Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Bitmapowa] Cyjan w czarnym przy konwersji na CMYK

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 14 grudnia 2005 - 20:46

Mam program Adobe Photoshop CS.

Często dokonuję tu konwersji z RGB na CMYK. Problem jest w tym, że kolor czarny, nie jest wtedy zmiany na K (black), lecz na składową kolorów (m.in Cyjan).

Jeśli chodzi o grafikę, to jest to normalne i oczywiste. Ale u mnie chodzi o to, by teksty czarne były były zamieniane poprawnie (na K, nie składową).

Tworzę sobie obrazek RGB, zamieniam na CMYK, wybieram składową 0,0,0,100 (100 to czarny) i piszę tekst. Wtedy nie ma problemu.

Problem się pojawia, kiedy w trybie RGB utworzę tekst czarny i zamienię plik na CMYKa. Wtedy wszystko się kaszani i do tekstu dodwanany jest Cyjan.

Co zrobić a by było inaczej?

#2 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudnia 2005 - 21:14

Ustawić inne generowanie czerni lub ręcznie zmieniać kolor po konwersji. Konwersja koloru jest dokonywana globalnie, bez rozróżniania, czy dany element jest tekstem czy innym elementem graficznym.

#3 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 14 grudnia 2005 - 21:17

A jak ustawić to inne generowanie czerni? Bo tekst jest np. czcionką pochyłą, a to oznacza, że nie można całkowicie, ręcznie tego pozamieniać...

[ Dodano: 2005-12-14, 21:19 ]
Chyba, że już w trybie CMYK usunę tekst i wstawie nowy, ale nie w tym metoda...

#4 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudnia 2005 - 21:24

Wybierz kolor 0,0,0,100, zaznacz warstwę tekstową, wybierz Alt+Backspace - i gotowe. A generację koloru zmieniasz w profilach kolorystycznych, wybierając "custom CMYK".

#5 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 15 grudnia 2005 - 09:26

Wybierz kolor 0,0,0,100, zaznacz warstwę tekstową, wybierz Alt+Backspace - i gotowe.

Przy konwersji na CMYKa, spłaszcza mi warstwy :shock: Więc nie mogę wybrać warstwę tekstową już w trybie CMYK.

Wypróbuję to "custom CMYK".

Dzienks :)

#6 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2005 - 09:31

Jak to "spłaszcza"? Przecież on się pyta, czy ma spłaszczyć warstwy, czy pozostawić istniejącą strukturę kompozycji.

#7 phorna

phorna
  • 48 postów

Napisano 30 grudnia 2005 - 01:10

Albo też nie zmieniaj nic w "Custom CMYK" a zawsze jak przekształcisz text do CMYK'a z RGB to warstwę z textem potraktuj krzywymi. Krzywa C,M,Y - input 98%, output 0%. I po sprawie. Jeśli pomieszasz coś nieświadomie w ustawieniach RGB -> CMYK to kiedyś może Cię to zaboleć jak przyjdzie do wydruku pracy np. na offsecie. Pozdr.

#8 kreskasc

kreskasc
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2006 - 20:39

spłaszcza bo może masz jakąś warstwę z korekcją kolorów? Moja pokrętna rada: zrób kopię pliku, spłaszcz warstwy tekstowe w jedną i zrób z nich selekcję a potem zapisz ją w kanał. skasuj warstwę z tekstami i zamień obraz na CMYK-a. Potem wciągnij z kanału selekcję z tekstem i wypełnij ją 100% K. Potem zrób warstwę na Muliply i będzie gites. Ale tak na marginesie to szaleństwo pisać w PS :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych