Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad z Niemiec. Warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 DudiTheMaster

DudiTheMaster
  • 2 postów

Napisano 12 lutego 2013 - 09:54

Dzień dobry

Jako nowy użytkownik chciałem zapytać czy warto kupić iPada 4 16gb (wifi+cellular) z zagranicy. Konkretnie z Niemiec.

1) Czy nie będzie problemów z gwarancją?
2) Czy nie będzie problemów z działaniem internetu 3g

Czy mogą być jakieś inne problemy z racji tego, że nie jest kupiony w Polsce?

Chodzi konkretnie o ten sprzęt: [url=http://allegro.pl/raty-najnowszy-ipad-4retina-16gb-wifi-4g-bialy-i3023002558.html]RATY Najnowszy iPad 4Retina - 16GB WiFi+4G BIAŁY (3023002558) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url]

Z góry dziękuję za pomoc :)

#2 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2013 - 10:52

Nie będzie żadnych problemów, iPad będzie jak kupiony w Polsce. Nie opłaca się kupować w Niemczech, jak rownież nie opłaca sie kupować iPad , ale to moja opinia.

#3 vanmicz11

vanmicz11
  • 6 postów
  • SkądBusko-Zdrój

Napisano 12 lutego 2013 - 11:13

iPad z Niemiec. Warto? Potwierdzam w moim przypadku mam The New iPada 3gen 16GB Wi-Fi+4G a na pudełku i w broszurkach po niemiecku i francusku kupiony też z allegro i wszystko śmiga. Jeśli miałbym kupić jeszcze raz iPada to raczej podziękuje czhyba że wymiana na nowszy to jaknajbardziej tak.:)

#4 DudiTheMaster

DudiTheMaster
  • 2 postów

Napisano 12 lutego 2013 - 13:27

Dzięki za info :) Śledząc forum wyczytałem, że gwarancja nie liczy się od dnia rejestracji tylko od dnia zakupu. Możliwe więc, że nie miałbym 12 miesięcy, a np. 11 albo 10?

#5 pontonix

pontonix
  • 196 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lutego 2013 - 02:51

Gwarancja liczy się od dnia aktywacji czyt. pierwszego włączenia urządzenia i skonfigurowania go. Nie od daty zakupu

#6 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 lutego 2013 - 07:28

Ja swojego czasu kupilem ipada 3 16 cell w niemczech( po przeliczeniu na zl i po kursie jaki wtedy panowal) za 2056 zl noweczke ze sklepu :) -siec sklepow......

#7 Akceso.pl

Akceso.pl
  • 4 postów

Napisano 13 lipca 2013 - 15:02

Jeżeli kupuje na allegro nowy zafoliowany nieaktywowany iPad bez żadnego dokumentu paragon/faktura to w jaki sposób powinienem go oddać do naprawy i komu konkretnie ? Zgodnie z powyższymi info gwarancja zaczyna działać od momentu aktywacji.

#8 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 13 lipca 2013 - 15:18

Gwarancja jest na podstawie numeru seryjnego.

#9 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 14 lipca 2013 - 18:54

Jeżeli kupuje na allegro nowy zafoliowany nieaktywowany iPad bez żadnego dokumentu paragon/faktura to w jaki sposób powinienem go oddać do naprawy i komu konkretnie ? Zgodnie z powyższymi info gwarancja zaczyna działać od momentu aktywacji.

Lepiej mieć paragon i tym samym 2-letni okres z tytułu niezgodności towaru z umową. A jak faktura to roczna rękojmia. Korzystanie z gwarancji jest bezsensem.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 00:23

Lepiej mieć paragon i tym samym 2-letni okres z tytułu niezgodności towaru z umową. A jak faktura to roczna rękojmia. Korzystanie z gwarancji jest bezsensem.

Który to, po 6 miesiącach jest cieżki do wyegzekwowania a po roku można o niezgodności zapomnieć. Niezgodnośc działą tak na prawdę do 6 miesięcy dobrze, później się zaczynają schody. Jednak lepiej mieć gwarancję.

#11 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 lipca 2013 - 06:46

Warto warto w niemczech teraz ipad mini kosztuje 289 euro czyli 1200 zl moim zdaniem warto jezeli ktos chce mini :) A ipad z retina ( najnowszy) 16 gb wifi 444 euro czyli 1864 zl

#12 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 08:29

Który to, po 6 miesiącach jest cieżki do wyegzekwowania a po roku można o niezgodności zapomnieć. Niezgodnośc działą tak na prawdę do 6 miesięcy dobrze, później się zaczynają schody. Jednak lepiej mieć gwarancję.

http://isap.sejm.gov...=WDU20021411176

Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie
w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru
kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru.

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 18:43

Internetowy System Aktów Prawnych

Fajnie, że wiesz gdzie znaleźć, teraz polecam lekturę całości i przy czytaniu postaraj się zrozumieć znaczenie poszczególnych punktów. Jedno zdanie wyrwane z kontekstu nie jest prawem.

#14 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 20:42

Wiem o co ci chodzi, ale w praktyce w zupełności wystarczy to co zacytowałem. Sprzedawca może zbywać i kombinować jeśli jest zorientowany w temacie, ale i na takich są sposoby :P

#15 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 21:06

Wiem o co ci chodzi, ale w praktyce w zupełności wystarczy to co zacytowałem. Sprzedawca może zbywać i kombinować jeśli jest zorientowany w temacie, ale i na takich są sposoby :P

Sprzedawcy już nie są głupi tak jak kiedyś i wiedzą, że powyżej roku możesz im naskoczyć, a powyżej 6 miesięcy też kombinują i generalnie 50/50 też im się udaje. Jedynie prawo całkowicie stoi za konsumentem do 6 miesięcy i wtedy kupujący ma rację, 6-12 w teorii ma rację ale tu bywa różnie, 12-24 górą jest sprzedawca.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych