Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Płatność z PayPal - coś dziwnego

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 12 February 2013 - 09:54

Witajcie Na wstępie sorry za tytuł, ale nie wiem jak to nazwać ;). Kupiłem z Niemczech elektronikę i żeby nie bawić się w przlew międzynarodowy który idzie chyba 6 dni, postanowiłem zapłacić za towar paypalem. Założyłem więc konto, podpiąłem kartę z Getin banku i: 1. kliknąłem wyślij pieniądze na górnej belce 2. po otwarciu wyświetliło się okienko na stronie. W polu 'na rzecz' wpisałem e-mail który był podany w mailu od sklepu z niemczech 3. Kwota: 176,80 EUR 4. Kupujesz: Towary 5. Kliknąłem wyślij pieniądze i pojawiła się strona z danymi, wiadomością do sprzedającego. Niby wszystko ok, ale wyświetliła się informacja w żółtej budce: "Niestety, nie można zrealizować tej płatności, ponieważ Twoja karta kredytowa została odrzucona przez jej wystawcę. Aby zrealizować płatność, skorzystaj z innej karty kredytowej lub dodaj środki do konta PayPal ze swojego rachunku bankowego (zajmuje to 2–3 dni)." Generalnie bym się nie martwił, ale skoro pojawia się błąd, a kasa mi z konta w Getinbanku zniknęła (te 4 ileś za autoryzacje + 766zł z groszami za "autoryzacja - 'nazwa z maila' ". Skoro kasa mi z konta zniknęła, a na paypalu wywala mi błąd, to: - dostanę zwrot tej sumy na konto? - kasa dotarła do gościa z niemczech (jeśli tak, to czemu jest wtedy pokazywany błąd)? - kasa przelała sie na moje konto PayPal? Proszę o pomoc osoby które korzystają z tego środka płatności. Wątpię raczej żeby Elon Musk (założyciel paypala i nie tylko) robił jakieś przekręty, więc zbytnio się nie martwię. Tylko chciałbym się dowiedzieć gdzie są moje pieniądze, skoro nie ma ich na moim koncie, a na paypalu pojawia się błąd. W historii transakcji PayPal też nic nie ma, więc to trochę dziwne. Powie mi ktoś co się właściwie stało? :D Pozdrawiam

#2 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 13 February 2013 - 20:45

Dziwnie ty jakos to placisz, jak czasem tego paypal uzywam do placenia, ale zawsze pierwsze przelewam kase z mojego konta bankowego na to konto paypal, tam niby pisze, ze to przelanie zajmuje 2-3 dni, ale jest tez opcja ekspresowa i trwa to kilka minut az kasa przejdzie na paypal. Jakby kasa dotarla to powinienes miec jakies potwierdzenie, na maila tez przychodzi, ze tamten dostal itd. Musisz chyba poczekac pare dni az cos sie ruszy. I moja rada to sobie na drugi raz przelewaj kase z banku na to paypal tak jest bezpieczniej :P

#3 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 13 February 2013 - 21:23

Nie uważasz, że infolinia getin banku udzieliłaby ci o wiele bardziej fachowej, prawdziwej informacji w tej sprawie i rozwiała wszelkie wątpliwości niż wróżbici stąd...?

#4 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 14 February 2013 - 12:35

Racja, zadzwonię na infolinię. Co do płacenia z PayPal... skoro ma się podłączoną kartę, to jest to w sumie tak jak płatność w iTunes - kasa znika automatycznie. W tym przypadku kasa znikła, na maila nic nie dostałem, a gość z Niemczech kasy również nie dostał... Nie ciekawie to wygląda, ale mam nadzieję że się wyjaśni. dzięki za pomoc Pzdr

#5 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 24 February 2013 - 23:45

Sprawa się wyjaśniła. Napiszę co się stało, może ktoś kiedyś będzie mieć podobny problem ;). Kasa została zablokowana na koncie, ponieważ PayPal nie otrzymało autoryzacji karty od banku, mimo wysłania przez PayPal prośby. W związku z tym wystąbił błąd połączenia między oby dwoma systemami i transakcja została wstrzymana. Po godzinie dzwonienia na przeróżne infolinie (Paypal, Getinbank) dowiedziałem się że pieniądze zostaną odblokowane w ciągu 7 dni od wykonania próby przelewu - czyli akurat dzień po tym, jak dzwoniłem na infolinię. Rzeczywiście, pieniążki się odblokowały. Zrażony do PayPala chciałem iść zrobić po bożemu przelew do okienka w banku, lecz co się okazało - getinbank bierze sporą prowizję za zrobienie przelewu i przewalutowanie na €. PKO powiedziało że trzeba mieć u nich konto by móc zrobić przelew międzynarodowy... Tak więc zaryzykowałem kolejne użycie PayPal - tym razem przelałem środki metodą "w kilka dni" na konto PayPal. Po 30 godzinach pieniądze wpłynęły na moje konto PayPal i mogłem dokonać bezproblemowo transferu pieniędzy na konto PayPal gościa z Niemiec. Przesyłka kurierem DHL jak się okazuje kosztuje tylko 14€ i idzie w 3 dni robocze - czyli do końca tygodnia powinienem mieć moje zakupy w domciu. :) Dzięki za pomoc, mam nadzieję że ten post przyda się komuś w przyszłości :). Pzdr

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users