Mam program Adobe Photoshop CS.
Często dokonuję tu konwersji z RGB na CMYK. Problem jest w tym, że kolor czarny, nie jest wtedy zmiany na K (black), lecz na składową kolorów (m.in Cyjan).
Jeśli chodzi o grafikę, to jest to normalne i oczywiste. Ale u mnie chodzi o to, by teksty czarne były były zamieniane poprawnie (na K, nie składową).
Tworzę sobie obrazek RGB, zamieniam na CMYK, wybieram składową 0,0,0,100 (100 to czarny) i piszę tekst. Wtedy nie ma problemu.
Problem się pojawia, kiedy w trybie RGB utworzę tekst czarny i zamienię plik na CMYKa. Wtedy wszystko się kaszani i do tekstu dodwanany jest Cyjan.
Co zrobić a by było inaczej?

[Bitmapowa] Cyjan w czarnym przy konwersji na CMYK
Started by
MacDada
, 14 Dec 2005 20:46
7 replies to this topic
Posted 14 December 2005 - 20:46
Posted 14 December 2005 - 21:14
Ustawić inne generowanie czerni lub ręcznie zmieniać kolor po konwersji. Konwersja koloru jest dokonywana globalnie, bez rozróżniania, czy dany element jest tekstem czy innym elementem graficznym.
Posted 14 December 2005 - 21:17
A jak ustawić to inne generowanie czerni? Bo tekst jest np. czcionką pochyłą, a to oznacza, że nie można całkowicie, ręcznie tego pozamieniać...
[ Dodano: 2005-12-14, 21:19 ]
Chyba, że już w trybie CMYK usunę tekst i wstawie nowy, ale nie w tym metoda...
[ Dodano: 2005-12-14, 21:19 ]
Chyba, że już w trybie CMYK usunę tekst i wstawie nowy, ale nie w tym metoda...
Posted 14 December 2005 - 21:24
Wybierz kolor 0,0,0,100, zaznacz warstwę tekstową, wybierz Alt+Backspace - i gotowe.
A generację koloru zmieniasz w profilach kolorystycznych, wybierając "custom CMYK".
Posted 15 December 2005 - 09:26
Przy konwersji na CMYKa, spłaszcza mi warstwy :shock: Więc nie mogę wybrać warstwę tekstową już w trybie CMYK.Wybierz kolor 0,0,0,100, zaznacz warstwę tekstową, wybierz Alt+Backspace - i gotowe.
Wypróbuję to "custom CMYK".
Dzienks

Posted 15 December 2005 - 09:31
Jak to "spłaszcza"? Przecież on się pyta, czy ma spłaszczyć warstwy, czy pozostawić istniejącą strukturę kompozycji.
Posted 30 December 2005 - 01:10
Albo też nie zmieniaj nic w "Custom CMYK" a zawsze jak przekształcisz text do CMYK'a z RGB to warstwę z textem potraktuj krzywymi. Krzywa C,M,Y - input 98%, output 0%.
I po sprawie. Jeśli pomieszasz coś nieświadomie w ustawieniach RGB -> CMYK to kiedyś może Cię to zaboleć jak przyjdzie do wydruku pracy np. na offsecie.
Pozdr.
Posted 15 April 2006 - 20:39
spłaszcza bo może masz jakąś warstwę z korekcją kolorów?
Moja pokrętna rada: zrób kopię pliku, spłaszcz warstwy tekstowe w jedną i zrób z nich selekcję a potem zapisz ją w kanał. skasuj warstwę z tekstami i zamień obraz na CMYK-a. Potem wciągnij z kanału selekcję z tekstem i wypełnij ją 100% K. Potem zrób warstwę na Muliply i będzie gites. Ale tak na marginesie to szaleństwo pisać w PS

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users