
Chodziło aby nie doprowadzić do sytuacji, że zmieniłeś coś w iTunes w jednym komputerze oraz w drugim i teraz próbujesz to zsynchronizować z zachowaniem zmian z obydwu komputerów. No bo program nie scali Ci inteligentnie dwóch wersji "iTunes Library.xlm" w jedną aktualną. Musisz zastępować zawartość jednego komputera zawartością drugiego lub na odwrót.

W pliku .dmg jest chyba instrukcja.
To jest program do synchronizacji plików a nie specjalnie do iTunes:-)

Tomek

#14 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 13:48

Ok teraz już rozumiem :P Dzięki Heniutek. A jak ustawić to ściąganie automatyczne z chmury iCloud na macbooku?

#15 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 13 lutego 2013 - 14:00

Co do chmury to nie wiem bo nie używam. Pogadaj z jakimiś ludźmi z branży DJ czy to jest dobre rozwiązanie do grania na żywo. Idea jest chyba taka, że to nie zawsze są Twoje pliki. Jeśli masz na kompie np. piosenkę Madonna - Frozen to on pobierze Ci tą piosenkę z chmury zripowaną przez Apple. Kodowanie jest chyba ACC 256kb/sek. No i jeśli ty ripowaleś np. z japońskiego nośnika bo ma lepszy mastering to nie jestem pewien czy z chmury nie dostaniesz standardu Apple. Dodatkowo czytałem kiedyś, że potrafi brakować po parę sekund z końca utworów:-) Jak mówię nie używam więc być może jest trochę inaczej. Tomek

#16 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 21:10

Wydaje mi się że iTunes match tylko poprawia jakość a jak ma zgrać kawałek o lepszej jakości to chyba go nie "pogarsza". Kawałki z mojej produkcji na przykład nie mają swojego odpowiednika w iTunes Store a zostały zgrane. Myślę że właśnie itunes match będzie dobrym rozwiązaniem ale tylko kiedy zgram całą bibliotekę na macbooka, bo takie dogrywanie przed gigem to słaba opcja bo jak wiadomo nie zawsze jest dostęp do sieci i zawsze może coś nawalić... Ewentualnie będe sobie dogrywać pojedyncze kawałki, które ponagrywam na macu pro. Innego rozwiązania nie widze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych