Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iBook G4 Mac OS X 10.4.11 Nie można połączyć z siecią.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mroziu

mroziu
  • 4 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 10 lutego 2013 - 21:57

Witam Mam problem z wyżej wymienionym sprzętem, który to dostałem. Otóż w żaden sposób nie jestem wstanie podłączyć go do sieci, jak go dostałem był na pokładzie Mac OS X 10.5.8 Leopard, wyświetlał się komunikat "brak zainstalowanej karty airport" która "podobno" była a w ustawieniach sieci były zapisane jakieś punkty dostępu. Pod klawiaturą w miejscu gdzie powinna być karta są dwie kości pamięci a nigdzie dalej nie grzebałem. Próbowałem też za pomocą ethernet połączyć się z siecią i tu też jest problem po podłączeniu kabelka nic się nie dzieje a próbowałem z routerem tp-link, cisco z vectry przez switch i normalnie a nawet podłączenie dwóch komputerów do siebie i nic się nie dzieje tak jakby kabel był w ogóle nie podłączony. Przeinstalowałem również system na 10.4 Tiger zaktualizowałem do 10.4.11 licząc że część problemów zniknie ale też się nic nie zmienia. Jest to iBook G4 wprowadzony na rynek 26 lipca 2005 więc powinien mieć wbudowaną kartę airport oraz bluetooth, sprzęt nie wykrywa obu urządzeń. Teraz pytania jak ogarnąć podłączenie do sieci chociaż za pomocą ethernet, gdzie szukać karty airport (czy jest i ewentualnie wymienić ,zainstalować jeśli ktoś wyjął) sprawa drugorzędna to bluetooth. Z góry dziękuje i Pozdrawiam.

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 11 lutego 2013 - 12:34

1. Karta Airport - fabrycznie może i była, ale ktoś sobie ją już wyciągnął. Pozostają poszukiwania z "drugiej ręki" (np. z egzemplarzy rozbiórkowych) - alledrogo lub popytaj na forum.

2. Ale tylko podłączyłeś kabel ethernet i nic więcej ? Jak tak to konfiguruje się całość jeszcze w: Preferencje Systemowe > Sieć.

3. Router musi być kompatybilny z Mac OS X 10.4 - shit w postaci TP-link nie działa na PPC więc dlatego "nic się nie dzieje". Ja używam na Tigerze routera z bramką ADSL marki LInksys - przejrzyj aktualną ofertę firmy czy jeszcze coś z ich produktów wspiera 10.4. .

4. Bluetooth - jeśli nie masz lub z jakichś powodów nie działa. Wystarczy iść do sklepu i kupić jakikolwiek pod postacią dzyngla USB. Potem podpiąć i w Preferencjach Systemowych oraz na górnej belce systemowej pojawi się stosowna ikona . Ostatnio musiałem kupić nowszą wersję BT - kupiłem "w ciemno" dzyngla za 12 złotych marki Esperanza - działa.

5. Ethernet - jeśli uszkodzony to lekarstwem na to jest to urządzenie (zakup niekoniecznie w iSpot) http://store.apple.c...b-na-ethernet + driver stąd: http://www.sustworks...b_ethernet.html ten sterownik jest konieczny gdyż ta przejściówka formalnie działa wyłącznie z MBAir.

#3 mroziu

mroziu
  • 4 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 11 lutego 2013 - 20:35

Ad1. Zaglądałem tylko pod klawiaturę znalazłem w necie info że tam były montowane w niektórych G4 tylko w moim wydaniu jest pewnie głębiej gdzieś bo pod klawiaturą nie było. Ad2. Po podłączeniu kabla diody sygnalizujące podłączenie komputera nie reagowały na tp-link i na routerze z vectry ta sama historia, co do konfiguracji to kombinowałem trochę ale to są moje pierwsze kroki z Apple więc tylko co wyczytałem u wujka Googla to sprawdzałem. Ad3. O tym że musi być kompatybilny nie wiedziałem, gdybym miał pewność co do sprawności karty to wymieniłbym router. Linksys nie miałby problemu z obsłużeniem Maca i lapka z Win na pokładzie? Ad4. Bluetooth jest mi tak do końca nie potrzebny, myślałem tylko że to jakaś standardowa bolączka tego modelu, a taki pod postacią dyndzla USB gdzieś sobie leżakuje w szufladzie Ad5. Rozumiem że jest to taka "karta sieciowa" na USB? Czy inne dostępne na allegro np. obsługujące system OSX też mogą być? System zmieniłem ze względu na opinie iż dużo sprawniej i szybciej mac zachowuje się na Tigerze, zbyt wiele jeszcze nie używałem Tigera żeby ocenić różnice poza tym że uruchamia się szybciej, na Leo klatkowały filmy na Tigerze nie sprawdzałem jeszcze. Pozdrawiam

#4 tommy73

tommy73
  • 443 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 11 lutego 2013 - 23:44

3. Router musi być kompatybilny z Mac OS X 10.4 - shit w postaci TP-link nie działa na PPC więc dlatego "nic się nie dzieje". Ja używam na Tigerze routera z bramką ADSL marki LInksys - przejrzyj aktualną ofertę firmy czy jeszcze coś z ich produktów wspiera 10.4. .

To jakaś bzdura! Działa na DOWOLNYM routerze. Jak nie działa, to nie ma karty sieciowej. Ta takim modelu pracowałem od 2005 do zeszłego roku w bardzo różnych sieciach bezprzewodowych. Sam Nie rozbieraj laptopa: to się może skończyć poważnym uszkodzeniem włącznika. To niestety też wiem z autopsji.
Przewodnik wymiany karty masz tutaj
Ale naprawdę ostrożnie! Można urwać gniazdo włącznika na płycie głównej

#5 mroziu

mroziu
  • 4 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 12 lutego 2013 - 00:13

To może zostaje kwestia konfiguracji ale dziwi mnie fakt że podłączenie kabla nie wprowadza żadnej reakcji. Co do rozbierania to z tym poradnikiem poradzę sobie bez większego problemu (nie chwaląc się to zaliczam się do ludzi wybitnie ostrożnych ze zdolnościami manualnymi) chyba nikomu by się nie chciało tyle grzebać i tej karty wyciągać z niego, może po prostu padła? Teraz bardziej zastanawia mnie niesprawna karta sieciowa, bo skoro jest gniazdo to i karta powinna być czy też jest wymienna?
Podziękowanie dla tommy73 za poradnik teraz wiem jakiej karty i gdzie szukać.

#6 mroziu

mroziu
  • 4 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 13 lutego 2013 - 23:18

Karta airport jest i padła niestety, dobrałem się dzisiaj do wnętrza mojego ibooka i na wstępie odradzam innym rozbieranie na własną rękę. Pomimo niebywałej ostrożności przestroga tommy-ego73 dopadła i mnie, po około pół godziny udało mi się naprawić włącznik (swoją drogą zazdroszczę chińczykom małych dłoni) a cała operacja wymaga chirurgicznej precyzji. Znalazłem jakiś poradnik odnośnie pierwszych kroków i mac-iem i pokombinuje z konfiguracją ethernet, jeśli to nie wypali to zasuwam jutro po kartę wi-fi na USB.
Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych