Synchronizacja dwóch maców
Napisano 12 lutego 2013 - 15:40
Napisano 12 lutego 2013 - 15:49
Napisano 12 lutego 2013 - 16:11
N
Chyba, że w chmurze, ale sądzę chmura+imprezy to chyba nie jest dobry pomysł...
Wbrew pozorom to może być najlepszy pomysł (myślę o iTunes Match) - tworzysz inteligentną plejlistę na Maku Pro, która w atrybutach ma nowe kawałki (np. dodane w ciągu ostatnich 7 dni).
Na Macbooku masz to co już ściągnąłeś z chmury i widzisz wszystko co możesz dociągnąć przed imprezą jak się zdecydujesz. Też możesz tym zarządzać przez plejlisty odpowiednio do imprez.
Przed imprezą dociągasz wszystkie plejlisty, które potrzebujesz w tym tą inteligentną.
Napisano 12 lutego 2013 - 16:22
Napisano 12 lutego 2013 - 17:40
Napisano 12 lutego 2013 - 19:07
Napisano 12 lutego 2013 - 21:41
...Dla przykładu: wrzucam kilka nowych kawałków do biblioteki itunes na Macu Pro i chciałbym żeby automatycznie to pojawiło się na Macbooku Pro. Cały itunes ma ponad 250 gb i nie uśmiecha mi się przenosić całej biblioteki za każdym razem. Proszę o pomoc. Z góry dzięki!
No jeśli nie używasz tych komputerów jednocześnie to możesz synchronizować pomiędzy nimi katalog iTunes (bibliotekę i muzykę) po sieci. Przewalają się tylko zmienione rzeczy.
Dla mózgowców jest rsync dla normalnych np. arRsync.
Pozdrawiam,
Tomek
Napisano 12 lutego 2013 - 21:49
Napisano 12 lutego 2013 - 22:12
Narzędzie zapewnia identyczną zawartość dwóch katalogów.A testowałeś? Bo ciekaw jestem tej synchro biblioteki w iTunes.
W zasadzie to wyrównuje arRsyncem zawartość biblioteki Lightrooma a kiedyś Aperture.
Używam go też do backupów.
Co do iTunes. Ze dwa lata temu przenosiłem czasami z jednego komputera na dysk USB który podłączałem do innego i z niego uruchamiałem bibliotekę. Działało. Teraz jakoś wolę bibliotekę domową bo nie muszę mieć fizycznie plików na kilku komputerach.
Nie widzę powodów aby nie działało to dobrze z iTunes który całą konfigurację i muzykę (jak chcesz) trzyma w jednym katalogu.
Tomek
Napisano 12 lutego 2013 - 22:17
Napisano 13 lutego 2013 - 11:04
Napisano 13 lutego 2013 - 12:16

Napisano 13 lutego 2013 - 13:42
Czy ten program arRsync umożliwia synchronizację także innych plików? Czy można na przykład zaznaczyć konkretny folder lub grupę folderów do synchronizacji? O co chodzi z tym że nie powinno się używać dwóch komputerów na raz o czym wspominał Heniutek? Pytam bo na stronie programu jest tylko link do ściągania a nie ma żadnej informacji na temat działania tego programu....
Synchronizuje dowolne pliki lub grupy plików. Możesz tworzyć presety.
Chodziło aby nie doprowadzić do sytuacji, że zmieniłeś coś w iTunes w jednym komputerze oraz w drugim i teraz próbujesz to zsynchronizować z zachowaniem zmian z obydwu komputerów. No bo program nie scali Ci inteligentnie dwóch wersji "iTunes Library.xlm" w jedną aktualną. Musisz zastępować zawartość jednego komputera zawartością drugiego lub na odwrót.
W pliku .dmg jest chyba instrukcja.
To jest program do synchronizacji plików a nie specjalnie do iTunes:-)
Tomek
Napisano 13 lutego 2013 - 13:48

Napisano 13 lutego 2013 - 14:00
Napisano 13 lutego 2013 - 21:10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych