Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup macbooka, który wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotrekov

piotrekov
  • 35 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 21:34

Witam,
niebawem tj. początkiem marca z USA przylatuje moja kuzynka.
Wpadłem na pomysł zakupu mojego pierwszego macbooka.
Tutaj pojawia się pytanie, jaki wybrać?

Z racji tego, że u mnie nie ma żadnego sklepu z sprzętem apple, podczas pobytu na uczelni
odwiedziłem sklep apple, nie było tam zbyt wielkiego wyboru więc miałem okazję pobawić się MBP MD101.
Cena sprzętu w Polsce to 5599zł. a więc 1800$. W tej cenie w USA mogę już wybrać pomiędzy kilkoma modelami.

Pod uwagę biorę:

MD102-13cali bez retiny
a więc co za tym idzie:
-dwurdzeniowy 2.9GHz Intel Core i7
-8GB Ramu
-750GB dysku 5400rpm
-no i oczywiście intel hd 4000.

Opcja tania, wersji MD101 nie rozpatruję ze względu na procesor(chociaż ten też nie jest rewelacyjny:).
Do tego mógłbym dokupić SSD. O ile wiem w tym modelu pamięci już do 16GB raczej nie rozszerzę.
Cena całkowita 1500$+cena dysku ssd więc łącznie około 1650$.

MD212-13 cali retina
a więc:
-dwurdzeniowy 2.5GHz Intel Core i5(procesor już słabszy niż w wersji powyżej.
-8GB Ramu
-128GB SSD
-I znów intel hd4000 (w tym wypadku nie mam bladego pojęcia jak intel radzi sobie z taką rozdzielczością)

Opcja za 1700$. Słabszy procesor niż w zestawie wyżej ale wielkim plusem(po przeczytaniu recenzji) jest retina.
Nie wiem czy to prawda, ale w retinie można poszerzyć pamięć do 16GB.
Ewentualnie wchodzi w grę rozbudowa procesora do dwurdzeniowego 2.9GHz Intel Core i7.
Koszt całkowity 1900$.

MC975-15cali retina
a więc:
-czterordzeniowy 2.3GHz Intel Core i7
-8GB Ramu
-256GB SSD
-I tu pojawia się Nvidia 650M

Opcja ta kosztuje 2199$. Tutaj procesor zdecydowanie lepszy(?) Niż w powyższych zestawach.
Rozważał bym jeszcze opcję rozbudowy procesora do czterordzeniowego 2.6GHz Intel Core i7.
Koszt całkowity 2299$.

Jak już pisałem na samym początku, 13calowy MBP bardzo mi się podoba, 13 retiny nie widziałem ale podejrzewam, że będzie to subtelna różnica(jeżeli chodzi o gabaryty). Z 15calowym niestety nie miałem przyjemności się spotkać.
Laptop będzie służył do programowania, zapewne będzie na nim zainstalowany windows(kwestia środowiska programowania).
Od czasu do czasu jakaś gra. Bardzo prosiłbym was o pomoc. Nie miałem możliwości użytkowania OSX więc nie wiem jakie podzespoły gwarantują płynną pracę. Aktualnie korzystam z dosyć dobrego stacjonarnego(windows) z czterordzeniowy i5 i ssd. Działa bardzo płynnie i szybko. Dlatego też nie chciałbym robić kroku w tył. Poprostu nurtuje mnie pytanie, o ile bardziej wydajny będzie czterordzeniowy i7 od dwurdzeniowego, oraz czy hd4000 poradzi sobie z tak ogromną rozdzielczością.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

#2 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 10 lutego 2013 - 19:56

Przedstawione wymagania nie wskazują na żaden konkretny model MacBooka, no może jedynie wzmianka o grach. Jeżeli zamierzasz grać w trójwymiarowe gry wideo to najlepiej wypadnie retina 15" ponieważ ma najsilniejszą (dedykowaną) grafikę. Z resztą poradzi sobie każdy komputer, więc wybór to tylko kwestia widzimisię i budżet. Poczytaj o problemach każdego z modeli, to powinno też w pewnym stopniu rozjaśnić sytuację. Pozdrawiam, L.

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 10 lutego 2013 - 19:58

Jak chcesz grać nie kupuj maca, jest to za słaby sprzęt

#4 piotrekov

piotrekov
  • 35 postów

Napisano 10 lutego 2013 - 21:42

Jak chcesz grać nie kupuj maca, jest to za słaby sprzęt

Chce że tak powiem rzucić granie, a czas marnowany na gry poświęcić czemuś bardziej kreatywnemu:P wybór padł na programowanie z racji tego, że to właśnie studiuję:P

Przedstawione wymagania nie wskazują na żaden konkretny model MacBooka, no może jedynie wzmianka o grach.
Jeżeli zamierzasz grać w trójwymiarowe gry wideo to najlepiej wypadnie retina 15" ponieważ ma najsilniejszą (dedykowaną) grafikę.
Z resztą poradzi sobie każdy komputer, więc wybór to tylko kwestia widzimisię i budżet.
Poczytaj o problemach każdego z modeli, to powinno też w pewnym stopniu rozjaśnić sytuację.

Pozdrawiam,
L.

Wiem, że do wymienionych rzeczy każdy się będzie spisywał rewelacyjnie. Chodzi o to, że nie miałem styczności z żadnym OS od apple, no poza iPhone:)
Dlatego nie wiem jak funkcjonuje komputer z dwu czy tam czterordzeniowym procesorem.

Powiem tak, za 13 calowym przemawia mobilność oraz waga(No i pewnie to że 13' macbooka miałem w rękach). Boję się że hd4000 nie da rady z retiną.
Jeżeli chodzi o 15 cali, dedykowana grafika, możliwość rozbudowy Ramu do 16GB no i czterordzeniowy procesor. Nie wiem jak w tym przypadku wygląda mobilność oraz waga.

Zacząłem się też zastanawiać nad 15 calami bez retiny z jednego powodu-rozbudowa. Z tego co wiem retiny rozbudować nie można. Chociaż wiadomo 4rdzenie, 16gb ramu, dedykowana grafika- powinno to starczyć na długo ale nigdy nie wiadomo co człowiekowi strzeli do głowy:P

Wiem, że zachowuję się w tym wypadku jak baba(nie obrażając nikogo) no ale takiego sprzętu nie kupuje się co 2 miesiące.

Jeszcze jedno, Leonard wspomniałeś o tym, żebym poczytał o problemach każdego z modeli, mógłbyś jakiś link podrzucić albo trochę rozwinąć myśl?

Ostatnio też widziałem filmik na YT w którym ktoś dawał argumenty ZA non-retina.. I była tam wzmianka o pilociku, że nowy rMBP nie ma portu podczerwieni.
Więc obsługa pilota... ee, brak? czy po bluetooth?
Z góry dzięki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych